Daróczi Ágnes Itthon

Egy amnéziás nép küzdelme az emlékeiért

Augusztus 2. a Roma Holocaust áldozatainak emléknapja. Azonban nemcsak az elhurcoltaknak van történelmük, hanem az emlékezetpolitika birtoklásáért folytatott küzdelemnek is.

MTI / hvg.hu Világ

Mécsestengerrel emlékeznek a bukaresti tűzvész áldozataira – fotó

Vörös szőnyegként világítanak az áldozatok emlékére gyújtott mécsesek a bukaresti Colectiv klubnál, ahol Andrzej Duda lengyel államfő lerótta kegyeletét. A péntek éjjeli tragédiában az utolsó adatok szerint 31-en haltak meg. A legfőbb ügyészség időközben gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást a bukaresti szórakozóhely tulajdonosai ellen. A Colectiv klub három részvényesét hétfőn rendőrök kísérték be az ügyészségre, majd több mint hatórás kihallgatás után mindhármukat 24 órára őrizetbe vették. Az ügyészség előzetes letartóztatásukat javasolta, erről kedden dönt a bíróság.

Miklósi László Vélemény

Győzelem-e?

70 éve, 1945. május 8-án véget ért Európában a második világháború. Oroszországban május 9-én emlékeznek erre. Magyarországnak ünnepelnie kell ezt a napot?

MTI Nagyítás

Fotók: ismét látványos akcióval tiltakozott a Greenpeace

A fukusimai atomkatasztrófa harmadik évfordulóján Greenpeace-aktivisták a ''Fukushima'' felirat mellett a ''Stop Paks 2'' feliratokat vetítették a budapesti Képviselői Irodaház homlokzatára március 11-re virradó éjjel. Az aktivisták ezzel világítanak rá a nukleáris energia veszélyeire, egyúttal felszólítják az országgyűlés képviselőit, hogy ne szavazzák meg a paksi atomerőmű bővítését.

MTI Világ

Percre pontosan tíz éve vált pokollá Madrid

A százkilencvenegy halálos áldozatot követelő madridi terrortámadások tizedik évfordulójára emlékeznek kedden Spanyolországban. Az ország a hatóságok szerint továbbra is a dzsihádista csoportok célkeresztjében van.

Bánki György Vélemény

Szárnyasok a Szabadság téren

Az elképzelések szerint a nem is távoli jövőben felállítandó, a 2014-es Magyarországot megidéző emlékmű egy medve lesz, amely egy a szemét forgatni tudó, zselatin öcsipolip vállára teszi a kezét. Egy olyan ország emlékezetére készül, amelyik mentális műlesiklásban akkoriban telente jobban teljesített. A kártékonyság, amit sokan hatékonyságnak véltek, úgy összezavarta az embereket, hogy a végén a kalapról is el tudták képzelni, hogy zokni – igaz, hogy közben idegeskedtek a kalap-szemléletűek rugalmatlansága miatt.

1 2

A címlapról ajánljuk