Műértő Műértő

Újraértelmezett folklór

Mióta a múzeum partneri szerződést kötött a Generali Foundationnel, a kortárs intézmény mönchsbergi részlegében a „hagyomány és lelemény” jegyében nyolcadik állomásához ért a tartós letét és a saját gyűjtemény szembesítése. Most a „folklór” szélesen értelmezett témaköre került előtérbe a tradíció őrzésétől az innovációig, a nacionalizmustól a globalizációig. Antonia Lotz vendégkurátor elismeri, hogy a kifejezés nem mentes az ósdiság és a giccsesség mellékízétől, de generációk felhalmozott tudását és a nemzeti identitást is közvetíti.

hvg.hu Videók

Hegedűformájú koporsó, akciós urna, temetői pompaautó - videó

Újra divatba jött a hintós temetkezés. A magyarok többsége még idegenkedik az urnás megoldástól, a hagyományos koporsós üzletág egyelőre tartja magát. A temetkezési iparág már a házi kedvencekre is gondol, de lovunkat nem tudjuk elhamvasztatni, mert nincs hozzá méretes krematórium. A hétvégén tartották a Temexpót, a Nemzetközi Temetkezési Kiállítást.

Gramofon

A szerbek büszkesége miért csak rétegzene?

A Söndörgő együttes a szentendrei szerb közösség büszkesége, akik remek színvonalon játsszák zenei örökségük, a délszláv tamburazene sziporkázó repertoárját. Kitartásuk, hagyománytiszteletük és fiatalos lendületük, virtuozitásuk példás. Megérdemlik, hogy egy balkáni világsztár zenész, Ferus Mustafov is felfigyelt rájuk. Miért van mégis az, hogy zenéjüket csupán egy szűkebb közösség vallja magáénak?


A címlapról ajánljuk