Hírszerző/FH Gazdaság

Csak az Ab-ban bízhatnak a köztisztviselők

A szakszervezet kérése ellenére sem vizsgálja az Európai Bizottság a közigazgatásban dolgozók indoklás nélküli elbocsátását lehetővé tevő törvénymódosítást.

HVG Itthon

Kormánynyomulás a közszférában

Kedd óta indoklás nélkül fel lehet mondani a köztisztviselőknek, ám ezzel még nem ért véget az állami alkalmazottak megfélemlítése: a jogalkotói ámokfutás következő állomása a közel egymillió dolgozót fenyegető 98 százalékos különadó – áll a friss HVG címlap-sztorijában.

Pelle János Vélemény

Közszféra: nem hagyják magukat, az Alkotmánybírósághoz fordultak

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) élesen ellenzi, ahogy az Orbán-kormány saját képére szabja a közszférát. Fehér József, az MKKSZ főtitkára bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordultak a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény azon rendelkezései miatt, amelyek az indoklás nélküli felmondásra, illetve a két hónapos felmondási időre vonatkoznak. Mind a 680 ezer közalkalmazottat érinti az a törvénymódosítás, amely augusztus elsejétől a két hónapon felüli, a két millió forintot meghaladó végkielégítések 98 százalékos megadóztatását írja elő. Érlelődik a szakszervezetek és a kormány közötti konfrontáció.

MTI Karrier

Bércsökkentés ellen sztrájkolnak a román közalkalmazottak

Általános sztrájkok sorozata kezdődött hétfőn Romániában, ezen a napon szüneteltette a munkát a közalkalmazottak, az egészségügyi dolgozók és az iskolai oktatók legnagyobb része, így tiltakozva a román kormány megszorító intézkedései ellen.

MTI Karrier

Két napig sztrájkolnak a brit közalkalmazottak

Az utóbbi évtizedek legnagyobb közalkalmazotti sztrájkja kezdődött hétfőn Nagy-Britanniában, ahol több mint negyedmillió állami alkalmazott tette le a munkát két napra a megszorítási tervek miatt.

MTI Karrier

„Nem a szánk nagy, a cafetériánk kicsi”

Pécsett a béren kívüli juttatások legalább tavalyi szintjét és a közalkalmazotti törvényben előírt bankszámlakezelés költségeinek fedezetét követelték demonstráción közalkalmazottak hétfőn.

hvg.hu Karrier

750 ezer közalkalmazott sztrájkol Romániában

Hétfőn a román pedagógusok, a rendőrök, az egészségügyben és a közigazgatásban dolgozók egy napos figyelmeztető sztrájkot tartanak, így megbénult a közszféra jelentős része.

MTI Karrier

Csökkentik a horvát közalkalmazottak fizetését

Horvátországban hat százalékkal csökkentik a közalkalmazottak fizetését, ezzel is mérsékelve az állami kiadásokat - erről a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások után szerdán döntött a horvát kormány.

Vélemény

Gyurcsány, a lejárt szavatosságú kormányfő

Gyurcsány valószínűleg akkor is megbukik, ha népszerűtlen lépeseivel időben felkészíti az országot a válságkorszakra. Viszont államférfiként távozhatott volna, aki lesajnálón mosolyoghatott volna kicsinyes utódai képébe, megjegyezve: „Én megmondtam!”. Így azonban lejárt belpolitikai gagyiként távozik, olyan közemberként, aki semmiért lett megosztó személyiségből közutálat tárgya, a hiteltelenség élő szemléltető bábuja.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk