MTI Itthon

Szerdán 11 óra után lehet Áder János nagy pillanata

Az Országgyűlés mai ülésén dönt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő köztársasági elnöki jelöltségéről. A kormánypárti politikus megválasztásához az első fordulóban a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatára lesz szükség. Az ellenzéki pártok korábban azt közölték: vagy részt sem vesznek a titkos voksoláson, vagy nemmel szavaznak a Fidesz-KDNP jelöltjére.

MTI/Népszabadság Itthon

ET: többpárti támogatás kellene a médiatörvény elfogadásához

Az Európa Tanács (ET) szerint többpárti támogatáshoz kellene kötni a jelenleg kétharmados médiatörvény elfogadását, változtatásra lenne szükség a magyar médiahatóság és a Médiatanács tagjainak kinevezési és jelölési módján, a közmédiában el kellene törölni az MTI kizárólagos hírkészítési jogát és meg kellene szüntetni a médiabiztos intézményét - írta az ET magyar médiaszabályozásról készített, birtokába került jelentéstervezetének megállapításait ismertetve pénteki számában a Népszabadság.

MTI Itthon

Orbán Viktor: "a mostani kétharmad után is van élet"

A kormány elkötelezett abban, hogy "a Kúria a régi fényében ragyoghasson", ezért készen áll megtalálni annak módját, hogy a Kúria minél hamarabb ismét a régi épületét használhassa - közölte a miniszterelnök kedden Budapesten, a Kúria másfél évszázaddal ezelőtti visszaállítása alkalmából tartott teljes ülésen.

HVG Itthon

Vörös Imre: alkotmányellenes puccsal élnek Orbánék?

Alkotmányellenes puccsnak tekinthető-e, ha a kétharmados többség visszaél a szabad választáson szerzett jogaival? - ezt elemzi Vörös Imre jogász-akadémikus az e heti HVG-ben megjelent írásában. A volt alkotmánybíró szerint a sarkalatos törvények bebetonozó hatása ellenére egy egyszerű többségű kormány sem lesz eszköztelen.

MTI Itthon

MSZP: lehetséges a kétharmad megszerzése

Az MSZP szerint a párt megkerülhetetlen a Fidesz-kormány leváltásában, sőt "okos politizálással", nyitottsággal az emberek gondjaira, valamint jó szövetségesi politikával a kétharmados alkotmányozó többség megszerzését is lehetségesnek gondolják.

hvg.hu Itthon

"Orbán kezelése ront a beteg állapotán"

Európa egyik legkevésbé kedvelt és valószínűleg a leginkább félreértett politikusaként jellemzi Orbán Viktort az EU Observeren közölt írásában Nick Thorpe, a BBC magyarországi tudósítója.

hvg.hu Itthon

Erődemonstrációra készül a Fidesz

Tömegdemonstrációval mutatná meg a Fidesz Nyugat-Európának, hogy a Fidesz-kormány mögött valós támogatottságot jelent a kétharmad - írja a Népszabadság.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: tévedtem

Bár Török Gábor a tavalyi választásokat megelőzően úgy látta, hogy a kétharmados többségre inkább lehetőségként, semmint veszélyként érdemes tekinteni, utóbb elismeri, tévedett.

hvg.hu Napi merítés

Erre kéne használni a kétharmadot

Lázár János az országgyűlési képviselők javadalmazását átalakító javaslatot jelentett be nemrégiben. Az elképzelés - noha a kormánypárti frakcióvezető megpróbálta a képviselői juttatások visszavágásaként bemutatni - a honatyák tiszteletdíjának érdemi és jelentős emelését tartalmazza, így a jelen közállapotok között aligha számíthat széleskörű társadalmi támogatottságra. Annak ellenére sem, hogy alapjában véve a megoldás helyes - olvasható a Haza és haladás blogon.

hvg.hu Napi merítés

A magyar politika fekete lyuka

Évtizedes adósságát törleszti a parlament, ha a 2010-2014-es ciklusban megváltoztatja az önkormányzatokról és a pártok finanszírozásáról szóló törvényt. Míg előbbiben már látszik kormányzati koncepció, utóbbiról a Fidesz egyelőre hallgat. Holott volna teendő bőven - olvasható a Politika 2.0 blogon.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: kétharmad nélkül is változtatható lenne az alkotmány?

Török Gábor friss bejegyzését egy tévéműsor ihlette, amelyben arról volt szó, hogy meg lehet-e majd változtatni a Fidesz-KDNP által most elfogadni készülő új alkotmányt egy esetleges kormányváltás után. A műsorban Lengyel László sejtelmesen azt jelezte, hogy kétharmad nélkül is megváltoztatható lesz az alkotmány.

Huth Gergely Vélemény

A fideszes pártelit és az elefántcsonttorony homálya

Semjén Zsolt a szerdai Ma reggelben kimondta azt, amit az új többség köreiből sokan legfeljebb a kocsmaasztal körül mernek: a szűkebben vett fideszes pártelit ismét kezdi elfelejteni, hogy önmaga képtelen lett volna kétharmadot szerezni. Sőt, a hátország nélkül még a puszta győzelem is kétségessé vált volna tavasszal.

1 2 3 4 5 6 7

A címlapról ajánljuk