Kövesi Ágnes Itthon

Nem lesz abortusztilalom -- konferencia az emberi jogok védelmében

Nem lesz abortusztilalom, egyre zsúfoltabbak a börtönök, immár a jogvédő szervezetek sem érzik magukat biztonságban – minderről az Emberi és polgári jogok a magyar EU elnökség előtt címmel rendezett konferencián esett szó. A konferenciát a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Független Rendészeti Panasztestület és a Hanns Seidel Alapítvány rendezte, az emberi jogok világnapja alkalmából.

hvg.hu Világ

Elmegyógyintézetbe zárták őket, mert panaszkodtak

Emelkedni látszik azoknak a kínaiaknak a száma, akiket a hatóságok alaptalanul és jogtalanul zárnak elmegyógyintézetekbe, mert esetleg panasszal vagy beadvánnyal fordultak a kormányhoz bizonyos kifogásaik, vitás ügyeik miatt – állítják emberjogi szervezetek.

MTI Világ

Kuba szerint az EU törődjön a saját dolgával

Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter arra figyelmeztette az Európai Uniót, hogy álomba ringatja magát, ha azt hiszi, hogy normalizálhatja kapcsolatait Kubával az 1996-os közös álláspont eltörlése nélkül.

hvg.hu Napi merítés

TASZ: újraéledtek a koncentrációs táborok?

Miközben Európában egyre népszerűbbekké válnak az olyan politikai elképzelések, amelyek a különféle kisebbségek kirekesztését és megbélyegzését szolgálják, Ázsiában már nagy hagyományai vannak annak, hogyan tüntessék el a nemkívánatos elemeket az utcáról - olvasható a TASZ blogján.

techline.hu Tech

Internet, szabadon

Az internet dinamizmusa és decentralizáltsága egyszerre rejt magában új kommunikációs és szabad véleménynyilvánítási...

life-style.hu Shake

A szex alapvető emberi jog?

A fogyatékkal élők szexuális vágyai, élete még mindig tabunak számítanak a társadalom számára, holott akár testi, akár...

life-style.hu Tech

A netezés alapvető jogunk?

Az internetetkapcsolattal még nem rendelkező válaszolók 70 százaléka pedig úgy érzi, hogy szüksége lenne internetre.

Szegő Péter Itthon

Váratlan homofób beszólás liberális találkozón

Az azonos nemű emberek együttélése utálatos – fejtegette egy homofób asszony az Emberi jogok – politikusi szemmel címmel rendezett tanácskozáson. Övé volt egyébként az egyetlen disszonáns hang, a beszélgetés két vendége, Donáth László szocialista és Gusztos Péter SZDSZ-es országgyűlési képviselő, továbbá a hallgatóság szinte mindenben egyetértett. Az érdemi vita elmaradt, mert a harmadik meghívott vendég, Balog Zoltán, az Emberi Jogi Bizottság fideszes elnöke lemondta a részvételt.

hvg.hu Tech

Mit derített ki az FBI Martin Luther Kingről?

Martin Luther King FBI-aktái hamarosan nyilvánosságra kerülhetnek. Az amerikai fekete polgárjogi mozgalom vezéregyénisége után megszállottan nyomoztatott az FBI egykori vezére, J. Edgar Hoover - írja a Discovery News.

hvg.hu Tech

Kivonul a Google Kínából, mert nem bírja a cenzúrát?

A Google nem hajlandó többé cenzúrázni keresőprogramját Kínában, és azt fontolgatja, hogy teljesen kivonul az ázsiai országból. A cég ugyanis fényt derített arra, hogy kínai számítógépes kalózok összehangolt támadást indítottak emberi jogi harcosok Gmail fiókjai ellen. Az amerikai külügyminiszter közölte, hogy magyarázatot kér az ügyben Pekingtől.

hvg.hu Világ

Fogdán szilveszterezett az orosz jogvédő, az EP-elnök kifakadt

Rövid időre őrizetbe vették, ezért a szilvesztert fogdában töltötte Oroszország legismertebb jogvédője, Ljudmilla Alekszejeva. A Moszkvai Helsinki Bizottság elnöke korábban a HVG-nek adott interjújában súlyos képet festett az orosz igazságszolgáltatás helyzetéről. Őrizetbe vétele ellen az Európai Parlament elnöke is tiltakozott.

hvg.hu Világ

Védhetik forrásaikat az újságok

Megvédelmezte az Emberi Jogok Európai Bírósága egy keddi ítéletében a Financial Times, a The Independent, a The Times és a The Guardian című brit napilapok, valamint az ugyancsak brit Reuters hírügynökség jogát forrásaik titokban tartásához.

hvg.hu Világ

Oroszországban betiltják a halálbüntetést

A halálbüntetés Oroszországban nem alkalmazható január 1-je, a korábbi moratórium letelte után sem – így döntött csütörtökön az orosz alkotmánybíróság, amely külön sajtóközleményben hangsúlyozta: nem a moratórium meghosszabbításáról, hanem a halálbüntetés végleges betiltásáról van szó.

Sorkövető Sorkövető

Magyar rendőr: lehetne-e jobb?

A rendőri munka hatékonysága újra téma lett. Ahogy egy publicista fogalmazott: a cigány áldozatokat követelő gyilkosságsorozat a magyar bűnüldözést „rossz állapotban találta”. Ehhez képest a hazai rendőrség felderítési eredményessége európai összehasonlításban kifejezetten jó. A szakértők szerint rendőrségi modellünk meg a jogszabályi háttér mégis elavult, és mivel nem mérjük, nem is értékelhetjük helyesen rendőreink teljesítményét. Szikinger István ügyvédet, alkotmányjogászt kérdeztük.

HVG Interjú

„A szovjet időkben leültettek, de nem nagyon ölettek”

Oroszországban más törvények vonatkoznak a jogvédőkre vagy az újságírókra, mint a titkosszolgálatnál és a fegyveres erőknél szolgáló szilovikokra: az előbbieket senki sem védi, míg az utóbbiak azt teszik, amit akarnak – mondja a HVG-nek Ljudmilla Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Bizottság elnöke, aki mindazonáltal optimista; szerinte hazája 10-15 éven belül jogállammá válik.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk