Windisch Judit Itthon

Jól hangzik, hogy felvételi nélkül lehet egyetemre menni, de koppanás jöhet a végén

Vajon jót tesz a kormány azzal, ha a technikumot végzett diákok könnyített feltételekkel (vagy ahogy a szöveg fogalmaz, felvételi nélkül) kerülnének be a szakmájukhoz passzoló egyetemekre? Ebben a diákszervezet képviselője, illetve a Rektori Konferencia elnöke sem biztos, ahogy több nyilatkozónk azt mondja, ezzel a jelenleginél is jobban leszűkítik a diákok lehetőségeit.

hvg.hu Tech

Oktatási reformot sürgetnek a mérnökök

A duális képzés nem csodaszer, de fontos eleme annak, hogy a jövő diplomásai valóban piacképes tudást szerezzenek a felsőfokú tanulmányaik során – vallja Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke. Szerinte további erőfeszítésekre lesz szükség mind az egyetemek, mind a vállalatok részéről, hogy ez a gyakorlatorientált képzési forma valóban megfeleljen a folyamatosan változó iparági elvárásoknak, és a diákoknak is naprakész, hasznosító ismereteket nyújtson.

hvg.hu Itthon

Jön a diákhitel OKJ-s és duális képzésre is?

Nagyon úgy fest, hogy hamarosan már nemcsak a főiskolai-egyetemi képzésre lehet felvenni diákhitelt, hanem piaci, akkreditált és duális képzésre is, következtethető ki egy parlamenti írásbeli kérdésre adott NFM-államtitkári válaszból is.

MTI Itthon

Elkészült a felsőoktatás újraszabályozása: a szakok 15 százalékát eltörlik

A jövőben kétfajta alapvető intézménytípust különítenének el, az egyetemet és az alkalmazott tudományok egyetemét. A módosítás alapján speciális kompetenciatesztet íratnak majd a hallgatókkal a képzés elején és végén, hogy láthatóvá váljon a fejlődésük. Rendeletben írnák elő, hogy 2020 után ne lehessen felvételizni középfokú nyelvvizsga nélkül. A módosítást már júniusban törvénybe iktatná a parlament a tervek szerint.

MTI Vállalkozás

Itt van az Opel nagy bejelentése

1,7 millió eurós befektetéssel új oktatóközpont épül Szentgotthárdon. A központ az Opel munkaerő-utánpótlását biztosítja, és támogatja a duális képzést.

Mizsur András – Nagy Gergő Gazdaság

A multiknak képez olcsó munkaerőt a kormány csodaszere

Bedurrantották a felsőoktatásban is a duális képzést, idén szeptembertől már 20-nál is több intézményben a cégekkel karöltve vehetnek majd részt a hallgatók gyakorlati képzésben. A rendszerből a kis- és középvállalkozások is részesednének, csakhogy az alkalmazott módszerek a kis cégek szerint leginkább a multik számára képezhetnek olcsó, könnyen alkalmazható munkaerőt, akik korlátozott tudással rendelkeznek.

Mizsur András Itthon

Duális képzés: az államtitkár szerint nincs gépházzaj

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint fennakadás nélkül fog elindulni az országosan idén szeptemberben debütáló duális képzés. Palkovics László úgy látja, az eddig több mint ezer jelentkező azt mutatja, az érettségizőknek sikerült tájékozódniuk az új rendszerről. A képzések elindításához 350 vállalatot kell majd akkreditálnia annak a Duális Képzési Tanácsnak, amely csak január 12-én alakult meg, ezzel kapcsolatban az államtitkár úgy nyilatkozott, a csúszás ellenére ez nem fogja hátrányosan érinteni a diákokat. A tervek szerint a hallgatói érdekképviselet is szerepet kap majd a DKT munkájában.

Mizsur András Itthon

Hangos a gépházzaj a duális képzésben

Három héttel a felvételi jelentkezés határideje előtt alig lehet információt szerezni a főiskolákon és egyetemeken szeptemberben országosan elinduló duális képzésről, A Duális Képzési Tanács, amely a programban részt vevő cégeket hivatott akkreditálni, még csak két hete alakult meg, a cégek emiatt még ki sem írhatták a pályázatukat a képzési helyekre - így azért nehéz a leendő hallgatóknak eldönteniük, hogy hová adják be a papírjaikat. Tény, hogy akik a Kecskeméti Főiskola és a Mercedes 2012-ben indult közös képzésére járnak, azok szerencsésnek mondják magukat. Kérdés, hogy milyen sikerrel tudják adoptálni a képzési formát a német mintaprogramot követők.

Nagy Gergő Gazdaság

Orbán álmától messze áll még a valóság

Az újraiparosítást tervbe vevő kormányzat számára a szakmunka tűnik az egyik legfontosabbnak a magyar gazdaság masszív növekvő pályára állításában, a szakképzés mégsem vonzó a cégek számára. Az áhított német modelltől még nagyon messze vagyunk, mindeközben pedig a felduzzasztott szakiskolai rendszer egyelőre nem ad választ a minőségi problémákra.

MTI Itthon

50 milliárd jut duális szakképzésre

A duális szakképzés jelentőségéről, a kutatás-fejlesztés fontosságáról beszélt Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára Miskolcon, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gyárában, ahol bejelentette, 2014. és 2020. között uniós forrásból a duális szakképzés erősítésére 50 milliárd forint juthat, és mintegy kétezer tanműhely épülhet.

hvg.hu Karrier

Sokszoros a túljelentkezés az Audi képzéseire

Győrben idén is többszörös volt a túljelentkezés azokba az Audi által támogatott középiskolákba, ahol már az új rendszerű, úgynevezett duális oktatásban vesznek a rész a diákok - számolt be a Kossuth Rádió.

MTI Itthon

A gyakorlati képzés erősítése mellett állt ki az ombudsman

Szabó Máté ombudsman szerint az európai tapasztalatok alátámasztják a fiatalok duális, azaz elméleti és gyakorlati képzésének szükségességét, azonban a magyar szabályozás egyes elemei megnehezítik a gyakorlati ismeretek megszerzését és ezzel a későbbi elhelyezkedést.

Kottra Kata Gazdaság

Orbánék a feje tetejére állítják a német szakképzést

Eredetileg keddre hirdették meg a szakképzési törvény zárószavazását. Az átalakítás célja, hogy a német duális képzés mintájára változzon a magyar szakképzés. A terveket nagyon sokan kritizálták, de arról kevés szó esett, hogy mit veszünk át a németektől, és miben különbözik a magyar rendszer.

Macklemore is jön a Szigetre

Macklemore is jön a Szigetre

Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon

Kormányközeli bulvárlap kapta meg a HVG helyét a hirdetőoszlopokon

Különleges kiállítás nyílt Budapesten

Különleges kiállítás nyílt Budapesten

Itt a lehetőség, hogy találkozzon Karl Ove Knausgårddal, Bodor Ádámmal vagy Vámos Miklóssal

Itt a lehetőség, hogy találkozzon Karl Ove Knausgårddal, Bodor Ádámmal vagy Vámos Miklóssal

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Ne keresse Szigetszentmiklóson a HÉV-et ezen a hétvégén

Ne keresse Szigetszentmiklóson a HÉV-et ezen a hétvégén

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Saras eső érkezik Magyarországra

Saras eső érkezik Magyarországra

Áramhiány miatt lerövidítették a munkaidőt Venezuelában

Áramhiány miatt lerövidítették a munkaidőt Venezuelában

Újabb pert vesztett a Lokál és a Pesti Srácok

Újabb pert vesztett a Lokál és a Pesti Srácok

A címlapról ajánljuk