MTI Itthon

Bajnai: a demokratikus erőknek kötelessége fellépni a szélsőségek ellen

Bajnai Gordon szerint minden demokratikus erőnek – pártállástól függetlenül – kötelessége fellépni a szélsőséges eszmék ellen. Az MTI-nek adott nyilatkozatában a miniszterelnök méltatlan, lehangoló és gyalázatos cselekedetnek nevezte, hogy ismeretlenek disznólábakat tettek a pesti rakparton található holokauszt-emlékmű cipőibe és a holokauszt tagadását tiltó törvény elfogadását sürgette.

HVG Kult

Kopásállóság - interjú Martin Scorsesével

Neves amerikai filmesek 1990-ben alapítványt hoztak létre a filmművészet remekeinek felújítására. Michael Powell és a magyar származású Emeric Pressburger restaurált Piros cipellőjét Martin Scorsese rendező mutatta be Cannes-ban.

hvg.hu Gazdaság

Minek kell az OTP-nek EBRD-segítség, ha annyira erős?

Miért kell EBRD-segítség a magyarországi bankoknak? Jó ötlet a jól működő vállalatoknak támogatott hitelt nyújtani? Aggódni kell a régiós országok válságkezelése miatt? Segítene a gyors eurócsatlakozás? Manfred Schepers, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöke a magyarországi bankok helyzetét, a még fennálló kockázatokat, valamint az ország válságkezelését és az utóbbi időben ezzel kapcsolatban elhangzott javaslatokat, kritikákat kommentálta a hvg.hu-nak.

Itthon

Új influenza: a maszk nem véd, de bezárkózhatunk 8-12 hétre

Fizikai képtelenség lenne ilyen rövid idő alatt elkészíteni az új influenzavírus elleni oltóanyagot – utasítja vissza a dél-koreai vakcináról szóló híreket Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályának vezetője, aki szerint a déli féltekén megfigyelhető terjedési ütemből már a nyár közepére kiderülhet, hogy gyilkosabbá válik-e a világjárvány. (A HVG interjúja a vírus pénteki magyarországi megjelenését megelőzően készült.)

Hárs Géza Sorkövető

Valaki beszél: rockumentumok magyarul a Rolling Stone-tól

Hogyan is szokták ezt mondani? Régi adósságot törlesztenek a kötet kiadói. És valóban. A “rock and roll writing”, azaz az újságírás és az irodalmi esszé határterületein mozgó, rockzenéről szóló, vagy az által ihletett írás nálunk hiánycikket képez.

Itthon

Demszky Gábor elárulta, mit keres a bőrfejű az SZDSZ plakátjain

Demszky ma már úgy látja: a Bokros-csomag elfogadása után pártjának ki kellett volna lépnie a Horn Gyula vezette koalícióból. A főpolgármester elismerte: az SZDSZ kampányában azért koncentrál a szélsőjobb veszélyre, mert ezzel lehet leginkább szavazásra bírni a potenciális híveket, akik közül egyelőre csak 40 százalék adná le voksát kedvenc pártjára.

Gazdaság

Hamecz: vagy új megállapodás az IMF-fel, vagy további megszorítások

Mind az áfaemelés, mind a kiadáscsökkentés tovább mélyítheti a recessziót, a kormány által ígért adóátrendezés pedig inkább adóemelés lesz – mondta Hamecz István, az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója az mfor.hu-nak adott interjújában. Mindezzel együtt azonban úgy véli, bár a Bajnai-csomag jobb, mint a 2006-os konvergenciaprogram, az idei 3 százalékos hiánycél nem tartható. Vagy új megállapodást kell kötni az IMF-fel, vagy újabb megszorításokra lesz szükség.

MTI Világ

Kepes: félreértette a sajtó a Rózsa-Floresszel készült interjút

Kepes András szerint félreérthetően és nem a lényegre összpontosítva közölte a hazai és a nemzetközi sajtó több orgánuma az Eduardo Rózsa-Floresszel készített, nemrégiben bemutatott interjúját. A beszélgetés lényege a riporter szerint az volt, hogy Rózsa-Flores szülőhelyének, Santa Cruznak a védelme érdekében ment Bolíviába.

Világ

"Az iszlámról sokszor veszélyes badarságokat mondanak"

A Nyugatnak nem kellene a maga demokratikus modelljét az iszlámra erőltetni – mondta a HVG-nek Tel-Avivban adott interjújában Bernard Lewis (93 éves) brit–amerikai orientalista, a Nyugat egyik vezető iszlámszakértője, akinek Iszlám – Nép és vallás című könyve a napokban jelent meg a HVG Kiadó gondozásában.

hvg.hu Vélemény

Járai: "alapvető a pénzéhes magyar bankárok felelőssége"

Az Orbán-kormány első pénzügyminisztere szerint a kiadáscsökkentés még mélyebb gazdasági visszaesést eredményez majd. Ugyanakkor sokkal drasztikusabb programokra van szükség, fele ennyi minisztériumra és állami alkalmazottra, az állami vezetők fizetését pedig egymillió forintban kellene maximálni. Járai Zsigmonddal beszélgettünk.

hvg.hu Gazdaság

"A hatóságok által megnyomorított élelmiszeripar halad a lejtőn lefelé"

A mezőgazdaság a jó időjárásnak köszönhetően ezidáig viszonylag jól teljesít. Az ágazat helyzete azonban korántsem rózsás: agrár-külkereskedelmi mérlegünk alapján úgy nézünk ki, mint egy fejlődő ország, az élelmiszeripar alacsony hatékonysággal, drágán tömegtermékeket állít elő, a termelés csökken, a bürokraták száma nő, az etkai kódex pedig nevetséges, úgy, ahogy van. A szektor helyzetéről Raskó György agrárközgazdásszal beszélgettünk.

Interjú

"Túl bonyolult egyházzá váltunk"

Vallási intézményként azt kellene kommunikálnunk, hogy mély együttérzéssel viseljük a világ és a magunk keresztjét – mondta a HVG-nek és talán üzente egyházának Várszegi Asztrik, aki, bár tagja a püspöki karnak, hangsúlyozta, hogy nem annak nevében nyilatkozott.

hvg.hu Itthon

Bajnai anno: az éhséglázadás nem indokolható

A kormányfőjelölt Bajnai Gordon nem szakértő ugyan, ám már tavaly is 6-700 milliárdos megtakarításról beszélt, s három területen sürgős beavatkozást tartott fontosnak, de éhséglázadást nem szeretne.

Gazdaság

Erényi Balázs: az autózást az emberek a válságban sem szeretik feladni

A váláság elvileg – a visszaeső szállítási teljesítmények és a csökkenő jövedelmekből kevesebb autózásra fordítható pénz miatt – az üzemanyagpiacon azonnal érezteti hatását. Erényi Balázs, a Shell Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke, egyben a Shell regionális (Magyarországért, Bulgáriáért, Csehországért és Szlovákiáért felelős) kiskereskedelmi üzletág-igazgatója azonban arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy az európai polgárok, köztük a magyarok nem készülnek átalakítani a motorizációtól erősen befolyásolt életmódjukat.

hvg.hu Sport

Interjú Remy Bonjaskyvel, aki megpróbálta lemásolni Van Damme-ot

A budapesti K-1 gála előtt munkatársunk villáminterjút készített egy fáradt és aludni vágyó, ugyanakkor nagyon készséges háromszoros világbajnokkal. A gála díszvendége, Remy Bonjasky szeretné túlszárnyalni honfitársa világbajnoki teljesítményét, továbbra sem gondol jó szívvel tavalyi döntőbeli ellenfelére, annál szívesebben a focira és Jean-Claude Van Damme-ra.

hvg.hu Gazdaság

Andor László: „Az európai civilizáció jövője a tét”

Brüsszelben elvetették a kelet-közép-európai régió 180 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagra vonatkozó javaslatát, mondván, az unió egyenként támogatja a nehéz helyzetbe került tagállamokat. Ugyanilyen sorsra jutott a gyorsított euróbevezetés javaslata is. Maradt tehát egyelőre az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által pénteken bejelentett 24,5 milliárd eurós segítség Kelet-Európának, amelynek instabilitása komoly fenyegetést jelent az euróövezetre nézve is. Mire lehet elég ez a pénzügyi mentőöv? Andor Lászlóval, az EBRD igazgatóságának tagjával beszélgettünk.

Karrier

Terítéken a szakképzés: melyek a gyenge pontok?

Cs. Kádár Péter hangmérnök-újságíró, a Magyar Rádió volt munkatársa 18 évig maga is oktatott hangmestereket, újságírókat. Oktatásszervezőként is dolgozott, jelenleg hallgatóként vesz részt az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) képzéseinek egyikén. Mint hallgatót és mint szakembert kérdeztük a képzésről.

Vincze Szabolcs Sport

K-1 gála: "nem kergetek álmokat, de élni akarok a lehetőségeimmel"

2009. február 28-án a budapesti Papp László Sportarénában rendezik azt a K-1 rendszerű versenyt, melynek egyik prominens fellépője - a nagy visszatérő Alekszej Ignasov mellett - Bárdosi Sándor, az egykori olimpiai ezüstérmes birkozó. A hvg.hu az MMA magyar harcosával a célokról és a jövőről beszélgetett.

Kult

Sima, fehér felületen távolba vesző út

Schmal Károly képzőművész eddigi, meglehetősen következetes életművéből február végéig áttekintés látható a Budapest Galériában. Alkalmazott grafikusi munkái, plakátjai, nem válnak el művészi munkáitól. Konzekvens, és majdhogynem puritán műveiről, korszakairól és életéről a Műértő című kortárs művészeti lap kérdezte.

1
34 35 36 37 38 39 40
A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján

A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján

Újabb lépést tettek az Amazonas megmentésére

Újabb lépést tettek az Amazonas megmentésére

Egy portugál történész cikke hozta felszínre az eddig be nem vallott rasszizmust

Egy portugál történész cikke hozta felszínre az eddig be nem vallott rasszizmust

Stagnálástól tart a német iparszövetség

Stagnálástól tart a német iparszövetség

A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába

Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét

Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét

Mindent megtett, hogy ne bosszantsa a Fideszt, mégis mennie kell

Mindent megtett, hogy ne bosszantsa a Fideszt, mégis mennie kell

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

A klímaváltozással új szúnyogfajok is érkeznek. Ez veszélyes!

A klímaváltozással új szúnyogfajok is érkeznek. Ez veszélyes!

Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét

Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét

A címlapról ajánljuk