Palotai Dániel Gazdaság

Megszépült emlékek – reagálás Bajnai Gordon elemzésére

A szakadék széléről indulva a kormány olyan gazdaságpolitikát hirdetett meg, ami egyszerre biztosította a növekedést és az egyensúlyt, így Magyarország 2010 után sikeresen tudott felzárkózni az Európai Unió átlagához – állítja szerzőnk, az MNB főközgazdásza, válaszolva a volt miniszterelnök minapi vitacikkére.

hvg.hu Vállalkozás

Hitelből karácsonyozna? Vigyázzon, nagyon sokat bukhat

A bankok az év első kilenc hónapjában 70 százalékkal nagyobb összegben folyósítottak új személyi kölcsönöket, mint egy évvel korábban. Ez részben azzal magyarázható, hogy a személyi kölcsönök hiteldíjmutatója 3-5 százalékponttal lett alacsonyabb. Ugyanakkor hitelfelvétel előtt érdemes alaposan átnézni a kínálatot, mert van 10 százalék alatti konstrukció, de van 20 százalék körüli is, utóbbi pedig több 100 ezer forintos többletkiadást jelent a hitelfelvevőnek. Az áruhitelekkel pedig óvatosan kell bánni, mert jóval drágábbak lehetnek a személyi kölcsönöknél.

hvg.hu Gazdaság

Na, ez aztán meglepő: a magyarok adóssága a legkevesebb

A devizahiteles sokk ma is és még minden bizonnyal jópár évig érzeteti hatását a lakossági hitelezésben. A veszteségek hatására a lakosság inkább megtakarít és eszébe sem jut hitelt felvenni. Emiatt 11 éve nem volt olyan alacsony szinten az eladósodottság, mint most. Sőt, mára átestünk a ló túloldalára, hiszen a magyar hitelállomány 29 százalékkal marad el a régiós átlagtól. Drámai változás rövid távon aligha várható, ám közép távon már lehet számítani a hitelezés lassú bővülésére. A Bankmonitor.hu szakértői írásában a magyar lakosság hitelfelvételei elemzi nemzetközi összevetésben.

MTI Gazdaság

OECD: Az erősen eladósodott országok elveszíthetik a piacok bizalmát

Az államadósságok magas szintjének a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásaira figyelmeztetett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Az OECD szerint például Görögország esetében az államadósságnak hosszú távon nem lenne szabad meghaladnia a bruttó hazai termék (GDP) 35 százalékát a jelenleg 180 százalék körüli arány helyett.

HVG Gazdaság

Király Júlia: A túlzott eladósodottság a valódi probléma, nem a devizahitel

„A devizahitelezésről évek óta nincs ésszerű párbeszéd, szinte kizárólag érzelmi alapon nyilatkoznak róla. Ilyen felfokozott állapotban a józan megfontolásokat sem lehet végiggondolni. Az, ami a politikai diskurzus alaptételévé vált, s amit a sajtó jelentős része is átvesz, hogy a bankok tisztességtelenek voltak „a zemberekkel” szemben, olyan erővel és érzelmi töltettel van jelen a magyar közbeszédben, hogy ez alól bármelyik döntéshozónak nagyon nehéz kivonnia magát” – állítja Király Júlia az MNB volt alelnöke a HVG e heti számában megjelenő interjúban.

hvg.hu Gazdaság

És akkor lenullázzák az adókat

Szivárgó Fidesz-adóígéretek, újabb kamatmélypont, harmadik hazai Ikea, többletes görög folyó fizetési mérleg és Horváth András zöld dossziéja is előkerült. Oskar Schindler gyárát pedig eladják. Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

hvg.hu Gazdaság

Hamecz: az adósságrendezéshez le kell váltani a politikai elitet

A politikai elitek nem a közjó, hanem a maguk és köreik érdekei szerint cselekszenek, így a válságból való kijutás elsősorban nem gazdaságpolitikai, hanem politikai kérdés. A gazdaságpolitika nem ok, hanem okozat, így abban változást csak a szavazók kényszeríthetnek ki - írja a Heti Válasz publicisztika rovatában Hamecz István, az OTP alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

hvg.hu Gazdaság

Hány hazai adóson segíthetne a magáncsőd?

A fejlett nyugat-európai piacgazdaságokban évente 400 ezer ember választja a magáncsőd intézményét, hogy kilábaljon az egzisztenciális katasztrófával fenyegető adósságspirálból. A magyar kormány a hírek szerint dolgozik az intézmény bevezetésén, jövőre pedig hazánkban is megjelenne ez az adósságkezelési forma.

hvg.hu Itthon

Tarlós: Rogán és Pokorni kerülete súlyosan eladósodott

Csak a főváros képes magas színvonalon biztosítani a közszolgáltatásokat – véli Tarlós István, aki szerint a következő önkormányzati ciklusban több budapesti kerület is csődbe mehet, annyira súlyos adóssággal küzdenek.

Gazdaság

Kilencvenkilenc bűnös település: ön az adóssághegyen lakik?

A svájci frank árfolyamának egekbe törése miatt az aggodalom is megnövekedett, hogy az önkormányzatok nem lesznek képesek visszafizetni hiteleiket. A GKI gazdaságkutató intézet elemzése szerint azonban az adóssághegy nagy részét a települések 3 százaléka hozta össze, a többieknek nincs okuk az aggodalomra.

Folk György / Brüsszel Világ

Merkel átverte akaratát az eurózónán

Az eurózóna krízisalapjának megnöveléséről és az eurózóna tagállamok nemzeti törvényeiben rögzítendő versenyképességi célok elfogadásáról állapodtak meg szombat hajnalban az eurózóna államainak vezetői brüsszeli csúcsukon. Az egyezség igazi sikertörténet Angela Merkel német kancellár számára, akinek sikerült a számos tagállamban elszállt eladósodottság leküzdéséhez szükséges lépésekre rábírnia a tizenhét államot.

MTI Shake

Nem bírta fizetni az adósságot, egész családját kivégezte

A családja eladósodottsága miatti elkeseredésében megölte anyját, feleségét, lányát, majd önmagával is végzett egy francia nyugdíjas az észak-franciaországi Amiens egyik külvárosában, Pont-de-Metzben - tudatta a helyi ügyészség szerdán.

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

A címlapról ajánljuk