MTI Kult

Már 16 évesen is be lehet iratkozni a Széchenyi Könyvtárba

Tizennyolcról tizenhat évre szállította le a beiratkozás korhatárát az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a módosítást Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter jelentette be pénteken a Széchényi Emléknapon, a könyvtár nyílt napján.

life-style.hu Plázs

Házi könyvtár a lépcsőd alatt

Ha már a múltkor annyira körberajongtuk ezt a lépcső-alatti-tér megoldást, akkor jöjjön egy alternatíva a betű...

hvg.hu Kult

Buszmegálló lett könyvtár helyett

Lekicsinyítve buszmegállóként valósult meg Jan Kaplicky híres munkája, amely megnyerte ugyan a prágai Nemzeti Könyvtár megtervezésére kiírt pályázatot, ám sohasem épült meg.

Zalai Hírlap Itthon

Szerzői jogok megsértése miatt fizetett milliókat a nagykanizsai könyvtár

Szerzői jogok megsértése miatt 5 millió forintot kellett kifizetnie a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárnak. Egy ügyvédi iroda szerint haszonszerzés volt ugyanis könyvtári beiratkozáshoz kötni a kistérségi honlapon közzétett kiadványok elérhetőségét, és ezzel több kiadónak is kárt okoztak - írta szerdai számában a Zalai Hírlap.

hvg.hu Itthon

Örvényben: újabb áldozatokat szedhet Pest megye eladósodása

Tovább mélyül a válsághelyzet Pest megyében: az étkeztetés és az ingyenes tankönyvek kifizetése körüli gondok után a pénteki megyei közgyűlés egyik előterjesztése szerint elbocsátanák a szentendrei Pest Megyei Könyvtár alkalmazottainak közel felét. Így csak korlátozott nyitva tartással működhetne tovább az intézmény, ami az igazgató szerint a könyvtár végét jelenti.

MTI Shake

Nincs pénz: amikor étterem lesz a templomból

Étteremként, színházként, könyvtárként, sőt lakásként kezdenek új életet a pénzszűkében lévő francia egyházközségek vagy egyházmegyék által eladott épületek többek között az építészeti és vallási műemlékekben bővelkedő közép-franciaországi Burgundiában.

MTI Kult

Jogdíj a könyvtárakból kölcsönzött művek után?

Jövő évtől lehetővé válik, hogy jogdíjat kapjanak a szerzők, illetve a szerzői jogok birtokosai a könyvtárakból kölcsönzött könyvek, valamint kották után - ezt tartalmazza Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön megjelent rendelete.

Hajdók Dávid Tech

Csillevasút a Budai Várban

Hat kilométer sín kanyarog az Országos Széchényi Könyvtár falai között, a Telelift rendszer 50 kocsija napi 350 kérést teljesít - számokkal így lehet leírni a könyvtár falait pókhálószerűen átjáró sínhálózatot. A berendezés a könyvtár raktárait köti össze a kiadópulttal, és szállítja a látogatók által kikért és visszaküldött könyveket.

MTI Kult

Európa irodalmi gyöngyszemei az interneten

Reading Europe (Olvasó Európa) programja eredményeként 23 európai nemzeti könyvtár kincseiből mintegy ezer kötetnyi válogatást tett nyilvánossá kedden honlapján az Europeana európai digitális könyvtár.

hvg.hu/MTI Tech

Ilyen lesz a jövő könyvtára

Új technológiák, a könyvtár mint a találkozás és a véleménycsere helyszíne - a könyvtáraknak alkalmazkodniuk kell az új nemzedékeknek a legkülönfélébb elvárásaihoz, hogy állják a versenyt az internettel és a netes tartalmakkal - vélekedtek a Bécsben megrendezett könyvtáros kongresszus résztvevői. Szegeden az ország első "intelligens könyvátrát" használhatják az egyetemi könytárba látogatók.

hvg.hu Tech

Nem vitte vissza a kölcsönzött könyvet George Washington

Az első amerikai elnök, George Washington 1789. október 5-én kikölcsönzött egy könyvet a New York Society Library-ből, egy New York-i könyvtárból. Nemrégiben azonban a The New York Daily News megírta, hogy a könyvtárban rendezgették a dokumentumokat, és kiderült, hogy az elnök nem vitte vissza sosem a példányt a könyvtárba. Emer De Vattel: A népek törvénye című munkájáról van egyébként szó.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk