MTI Kult

A Penguin-könyvek sikerének titka

A Penguin története a legenda szerint 1934-ben kezdődött, amikor Allen Lane könyvkiadó egy Agatha Christie birtokán töltött hétvége után hazafelé tartva olvasnivaló után kutatott az exeteri vasútállomáson. Legnagyobb csalódására a választék mindössze újságokból és viktoriánus regényekből állt, így unatkozott a vonaton. Ekkor találta ki, hogy olcsó és minőségi irodalmat ad az emberek kezébe, amit nemcsak könyvesboltokban, hanem a pályaudvarokon, dohányboltokban, sőt, akár automatákból is meg lehetne venni. 75 éves a Penguin Books.

MTI Tech

Bírálatok egy Anne Frankról szóló új könyv miatt

Bírálja egy brit szerző megjelenés előtt álló, Anne Frank részben fiktív történetéről szóló új könyvét a hollandiai Anne Frank Alapítvány, mert a könyvben foglaltak szerint a kislány szexuális kapcsolatban állt egy zsidó fiúval.

MTI Kult

Itt a VillanySpenót

A Wikipediához hasonló, de az online enciklopédiától több szempontból különböző internetes irodalomtörténeti kézikönyvnek szánják megalkotói a VillanySpenótot - mondták el a szerkesztőség tagjai a 81. Ünnepi Könyvhét keretében megtartott pénteki honlapbemutatójukon a budapesti Vörösmarty téren.

hvg.hu Napi merítés

Zsenik csak fiatalon lehetünk?

A zseni a közfelfogásban a koraérettséggel kapcsolódik össze, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán kreatív alkotás létrehozásához a fiatalok frissessége szükséges – olvasható az Urbanlegends.hu blogon.

MTI Itthon

Kosztolányi Dezső 125 éve született

Százhuszonöt éve, 1885. március 29-én született Szabadkán Kosztolányi Dezső költő, író, műfordító, a Nyugat nemzedékének egyik meghatározó alakja.

MTI Tech

Robin Hood uzsorás volt?

Robin Hood nem olyan önzetlen, mint a róla élő legendákban. Ezt állítja egy új könyv a XII. századi angol útonállóról. Szerzője a brit John Paul Davis, aki szerint Robin Hood ugyan rabolt a gazdagoktól, de afféle hitelcápaként is ténykedett: a megszorultaknak kamatra kölcsönzött.

hvg.hu Kult

J. D. Salinger különös remetesége

Remeteéletet élt több évtizeden át a Zabhegyező szerzője, Jerome David Salinger, aki még barátai, szerelmei előtt is titkolózott, és 1965 óta nem volt hajlandó publikálni. Halála kapcsán felidézzük a HVG 2004-es cikkét.

hvg.hu Világ

Hodorkovszkijt irodalmi díjjal tüntetik ki

Mihail Hodorkovszkijnak, az egykori Jukosz olajbirodalom börtönben ülő volt főrészvényesének ítélte egyik irodalmi díját a Znamja című orosz folyóirat a Ljudmila Ulickaja írónővel folytatott, s a lapban közölt levelezéséért.

hvg.hu Shake

Az évtized legjobb könyvei - videók

A brit Times sok más laphoz hasonlóan tudja, hogy az olvasók szeretik a toplistákat, ezért rendszeresen megörvendezteti a felhasználókat egy újabbal. Szerencsére nem az egyre unalmasabb legszexibb férfi-nő témát csócsálják, inkább a kultúrára koncentrálnak.

1
13 14 15 16 17 18 19

A címlapról ajánljuk