hvg.hu Tech

4+1 kütyü, amit érdemes beszerezni az iskolakezdéshez

Már csak egy hétvége van hátra a nyári szünetből, így egyre sürgetőbbé válik, hogy a következő tanévre szükséges eszközök beszerzése – adunk néhány tippet, ami túlmutat a toll-ceruza-szótárfüzet triumvirátuson.

Hercsel Adél Plázs

Hogyan készítsük fel a gyereket az induló tanévre?

A gyerekeket megviselheti, amikor iskolás életmódra kell váltani, de ez a szakemberek szerint teljesen normális. Attól sem kell megijedni, ha netán fájna a feje, vagy a hasa, étvágytalanná válik, esetleg bepisil – ezek mind jelzések, hogy nehezen éli meg ezt az időszakot. Van azonban néhány trükk, amivel felkészíthetjük lelkileg az új kihívásokra.

hvg.hu Itthon

Távmunka faxon és CNN-szidalmazás – a szerző megmagyarázza, hogy van ez

A hetedikes irodalomtankönyv problémás részeinek "semmi köze sincs az új tankönyvekhez" – magyarázta a hvg.hu-nak Valaczkó András, a sokat kritizált munka egyik szerzője. A "Nyugatimádat napjainkban" című vitaindító rész szerinte ugyanis a nyolc évvel ezelőtti tankönyvkiadásból került át a mostani, 2014/2015-ös tanévben debütáló irodalomkönyvekbe.

hvg.hu Plázs

10 jó tanács, hogyan csökkenthető a suli okozta stressz

Az iskolakezdéssel a tinédzserekre nehezedő nyomás is nagyobb lesz, de a stresszhelyzet normális esetben csak még jobb teljesítményre ösztönzi a fiatalokat. Azonban a túlzott stressz például pánikhoz, leblokkoláshoz is vezethet. Egy erre a generációra szakosodott agykutatónak szerencsére vannak tippjei a nyomás enyhítésére.

Neuberger Eszter Itthon

Született január elsején – Zöldhatárról az iskolapadba

Van egy középiskola Budapesten, ahol könnyű megtanulni, mi az a kulturális sokszínűség. A Than Károly Ökoiskola 2008 óta fogadja a Magyarországra érkező menekült vagy migráns hátterű diákokat. Minden osztályba jár legalább egy szír, afgán, szomáliai vagy kínai tanuló, a harmadik emeleten pedig van egy külön iszlám imaszoba. Az osztály hatvan-hetven százaléka január elsején született. A (H)idegen – Menekültek Magyarországon-sorozatunk következő részéből kiderül az is, hogy miért.

MTI Itthon

Saját tanévet indít jövő héten az MSZP

Párhuzamos tanévet indít az MSZP: a szeptember 1-jével indult "engedelmesség iskolájával" szemben "a gondolkodás iskoláját" indítja el a jövő héten – jelentette be Hiller István hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

hvg.hu Itthon

Melyik iskolába menjen inkább helikopterrel?

Indul a tanév, a fővárosban pedig épp ősszel pörögnek fel az útfelújítások. A kampány idején nem árt kimondani, hogy ez mennyire bosszantja az embereket. Például azért, mert sokan nem érnek be időben a munkahelyükre, miután a gyereket elvitték az iskolába. Írja meg, ha érintett!

hvg.hu Plázs

Most megkapja a gyerekemet, harminc másikkal együtt

„Hódítsa meg a gyerekeket, kösse le a figyelmüket” – kéri a tanároktól a szülő. "Vegyük észre, közösen vagyunk felelősek a ránk bízott gyerekekért" – szólítja fel a szülőket a pedagógus. „Jó jegyeket szeretnék kapni, persze ehhez tanulni is kell” – írja a diák. Az iskolai szereplők elvárásai a tanév kezdetekor.

hvg.hu Plázs

5 tipp, hogyan hozza formába gyermekét a tanévkezdésre

A ráérős, lusta nyári napok után nehéz visszaszokni az iskolai ritmusba mind a szülő, mind a gyerek számára. Az egyik legsarkalatosabb pont az alvás, hiszen a vakáció alatti kései fekvéshez és keléshez képest a tanév már egészen más ritmust követel. Néhány időben elkezdett gyakorlattal azonban elkerülhetjük, hogy a család holtfáradtan kezdje a tanévet.

hvg.hu Plázs

24 ezer forintnyi eurót költenek a bécsi iskolakezdők tanszerekre

Mintegy 220 ezer diák és hallgató számára kezdődik meg hamarosan az új tanév az osztrák fővárosban. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik bécsi iskolaszereket vásárol – átlagosan 76 euró értékben. A bécsi kereskedők csaknem 40 millió eurós forgalomnak örülhetnek. De készülnek a tanévre az iskolafenntartók is.

hvg.hu Kult

Ennyire ingyen még nem volt tankönyv

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által rohammunkában kidolgozott, kísérleti tankönyveket ingyenesen hozzáférhetővé tették az intézet honlapján.

1 2 3 4 5 6 7

A címlapról ajánljuk