hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: porszem került a Fidesz gépezetébe

Megtörtént, amire kevesen számítottak. A délelőtti szavazáson egy szavazat hiányzott a szükséges kétharmados többséghez az Alkotmánybíróság jogkörét szűkítő Lázár-féle alkotmánymódosításhoz benyújtott Lázár-féle módosító kapcsán. De mi lehet ebből? - tette fel a kérdést Török Gábor politológus.

Sebők János Vélemény

Fantom járja be az Országházat, a „magyar választó” fantomja

Két hónap óta fantom lakja a Parlamentet. Láthatatlanul, de mindenütt jelen van: az ülésteremben, a folyosón, a frakcióüléseken, ott van minden mondatban, gondolatban, kormánypárti felszólalásban, gombnyomásban, minden eltitkolt és közzétett hírben, elsuttogott pletykában, anyázásban. A Fidesz-KNDP jóvoltából a „magyar választók” a „magyar emberek” fantomja életünk része lett, s olykor már-már arra gondolunk, uralkodik is rajtunk.

hvg.hu Napi merítés

A kétharmad sem jelent korlátlan mozgásteret

Gazdaságpolitikai szempontból a Fidesz kormányzásának első egy hónapja vegyes képet mutat. Felelős pozícióban bizonyos mondatoknak egészen más súlyuk van, mint ellenzékben - olvasható a Political Capital blogon.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: a győztes mindent visz?

A hétfői napirend előtti felszólalásokban az LMP és az MSZP frakcióvezetője egyaránt hatalomkoncentrációval és az ellensúlyok tudatos gyengítésével vádolta a Fideszt. Kétségtelen, az első önkorlátozónak látszó lépések óta a kormányoldal elkezdte használni az erejét - írja Török Gábor a blogján.

Pelle János Vélemény

Vita Csizmadia Ervinnel: időszerű-e a „határolt forradalom”?

Csizmadia Ervin, Orbán Viktor „forradalma” címmel megjelent írásában, abból kiindulva, hogy a Fidesz elnöke a kétharmados eredmény ismeretében „a szavazófülkék forradalmáról”, és a „forradalmi parlament” által megvalósítandó Nemzeti Együttműködés Rendszeréről beszélt, Bibó István szellemét idézve, felveti a hatalomkorlátozás és a garanciateremtés szükségességét. Ám Bibó „korlátozott forradalom” elképzelése már 1945-47-ben is illúzió volt, mely 1989-90-ben, mikor megvalósították, eleve idejét múlta. Egyébként is, demokráciában a legitimitás és az alkotmányosság megfelelő garancia a túlhatalommal szemben.

Pelle János Vélemény

Fleck Zoltán a kétharmadról, az elszámoltatásról, a demokrácia önvédelméről

Az 1989-90-es rendszerváltás során létrehozott jogi konstrukciók megmerevedésének okait elemzi többek között Fleck Zoltán jogszociológus Változások és változatlanságok. A magyar jogrendszer a rendszerváltás után c. kötete, amely a Napvilág Kiadó gondozásában jelent meg. A ELTE tanszékvezetőjét, akinek kutatási területe a jogállam intézményrendszere, azon belül is az igazságszolgáltatás társadalmi támogatottsága a mai helyzet jogi vonatkozásiról kérdeztük.

Halasi Endre Vélemény

Új időszámítás

A Fidesz-KDNP első ünneplő beszédét adó Rogán Antal szavai szerint Magyarország számára új kezdetet jelent a szövetség kétharmados győzelme. Hogy a belvárosi polgármesternek ebben mennyire lesz igaza, egyelőre a következő évek titka marad, az azonban már most biztos, hogy a politikai rendszer szempontjából új időszámítás kezdődött 2010. április 25-ikén, este hét órakor - mutat rá Halasi Endre, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

Papp László Tamás Vélemény

Papp László Tamás: Intés a győzőkhöz

Nincs szándékomban elvitatni a jobboldali diadal átütő jellegét. Csak figyelmeztetnék: a legfőbb közjogi grémium erőviszonyainak arányait nem lehet mechanikusan rávetíteni a társadalomra. A Fidesz-többség választói legitimálása elég ahhoz, hogy meglépjen, végrehajtson olyan átalakításokat is, melyekhez elődeinek nem volt meg a törvényhozásban szükséges létszámuk. De a kétharmad nem helyettesíti a politikai bátorságot.

MTI Itthon

Szonda Ipsos: meglesz a Fidesz kétharmada

A Szonda Ipsos mandátumbecslése alapján a Fidesz-KDNP 264 helyet szerez az új parlamentben, így kétharmados többsége lesz. Az MSZP 58, a Jobbik 48, az LMP 16 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe az intézet szerint.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: Fideszesek az 1994-es kétharmadról

Nem kétséges, a következő időszak egyik vezető témája a kétharmad kérdése lesz. Mit lehet vele kezdeni, kell-e nagyvonalú gesztusokat gyakorolni, illetve szabad-e az ellenzék támogatása nélkül hozzányúlni az alkotmányhoz és a minősített többséget igénylő törvényekhez? - elmélkedik Török Gábor politológus.

Fürjes Judit Vélemény

Stumpf István: sikeresen csak középről lehet kormányozni

A Jobbik radikalizmusa középre tolja a Fideszt, amelynek hatalmas feladatok szakadnak a nyakába, ha a választások nyomán valóban kormányra kerül: többek között véget kell vetnie a közbeszerzések és a pártfinanszírozás korrupciót éltető átláthatatlanságának, át kell alakítania az önkormányzati rendszert és friss erőforrásokat kell pumpálnia a kis-középvállalkozói szektorba – fejtette ki Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere a hvg.hu-nak adott interjúban.

hvg.hu Vélemény

Vége a demokráciának? Bauer kontra PLT

Ezúttal egy újabb csörtét ismertetünk: Bauer Tamás Babarczy Esztert és Papp László Tamást figyelmezteti tárgyi tévedéseikre, és megismétli: a minden bizonnyal hivatalba lépő Fidesz kormány halálos csapást mérhet a demokráciára. Papp László Tamás ezt kétségbe vonja, és a parlamenti bizottságok megalakítását illetően is korrigálja Bauer Tamás adatát.

1 2 3 4 5 6 7

A címlapról ajánljuk