Nagy Gergely (hvg.hu) HVG Hetilap

Videomegosztó, ami összehoz

Koszovói fiatalok beszélnek áramszünet idején az etnikalag kettéosztott Mitrovicában arról, hogy mi a félelem. Rövid, személyes tudósítás egy szélsőséges léthelyzetből. A Daazo.com technológiai értelemben a videomegosztókat követi, a tartalom azonban specializált. Kizárólag rövidfilmekkel foglalkozik, a dokumentumfilmektől a kísérleti alkotásokig. Az angol nyelvű szájt ötletgazdái Deák Dániel és Aprily Zoltán, filmelmélettel foglalkozó egyetemi hallgatók s az európai rövidfilmes színtér jó ismerői. (A szájt címét keresztnevük kezdőbetűiből rakták össze.) Velük beszélgetett a Háló.

techline.hu Tech

(Il)legális?

Illúzióink azért ne legyenek, hogy az említett két feltétel közül...

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

A múlt nélküli mozi, avagy miért éppen Battonya?

Az egykori Szovjet-Magyar Barátság Sporttelep gondozott gyepén a tűző déli napban zajlanak a Fair Play Kupa kispályás labdarúgó torna küzdelmei. Odébb falunapi hangulat: pörköltfőzés, felfújható gumivárban hancúrozó gyerekek, a lányokat szirénával riogató rendőrök. Nem sok jele annak, hogy Battonyán, a hatezer lakosú határszéli városkában kulturális fordulat volna készülőben. Szent Iván napján, harminckét fok melegben. Pedig a levegőben nem csak az alföldi délibáb rezeg.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Power Trip: ki fizeti a villanyszámlát?

Egy kapitalista áramszolgáltató harca a legegyszerűbb célért: az ügyfelek fizessék ki a villanyszámlát. A Verzió emberjogi filmfesztiválon még Nagyfeszültség volt a címe, a most zárult Titanic-on már Amerikai áram címmel ment a Power Trip, az utóbbi idők legkülönösebb dokumentumfilmje a posztszovjet viszonyokról.


A címlapról ajánljuk