hvg.hu Kult

Egy hétre Budapestre látogatnak a világ legjobb történetei

A Lenin-kultusz utolsó hívei, svéd torrentoldal a bíróságon, pekingi netről lenevelő tábor, egy egykori magyar tartótiszt vallomása - hosszan folytathatnánk még a sort, de felesleges. A Verzió Filmfesztivál idén is a világ, és hazánk dokumentumfilm termésének krémjéből válogat. Saját kedvenceinket ajánljuk a rendkívül erős mezőnyből.

hvg.hu Világ

Emberi jogok: Pofátlan válaszjelentéssel rukkolt elő Észak-Korea

Észak-Korea nem érti, miért bírálta súlyosan az ENSZ vizsgálóbizottsága februárban az emberi jogok helyzetét a kommunista országban – lényegében ezt sugallja az ügyben készített észak-koreai válaszjelentés. Az 53 ezer szavas szövegben azt állítják, hogy Észak-Koreában az emberek szabadon élhetnek és dolgozhatnak, a börtönökről, a kivégzésekről és az éhezésről viszont hallgatnak.

hvg.hu Itthon

Magyar ügyben döntött Strasbourg: emberi jogot sért a tényleges életfogytiglan

Kedden meghozta döntését az Emberi Jogok Európai Bírósága a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés (tész) ügyében: úgy ítéltek, hogy a büntetési tétel sérti az emberi jogok egyezményét. Jogvédők szerint a tész az 1990-ben eltörölt halálbüntetés "pótléka". A Fidesz az alaptörvény kidolgozásakor beemelte az új alkotmányba ezt a büntetési tételt, pedig a szakemberek évek óta szorgalmazzák a felülvizsgálatát. A legtöbb tészre ítélt bűnöző sorozatgyilkos, akik nem számíthatnak a társadalom együttérzésére.

sabater Nyüzsi

A reálpolitikus

A miniszterelnök megmutatta, hogyan kell egyetlen mondattal megsérteni potenciális befektetőit, és arcon köpni – egyébként sokadszor – Európát.

hvg.hu/MTI Világ

Nincs ehhez fogható kínzás a világban

Egy anya, akinek saját kisbabáját kellett megfojtania, egész családok, akiket azért kínoztak meg, mert külföldi szappanoperát néztek – elmondhatatlan atrocitásokról számol be az ENSZ minden eddiginél kiterjedtebb, Észak-Korea témájú jelentése. A szerzők Kim Dzsong Un felelősségre vonását szorgalmazzák.

Kovács Áron Itthon

Önmagát küldte kényelmes állásba egy KDNP-s képviselő

Lukács Tamás kereszténydemokrata képviselő a következő hat évben a rendőri visszaéléseket vizsgáló Független Rendészeti Panasztestület tagja lesz, miután ő maga is megszavazta az erről szóló előterjesztést. Korábban nem tölthette volna be ezt a posztot, de tavaly ősszel a kedvéért módosították a törvényt. Az egyeztetés nélkül jelölt és megválasztott tagok közé bekerült Szijjártó Péter sporttársa, valamint a Schmitt Pál-féle alkotmányos javaslatok elhíresült szerzője is.

Juhász Attila Világ

Ez az Oroszország rendez téli olimpiát?

Oroszország gazdagságát és sikerességét hivatott propagálni péntektől a Szocsiban megrendezett téli olimpia. A Patyomkin-színfalak és a szubtrópusi (!) exkluzív helyszín mögött ugyanakkor korrupció, súlyos emberi jogi visszásságok, népcsoportok, civilek elnyomása, a független média bedarálása és rendőri erőszak látható. Milyen Oroszország rendez most téli olimpiát? A Carnegie Moscow Center volt gyakornokának elemzése.

MTI Világ

Tömeges csonkítás – a "legszörnyűbb erőszakcselekményekre" figyelmeztet az ENSZ

Valós időben folynak a legborzasztóbb erőszakcselekmények a Közép-afrikai Köztársaságban – közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Az ENSZ megfigyelői által összegyűjtött bizonyítékok azt támasztják alá, hogy az egyik helyi keresztény milícia tagjai muzulmán férfiakat, nőket és gyerekeket csonkítottak meg a meggyilkolásuk előtt és után.

Seres László Publicisztika

Seres: Bojkottáljuk Szocsit!

Putyin azt hiszi, a saját négyzetkilométerei között lényegében bármit megtehet. Jó lenne neki jelezni, hogy nem, nem tehet meg bármit.

MTI Világ

Csecsen csoport kapta a legnevesebb emberi jogi díjat

A Csecsenföldön Tevékenykedő Orosz Emberi Jogi Szervezetek Egyesített Mobil Csoportjának (Mobil Csoport) ítélték oda idén a globális emberi jogi mozgalom legfőbb kitüntetését, a Martin Ennals-díjat.

MTI Világ

Dugába dőlhet az emberi jogokért végzett munka Afganisztánban

A tálibok 2001-es megbuktatása óta az emberi jogok területén elért eredményeket fenyegeti az ingatag közbiztonsági helyzet Afganisztánban – mondta az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden. Navi Pillay első hivatalos látogatásán tartózkodik Afganisztánban, és kétnapos útján találkozott Hamid Karzai afgán elnökkel, a védelmi és belügyi tárca, valamint az afgán hírszerzés vezetőjével.

Seres László Publicisztika

Seres: Nekünk Auschwitz kell?

Nem könnyű beismerni, de legalább nézzünk szembe vele: a random öldöklések nem érik el az ingerküszöbünket. Nekünk a vészkorszak átöröklött képei kellenek ahhoz, hogy rájöjjünk, mi is zajlik a világ némely sarkában.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk