MTI Shake

Auschwitzi túlélő lehet a világ legidősebb férfija

Jiszrael Krisztal ma Izraelben él, a holokausztot Lengyelországban élte túl. Feleségét megölték, ő maga 37 kilósan szabadult Auschwitzból. Egyelőre hiányoznak a születése 1903-as időpontját igazoló iratok.

MTI Kult

Röhrig Géza: történelemhamisítók a cukormázas holokausztfilmek

Még csak tizenöt év telt el a 21. századból, de az már világos, hogy tévedtünk, ha azt hittük, hogy a huszadiknál véresebbet nehéz elképzelni – mondta Röhrig Géza, a Saul fia című, Oscar-díjra jelölt film főszereplője, aki arról beszélt az MTI-nek adott interjúban, hogy a filmszerepével azt akarja üzenni gyerekeinek, hogy milyen törékeny a nyugati civilizáció. A korábbi szentimentális holokausztfilmekről nem volt túl nagy véleménnyel.

Bicsérdi Ádám Kult

Nemes Jeles: Nem alapgondolat, hogy a holokauszt magyar tragédia

A Saul fia az Oscar-jelöléssel és a Golden Globe-díjjal már nem csak a filmes világ figyelmét érdemelte ki. Nemes Jeles László filmje világszerte felkavarta az állóvizet, egyesek félnek megnézni, mások ignorálják, de közben a rangos díjak miatt megint csurig telt termekben vetítik itthon és Amerikában is. Az Oscar-hajrá előtt hazalátogató rendező és a Saul fia történész szakértője, Vági Zoltán mesélt arról, milyen valós történetek inspirálták őket, miért volt nagyon is szimbolikus a százezredik magyar néző, és hogy kell-e félni ettől a filmtől.

Gócza Anita Kult

"Valami már korábban sem stimmelt a magyar önképben"

Jó lenne leszokni arról, hogy úgy véljük: a másik nem gondolhatja azt, amit gondol, ha baloldali vagy jobboldali, akkor ezt vagy azt kell gondolnia – véli Ablonczy Balázs, akinek fő kutatási területe a két világháború közötti Magyarország. Mára közhellyé vált bajaink forrásvidékét épp ebben az időszakban keresi. Erről beszélgettünk a történésszel, aki 2011 és 2015 között a párizsi Magyar Intézet igazgatója volt.

hvg.hu Itthon

A neten terjesztette nézeteit: vádat emeltek egy holokauszttagadó nő ellen

A középkorú nő saját profilján keresztül több alkalommal megosztotta az egyik internetes oldalon a holokauszttagadó nézeteit, emellett többször a zsidóságot gyalázó, súlyosan sértő kifejezéseket is közzé tett. Vádat emeltek ellene, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a bűncselekmény, amivel vádolják.

Balla István Kult

Az év legfelemelőbb filmje lehetett volna

Gárdos Péter a szülei különös megismerkedését elmesélő filmje felemelő, nagyon szép alkotás, amit azonban alaposan elront az érthetetlenül Jeruzsálembe erőltetett kerettörténet. A Hajnali láz úgy szól az élni akarásról, a szerelem hatalmáról, hogy nem lépi át a túlzott szentimentalizmus határát.

MTI Világ

Meghalt a sobibóri haláltábor híres túlélője

Nyolcvannyolc évesen meghalt Tomasz Blatt, a sobibóri haláltábor egyik utolsó túlélője, egyike azon keveseknek, akiknek sikerült megszökniük a kelet-lengyelországi lágerből. Blatt szinte egész életét a sobibóri rabok emléke megőrzésének szentelte. Szombaton hunyt el Kaliforniában, Santa Barbara-i otthonában – jelentette be hétfőn Lengyelországban a Blatt család Varsóban élő barátja, Alan Heath.

hvg.hu Itthon

Betörték a boltos kirakatát, aki tiltakozott az alpolgármester viccelődése ellen

Horogkeresztet rajzoltak egy harkányi üzlet elé, és több helyen betörték az ablakát. A rongálás azután történt, hogy a tulajdonos a második világháborúban a zsidók megkülönböztetésére használt Dávid-csillagos plakátokat rakott ki a boltjára. A férfi ezzel akart tiltakozni az ellen, hogy a város alpolgármestere Hitlerrel és a menekültekkel viccelődő képet osztott meg közösségi oldalán – hangzott el a keddi RTL Híradóban.

Murányi Gábor Kult

Mennyit ér Bartók aláírása?

Hűtlenül hátat fordított hazájának Bartók Béla 1940-ben, vagy hiperérzékeny művészként emigrálásával kívánt félhangosan tiltakozni a mind erőteljesebben jobbra forduló magyar politika ellen? A világon a legismertebb magyar komponista halálának (szeptember 26-i) hetvenedik évfordulóján számos emlékezés járta körül a bartóki életút ezen „talányos fordulatát”.

Murányi Gábor Kult

Ahogy Kádárék az Eichmann-pert elképzelték

Az Eichmann-tárgyalás archív felvételeiről a többedik bőrt lehúzó amerikai játékfilm hazai bemutatója nyomán felújultak a történelmi-politikai viták az „íróasztalgyilkos” magyarországi tevékenységéről. Az 1961-es pert már a berendezkedő Kádár-rezsim is napi politikai haszonszerzésre próbálta felhasználni.

MTI Itthon

Holokauszt-emlékművet állított a magyar kormány Kamenyec-Podolszkijban

Kamenyec-Podolszkij közelében több mint húszezer, nagyobbrészt Magyarországról kitoloncolt zsidó embert gyilkoltak meg a német SS-csapatok. Az emlékmű avatásán Szakály Sándor is jelen volt, aki korábban a kamenyec-podolszkiji deportálásokat idegenrendészeti eljárásnak nevezte.

MTI Kult

Ingyen tanulhatnak a tanárok a holokausztról és a zsidóságról

Államilag finanszírozott továbbképzésen tanulhatnak a holokausztról a pedagógusok a jövőben. A zsidó közösségek által létrehozott munkacsoporttal közösen alakították ki az Emmi szakemberei a Nemzeti Alaptanterv vonatkozó részeit, illetve a tankönyvfejlesztésben is részt vett a munkacsoport.

Konok Péter Nyüzsi

Hóman Bálint meglepődik

A kormányintézet szerint csak kicsikét volt antiszemita, és sose gondolta, hogy ebből erőszak lehet.

Kálmán Attila Itthon

Megbánta tettét a gyurcsányistából lett jobbikos holokauszttagadó

„Hülye szójátékból" lett peres ügy, végül elég volt meglátogatnia a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot a holokauszttagadásért elítélt szegedi rokkantnyugdíjasnak. Amália Jobbik-szimpatizánsként fűzött egy holokamuzós kommentet egy Rudolf Höss unokájáról szóló cikkhez, de régebben is ugyanezt írta volna, pedig akkor még Gyurcsányért rajongott.

MTI Világ

Meghalt az egyik leghíresebb holokauszt-túlélő

Nyolcvanhat éves korában elhunyt hétfőn Samuel Pisar lengyel származású amerikai holokauszt-túlélő, aki ügyvédként és íróként, illetve John F. Kennedy amerikai elnök tanácsadójaként vált ismertté. A hírt kedden közölte a Francia Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa.

Szántó T. Gábor Nyüzsi

Még nem késő!

Budapesten nincs szükség újabb holokausztközpontra, de az együttélés derűsebb emlékeinek felidézésére igen.

1
6 7 8 9 10
25
Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Összedőlt egy 18 emeletes szálloda New Orelansban – videó

Összedőlt egy 18 emeletes szálloda New Orelansban – videó

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

Karácsony: "Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon"

Karácsony: "Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon"

"Most annyi botrány van, de a Borkai, az überelt mindent" – videó

"Most annyi botrány van, de a Borkai, az überelt mindent" – videó

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Sneider Tamás: A Jobbik megmutatta, hogy képes feléledni

Sneider Tamás: A Jobbik megmutatta, hogy képes feléledni

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Hibrid Suzukik készülnek majd Eszergomban

Hibrid Suzukik készülnek majd Eszergomban

Világbajnok a Mercedes

Világbajnok a Mercedes

A címlapról ajánljuk