MTI Itthon

"Lelki, szellemi szétesésnek vagyunk tanúi"

Balog Zoltán a Harkányi Szabadegyetemen tartott kerekasztal-beszélgetésen azt mondta: a kormánynak a gazdasági és ideológiai küzdelmekben elért esetleges győzelmei akkor tekinthetők majd igazi sikernek, ha az emberek képesek lesznek azokat a közös teljesítményüknek tekinteni. Koltay Gábor filmrendező szerint lazulnak a nemzetet összetartó kapcsok, "lelki, szellemi szétesésnek vagyunk tanúi".

HVG Kult

L.Simon: "általában szakmai szempontok alapján dönt a miniszter úr"

"Egy sor olyan dolgot is támogatnunk kell, ami nekem esetleg nem tetszik" – mondja a kultúrafinanszírozásról a HVG-ben e héten megjelenő interjúban L. Simon László kulturális államtitkár, hiszen, mint mondja "nem létezik olyan döntés, mely ne tartalmazna szubjektív érzelmeket, de általában szakmai szempontok alapján dönt a miniszter úr".

hvg.hu Ingatlan

Pecsa: Innen szép nyerni

Az első év után annak ellenére pozitív jövőt lát a Petőfi Csarnok új üzemeltetője, hogy nem a nulláról, hanem annál mélyebbről kellett kezdeni a szórakoztató központ újbóli "felépítését". A legoptimistább forgatókönyv szerint is 6-7 év kell ahhoz, hogy nyereséggel működjön a kultikus művelődési ház.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

A zene világnapja - Nagyítás-fotógaléria

1975-től kezdve ünnepeljük a napot, mikor megemlékezünk a zeneművészet legnagyobb alakjairól: október elsejét Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére az UNESCO Nemzetközi Tanácsa nyilvánította a Zene Világnapjává, melyet azóta minden évben megtartanak. ''Azt mondanám, hogy az adott időben az egész világon legyen pár percnyi csend, mert ez nagyon fontos a zene élvezéséhez...'' (Yehudi Menuhin). Képes összeállításunk a zenéről.

Műértő Műértő

Megjelent a Műértő szeptemberi lapszáma

Mozgásművészet a Kassák Múzeumban, Luminokinetikus tárlat Veszprémben, Varga Nándor Lajos a MissionArtban, Fülöp Gábor és Orr Máté a Commerzbank Galériában, Iparművészeti múzeumok a Baltikumban, az 1000% Berlinben, a dohányzás és művészet Kremsben, az Ostlicht fotógaléria Bécsben

MTI Élet+Stílus

Kiosztották a Vidor Fesztivál színházi díjait

Kiosztották a nyíregyházi Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjának díjait, a Makk Károly filmrendező vezette zsűri tizenkét kategóriában jutalmazta a legjobb társulatokat, előadásokat és színművészeket.

Tóth Sándor Kult

Miért fizetünk többet a kultúráért, mint mások?

Az általános forgalmi adó tervezett emelkedését összehasonlítva a számokból kiderül, hogy az Európai Unióban vannak országok, köztük Magyarország is, ahol az állam magasabb terhekkel sújtja a művelődési, szellemi „termékeket”.

MTI Világ

Újabb miniszter távozik a román kormányból

Lemondott kedden tisztségéről Mircea Diaconu, a bukaresti kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere, miután a legfelsőbb bíróság az összeférhetetlenségi törvény megsértése miatt három évre eltiltotta a közhivatalok viselésétől.

MTI Kult

EKF 2013: bemutatták a kassai terveket

A gazdaság fejlődését és az idegenforgalom fellendülését várja Kassa az Európa Kulturális Fővárosa címtől. A szlovák kulturális miniszter szerint a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt csapata összeállt, a program körülbelül 60 millió euróba kerül, az összeg felét az Európai Unió állja.

hvg.hu Nagyítás

Miniszterek gatyában - Nagyítás-fotógaléria

Pusztai Sándor a Gellért fürdő úszómestereként 1930 és 1939 között fényképezte a kor elitjét, ismert szereplőit, szinte naponta találkozott velük, többségükkel beszélő és köszönő viszonyban volt. Hobbifotósként lehetősége volt folyamatosan, éveken keresztül fényképezni, aminek eredményeként több mint hatszáz darab bélyeg nagyságú fotókontakt, s a hozzájuk tartozó 3 x 4,5 cm-es negatív maradt fenn. Több évtized után a gyűjtemény megtekinthető a Mai Manó Házban, a Magyar Fotográfusok Házában.

hvg.hu Nagyítás

RANDOM: fiatal fotóművészek a Mai Manó Házban - Nagyítás-fotógaléria

23 alkotó 144 alkotása látható a Mai Manó Ház RANDOM című kiállításán. Kincses Károly kurátor válogatásában a kortárs magyar fotográfia két jelentős alkotói bázisának, a Magyar Fotóművészek Szövetsége fiatal generációjának és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója alkotóinak legújabb munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

MTI Kult

Az olvasást helyezték az élre a magyarok

Az olvasást tartja a válaszadók több mint 18 százaléka a legkedvesebb kulturális elfoglaltságnak - derült ki egy magyar kulturális portál új felméréséből.

1
5 6 7 8 9
22

A címlapról ajánljuk