hvg.hu Plázs

Önnek mennyibe került az iskolakezdés? – kérdőív

Hétfőn indul az új tanév, ami a családoknak jelentős kiadást jelent, még akkor is, ha több évfolyamnak, a nagycsaládosoknak és a rászorulóknak a tankönyv már ingyenes. De mégis milyen mélyen kell a pénztárcánkba nyúlni? Egyébként ön már megvett mindent? Mennyit költött? Küldjön egy fényképet a számláról!

Balla István Plázs

Későbbi iskolakezdés: sikeresebb lenne az oktatás, mégis elvetik

Akár az oktatás színvonalát emelő „csodaszer” is lehetne, ha nem nyolckor, hanem 9-10-kor kezdődne a tanítás: a gyerekek egészségesebbek lennének, és jobb teljesítményt nyújtanának. Az alváskutatók megállapításait ugyanakkor az oktatási rendszer nem veszi figyelembe. Van olyan köztes megoldás is, amiben ugyan 8-ra mennek a gyerekek, de csak 9-kor kezdenek el tanulni.

Balla István Itthon

Ki állítja le a diákok közötti szexuális zaklatást az iskolában?

Pontos adatok nincsenek, de a kortársak közötti szexuális zaklatás valamilyen mértékben valószínűleg mindennapos a (kis)kamaszok között. Nehéz persze eldönteni, mi számít annak: a durva viccektől a lányok fogdosásáig és a durvább esetekig széles a skála. A pedagógusok sokszor eszköztelennek érzik magukat, és inkább, ha tehetik, hárítják, elhallgatják az ilyen ügyeket. Pedig súlyos esetekben jelentési kötelezettségük is van.

N. A. Itthon

Mégsem kapta meg mindenki a tankönyvét

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár állítása ellenére sok diák nem kapta még meg a tankönyvét, főleg azok, akik jogosultak az ingyenes tankönyvellátásra. Igaz, van olyan osztály, ahol a csomagból kihagyták a történelemkönyveket, más intézményben pedig a későn meghozott jogszabályok miatt ideiglenes órarend alapján tanítanak.

hvg.hu Autó

Budapesti dugók: ezeket a helyeket érdemes kerülni

Kezdődik az iskola, automatikusan egyharmadával megugrik a fővárosban közlekedők száma. A helyzetet általában az első pár nap után kezeli mindenki, azonban érdemes tudni merre vannak nagyobb munkálatok.

hvg.hu Itthon

Orbán igényes, erkölcsös, sportos ifjúságot akar

Orbán Viktor szerint az iskola nem pusztán gyermekmegőrző, a mindennapos testnevelés feladata, hogy felébresszék a gyermekekben "az igényességet a saját fizikumuk iránt", és olyan polgárokat akar nevelni, akik szilárd erkölcsrend alapján meg tudják különböztetni a jót és a rosszat. Sok iskolába még nincs órarend, a délután 4-ig tartó foglalkozás pedig több családnál gondot okoz. Kezdje a hvg.hu-val a tanévet!

Czervan Andrea Itthon

Tanévkezdés 2013: kisokos egy más világhoz

Nemcsak az új tantárgyakhoz tartozó új tankönyvek (ha lesznek!) okoztak meglepetést tanulóknak és szüleiknek a hétfőn elindult tanévben, hanem át kell szervezniük a család teljes napirendjét is, sírhatnak nyugdíjba kényszerített tanárok után, meg kell szokniuk, hogy a folyosókon rendőr sétálgat, az igazgató pedig már nem igazgató, hanem intézményvezető (ha egyáltalán van). Összegyűjtöttük, mivel köszöntött be a 2013-14-es oktatási évad.

Gergely Zsófia Itthon

Hiába írtak Orbánnak a fertődi kastélyból kitett diákok

Kipateroltak egy egész középiskolát a kormány kiemelt projektjének számító fertődi kastélyból, csak hogy az eddigi tantermeikbe is műgyűjtemények kerülhessenek. Az új iskola építését még el sem kezdték, de a kormánybiztos szerint semmi keresnivalójuk a barokk kincsben. Úgyhogy a tanárok „kínjukban röhögve” költöztetik a padokat, a szülők meg aggódnak.

Ivanyos Judit Itthon

Nem tudják, nem mondják meg, mitől lesz ingyen a tankönyv az iskolákban

Nem tudta megmondani a Klebelsberg Intézményfenntartó, hogy milyen forrásból mennyi pénz van arra, hogy a rászoruló családok valóban ingyen jussanak tankönyvekhez iskolakezdéskor. Az elvileg illetékes Központi Könyvtárellátó napok óta elérhetetlen. Pedig számos családot terhel meg idén az iskolakezdés, a tanszerek egyre drágábbak, az Eduline egyik felmérése szerint legalább 20 ezer forintot kell költeniük a szülőknek, ha az összes iskolai tanezköszt meg szeretnék venni. A nem akkreditált drága nyelvkönyvekért így ráadásul mindenképpen fizetni kell, és sok helyen csak kölcsönben kapják a könyveket a rászorulók.

G. Tóth Ilda Gazdaság

Tankönyvmizéria: Kis gyerek, nagy gond

Nem lettek olcsóbbak a tankönyvek, és nem csökkentek látványosan a terjesztési költségek sem, noha a kiadóktól több jutalékot von el az állam. A szülők háborognak a kaotikus fizetési feltételek miatt.

MTI Gazdaság

GfK: tíz százalékkal drágultak tavalyhoz képest a tanszerek

Átlagosan 10 százalékkal kerültek többe az idei iskolakezdéskor a tanszerek az egy évvel ezelőttihez képest a GfK Hungária adatai szerint. A piackutató intézet szerint az idei iskolakezdés drágább volt, mint az előző évben, de nem a tankönyvcsomagok, hanem az egyéb iskolai felszerelések miatt.

hvg.hu Vállalkozás

Pénzügyi csapás az iskolakezdés

Az idei évben összességében többe került a gyermekek beiskolázása, mint 2011-ben. A fogyasztók szemmel láthatóan racionalizálták vásárlásaikat, s sokan voltak olyanok, akik a beszerzéseket nem kívánták az utolsó pillanatig halogatni. Az írószerek és füzetek iránt például már július hónapban mintegy 20 százalékkal nőtt a kereslet, ami augusztusban tetőzött.

hvg.hu Shake

Hol tanulnak a politikusok gyerekei?

Van, aki egyszerű állami-önkormányzati iskolába, van aki két-tannyelvűbe, és van, aki külföldre járatja tanulni gyermekét a hazai politikusok közül - derül ki a Blikk összeállításából.

1 2 3 4 5 6 7

A címlapról ajánljuk