MTI / hvg.hu Gazdaság

Megugrott a magyar hiány, hiába nőttek a bevételek

A kormányzati szektor EU-módszertannak megfelelően számolt hiánya tavaly 829,1 milliárd forint, a GDP 2,6 százaléka volt, ami 95,1 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,1 százalékponttal magasabb, mint az előző évi – jelentette előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Nagyon belassul a magyar növekedés az EB szerint

Az Európai Bizottság téli gazdasági előrejelzése szerint 2015-ben és 2016-ban is lassabb lesz a gazdasági növekedés Magyarországon, mint korábban várták. Ugyanakkor a költségvetési hiány idei mértékét szintén lefelé módosította az EB. A tavalyi évben 3,3 százalékkal növekedhetett a GDP, ám ebben döntően egyszeri elemek játszottak közre. Az államadósság csökkentése emellett pedig csak nem akar összejönni.

MTI Gazdaság

Neue Zürcher Zeitung: Bámulatos Magyarország fejlődése

A befektetők jónak tartják Orbán Viktor gazdaságpolitikai sikereit. Az államháztartási hiány megbízhatóan 3 százalék alá csökkent, az államadósság a GDP 80 százaléka alá esett, ami ugyan még mindig a legnagyobb Közép-Kelet-Európában, de az irány helyes – írta a svájci Neue Zürcher Zeitung.

hvg.hu Gazdaság

Varga előállt a költségvetéssel

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átnyújtotta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a 2015-ös költségvetés tervezetét. A kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos deficittel számol jövőre. Marad a családi adókedvezmény, növelik a rendvédelmi dolgozók bérét, több pénzt szánnak a háziorvosoknak. Több pénzt szánnak közmunkára, egészségügyre, az önkormányzatok pedig adósság nélkül indíthatják az évet. Az internetadóval kapcsolatban Varga elmondta, hogy minden javaslatot tárgyalni fognak a kormányülésen, a képviselők ugyanis számtalan módosítást nyújtottak be ehhez.

MTI Gazdaság

Varga Mihály: nagy valószínűséggel lesz reklámadó

Semmi szokatlan nincs abban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint, hogy az államháztartási hiány idén már elérte az egész évre tervezett hiány 97 százalékát, valamint arról is beszélt, hogy nagy valószínűséggel bevezetik a reklámadót.

hvg.hu Gazdaság

Elszállt a hiány: ebből megszorítás lesz

A tervezett költségvetési hiány 97 százalékát elérte a kormány az első négy hónapban. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyebek mellett a pedagógusok béremelését, az önkormányzatok adósságának átvállalását, és az előrehozott kifizetéseket okolja. Pár hónap múlva jöhet a megszorítás.

MTI Gazdaság

Jövőre kifulladnak a magyar növekedés mesterséges motorjai

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint az év eleji kedvező növekedési és inflációs adatok nagyrészt átmeneti tényezőknek köszönhetők, ugyanakkor az év egészében a gazdasági növekedés valamivel dinamikusabb, az áremelkedés alacsonyabb lehet a GKI által korábban vártnál.

Nagy Gergő Gazdaság

Nincs az az olaj, ami fedezni tudná az esztelen pénzszórást

Az olajban gazdag arab országokról nem az jut elsőre eszünkbe, hogy kifogyhatnak a pénzből. Pedig ha folytatják a nyakló nélküli állami költekezést, és továbbra is szinte ingyen adják az energiát állampolgáraiknak, úgy pár éven belül már komoly gondok lehetnek. Az éltető kőolaj sem fogja tudni megakadályozni ugyanis azt, hogy rendkívül mély reformokat hajtsanak végre. És egyáltalán nem biztos, hogy ez a lakosságnak is tetszeni fog.

MTI Gazdaság

Erste: Megszorítások jönnek a választások után

Az Erste is azzal számol, hogy 2014-től egy újabb Fidesz-kormány állhat fel. Megszorítások nélkül nem biztos, hogy sikerül a GDP 3 százaléka alatt tartani a költségvetési hiányt – írják elemzésükben. Végleges megoldás születhet szerintük a devizaadósok helyzetére.

MTI Gazdaság

Meglepő hírt kaptak az elemzők az USA-ból

Az amerikai szövetségi költségvetés 135,23 milliárd dolláros hiánnyal zárt novemberben, a folyó költségvetési év második hónapjában, ami 21 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál - közölte a washingtoni pénzügyminisztérium.

MTI Gazdaság

289-es eurót, kamatemelést vár a CIB 2014 végére

A CIB Bank elemzői 2014-ben 3 százalék alatti költségvetési hiánnyal és 1,5 százalékos GDP növekedéssel számolnak, véleményük szerint az Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési ciklusa 3 százaléknál állhat meg, kamatemelés a jövő év vége felé lehet, a forint mérsékelten erősödik, az euró árfolyama 2014 végén 289 forint lehet.

MTI Gazdaság

MNB: a hiány alacsonyabb, a növekedés magasabb lehet jövőre

Az ESA-szemléletű költségvetési hiány a bruttó hazai termék (GDP) 2,8 százaléka lehet jövőre, ha az Országvédelmi Alap tartalékait nem használják fel, a gazdaság 2,1 százalékkal bővülhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett elemzése szerint. A jegybank a 2014-es költségvetési törvényjavaslatot vizsgálta.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk