MTI Világ

Intifádát hirdetett a Hamász, már összecsapásokról érkeznek hírek

A Hamász politikai vezetője Trump jeruzsálemi döntése miatt szólította fel péntektől a palesztinokat új intifáda indítására. A palesztinok tüntetésekbe kezdtek és általános sztrájkot is hirdettek. Az izraeli hadsereget készenlétbe helyezték, és több helyen a katonák már összecsaptak a palesztin tiltakozókkal.

Seres László Világ

Napi terror Izraelben: ha eljön a naplemente

Nem szűnik az ősszel indult késes-lőfegyveres intifáda: hétfőn például fél órán belül két merénylet is volt, de szinte minden napra jut egy terrortámadás. A hvg.hu izraeli szakértőkkel és diplomatákkal is beszélt arról, hogyan látják a zsidó állam biztonsági helyzetét.

Seres László Világ

"Azért mentem oda, hogy zsidókat késeljek"

A legújabb izraeli merénylethullám más, mint az eddigiek: vallási alapú, és bár a palesztin médiában központilag szítják, de nem szervezik. Egyelőre. Izrael szigorú kontrollal és új biztonsági falakkal válaszol, de a politikai megoldás valójában a szélsőséges nyomás alatt álló palesztin vezetés kezében van.

MTI Világ

Izrael újabb 26 palesztin foglyot enged szabadon

Az izraeli kormány jóváhagyta, hogy kerüljön szabadlábra 26 további olyan palesztin fogoly, akit még az 1993-as oslói békemegállapodás előtt ítéltek el súlyos bűncselekményekért.

Jászberényi Sándor Világ

„Nagy az esélye a harmadik intifádának” - fotógaléria

Az egyiptomi forradalom radikálisan megváltoztatta az eddig stagnáló izraeli-palesztin viszonyt. Az Egyiptomot jelenleg kormányzó Legfelsőbb Katonai Tanács bejelentette, megnyitják a rafahi határátkelőt, és megtörik a Gázai övezet ötéves blokádját. Elérték azt is, hogy az egymással harcoló két palesztin frakció, a Fatah és a Hamász kiegyezzen egymással. A születendő palesztin egységkormányról, a megújuló Palesztin Felszabadítási Szervezetről, valamint az új politikai irányról Faúzi Bárhúmot, a Hamász szóvivőjét kérdeztük a Gázai övezetben.


A címlapról ajánljuk