hvg.hu Itthon

Magyarország 2016: összedőlhet a márfai könyvtár és orvosi rendelő

A bádogosok sem mertek felmenni a tetőre, olyan rossz állapotban van a Baranya megyei Márfa község orvosi rendelője és könyvtára. A polgármester szerint bármikor kidőlhet az egyik fal, ezért a környékét lezáratták. Statikusok szerint az épület egy része életveszélyes. A település vezetése kijavítaná, de a polgármester azt mondja, ehhez nem kapnak segítséget. A Belügyminisztérium ezt cáfolta – tudósított csütörtökön az RTL Híradó.

MTI Világ

Meglőttek egy brit parlamenti képviselőt

A 41 éves Jo Cox, az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselője fogadóórájára készült a Leeds közelében lévő Birstall kisváros könyvtárában, amikor eltalálták. Egy férfit őrizetbe vettek.

hvg.hu Világ

A mentelmi jogról szóló kötet volt a legnépszerűbb az ENSZ könyvtárában

Nem túl jó hír, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének könyvtárában 2015-ben a diplomatákra és állami vezetőkre érvényes mentelmi jogról szóló kötet volt a legnépszerűbb, egyben legtöbbször kölcsönzött könyv, vagyis az érdekelte a legjobban őket, hogy miként menekülhetnek meg a nemzetközi felelősségrevonás elől.

MTI Világ

Rohamrendőrök szállták meg a moszkvai ukrán könyvtárat

Megszállták az OMON orosz rohamrendőrség tagjai szerdán Moszkvában az ukrán irodalmi könyvárat, ahol tiltólistán szereplő, szélsőséges tatalmú könyveket keresnek. 2010-ben már indítottak a könyvtár ellen vizsgálatot szélsőséges irodalom terjesztéséért, az eljárást a rá következő évben indoklás nélkül felfüggesztették.

hvg.hu Kult

Könyvtárat nyitottak a calais-i menekülttáborban

Egy brit tanárnő javaslatára önkéntesek hozták létre a kétszáz adományozott darabból álló könyvtárat – a migránsok többek közt a Holtodiglant és A Gyűrűk Urát is olvashatják.

Világ

Egymilliárd dolláros szuperkönyvtárba helyezné emlékeit Obama

Visszavonulása után egymilliárd dolláros, a legmodernebb technikai eszközökre támaszkodó, digitalizált könyvtárat akar létrehozni Barack Obama elnök, aki a potenciális szilíciumvölgyi és hollywoodi adományozókkal már meg is kezdte a tárgyalásokat – írta kedden online kiadásában a The Washington Post.

hvg.hu Plázs

Így élnek, akik könyvtárban laknak

Mi történik, amikor az olvasás szeretete, a gyűjtőszenvedély és a vagyon jó ízléssel találkozik a tervezőasztalon? – Gazdag könyvmolyok lélegzetelállító házi könyvtáraiban gyönyörködhetünk.

hvg.hu Kult

10 lenyűgöző képeslap régi mesterségekről

Beindult a Hungaricana portál, amely a magyarországi közgyűjtemények mintegy 5 millió oldalnyi dokumentumának digitalizált változatában kereshetünk. A gyűjtemény része az a 300 ezer képeslap, amiből most tíz korabeli foglalkozást mutató képet mutatunk be.

MTI Világ

Éjjel is oltották a moszkvai könyvtártüzet

Még az éjjel is oltani kellett néhány tűzfészket a moszkvai akadémiai alapkönyvtárban, amelyben hatalmas tűz pusztított hétvégén – jelentette hétfőn az Interfax orosz hírügynökség.

MTI Világ

Ezért mehettek nők eddig a híres indiai egyetem könyvtárába

Ötven év után ismét megnyitotta központi könyvtárát a női hallgatók előtt az észak-indiai Aligarhi Muszlim Egyetem. Korábban az egyetem rektorhelyettese még arra hivatkozott, hogy nőket azért nem fogadhatnak a könyvtárban, mert a látványuk négyszer több férfi hallgatót vonzana az egyébként is túlzsúfolt épületbe – írta az The Times of India internetes kiadása.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk