hvg.hu Gazdaság

Már 170 milliárd hiányzik, de Matolcsy nem állt a bizottság elé

Az áfa-bevételeknél 50-60, a társasági adónál 110 milliárdos elmaradással számol a költségvetési törvényhez képest a gazdasági tárca – írja a Napi Gazdaság tudósítása. A lap szerint ezt Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára mondta a költségvetési bizottság előtti meghallgatásán, ahol Matolcsy György nem jelent meg.

MTI Itthon

A költségvetési hiányról faggatózna az LMP

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának LMP-s tagja arra kéri a testület jobbikos elnökét, hogy a jövő héten kezdeményezze az államháztartásért felelős miniszter bizottsági meghallgatását; Vágó Gábor ezt azzal indokolta, "hogy megtudhassuk, a kormány milyen intézkedésekkel fogja megakadályozni, hogy a költségvetési hiány az egekbe szökjön".

ecoline.hu Gazdaság

Mire figyeljen a héten? – Történelmet írhat az EKB

Az Európai Központi Bank a várakozások szerint csütörtökön történelmet ír, és megkezdi a kamatemelési ciklust. Szigorítást vár a piac a lengyel jegybanktól is; a heti nemzetközi kínálatból a szolgáltatószektor mutatói mellett az ipari adatok emelhetők ki, a hazai jelentések közül pedig az államháztartás mérlegének márciusi alakulásáról szóló tájékoztató.

Oblath Gábor Vélemény

Miről árulkodik a Széll Kálmán-terv angol nyelvű verziója?

Tavaly a kormány még nagy reményeket fűzött adócsökkentési tervéhez: remélte, hogy hamar fellendül a gazdaság, javul a foglalkoztatottság, a költségvetési hiány kellő szintre apad. Csalódniuk kellett, így került sor a Széll Kálmán-terv meghirdetésére, amely már megszorításokat is tartalmaz. A terv brüsszeli fogyasztásra készült, angol nyelvű változatában benne van az is, mi lett volna, ha nem jön a kiigazító program. Oblath Gábor írása tegnap jelent meg az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének blogján.

MTI Gazdaság

Csökkent a költségvetési hiány Szlovákiában

Szlovákia idei első kéthavi költségvetési hiánya 344,1 millió euróra esett az egy évvel korábbi 780,3 millió euróról, elsősorban a kiadások csökkenése és a bevételek növekedése következtében.

MTI Gazdaság

Parlamenti albizottságban vizsgálná a Fidesz az ország eladósítását

Vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz Magyarország eladósításának kivizsgálására - jelentette be Szijjártó Péter. Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának fideszes alelnöke azt mondta: az ország eladósítása az egyik legnagyobb politikai bűn, amelyet valaha elkövettek politikusok Magyarországgal szemben.

Hírszerző/FH Gazdaság

GKI: A nagyobb GDP is csökkentette a hiányt

A vártnál magasabb GDP-nek köszönhető az egytized százalékkal alacsonyabb tavalyi hiány, a tervezett 3,8 százalékos deficit teljesülése elsősorban az önkormányzatok hiányadatától függ - áll a GKI Gazdaságkutatónak a Független Hírügynökség kérésére készített gyorselemzésében.

MTI Gazdaság

Tényleg rekordot dönt a hiány Írországban

Rekord nagyságú hiánnyal zár idén az írországi államháztartás - erősítette meg a hétvégén a dublini vezetés. Ugyancsak a hétvégén az Európai Unión kívüli Norvégia is jelezte, hogy hajlandó részt venni az ír válság kezelésében.

Hírszerző/FH Gazdaság

Magán-nyugdíjpénztári deficit: hibásan számol a Századvég?

Alapvetően hibás adatokból von le téves következtetést a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amely nemrégiben hozta nyilvánosságra: a magán-nyugdíjpénztári rendszerben csaknem 500 milliárd forint veszteség keletkezett az elmúlt években - áll a Stabilitás Pénztárszövetség (SP) szerdai közleményében.

ecoline.hu Gazdaság

Ha az EU nem hagyja jóvá a nyugdíjváltozásokat, problémák lehetnek a költségvetéssel

Messze nem biztos, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyonból visszaáramló tőke elszámolásának a kormány által választott módját az unió intézményei jóvá fogják hagyni. Így akár már 2011 tavaszán problémák merülhetnek fel a magyar költségvetéssel. Ez a hitelminősítőket később arra késztetheti, hogy rontsák adósságbesorolási osztályzatunkat, aminek beláthatatlan piaci következményei lehetnek – hívta fel a figyelmet Akar László, a GKI vezérigazgatója.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk