hvg.hu Itthon

"Az elhárításnak nem feladata, hogy diplomáciai botrányt robbantson ki"

Budapesten is épített ki az amerikai hírszerzés olyan lehallgatóközpontot, amelynek segítségével az USA titkosszolgálata titkos adatgyűjtést folytatott, derül ki a Wikileaksen közzétett térképről. Magyar politikusokat is lehallgattak? Az adatgyűjtésben közreműködött a magyar hírszerzés is? Egyáltalán milyen adatokra lehettek kíváncsiak és milyen következményei lehetnek az újabb botránynak? A hvg.hu laikus útikalauza a nap témájában.

hvg.hu Itthon

Martonyinak nem adtak felvilágosítást az amerikaikak

Bár a magyar külügyminiszter már a nyáron érdeklődött az NSA-botrány magyar szálairól, nem kapott az amerikai külügyminisztériumból tájékoztatást – mondta el egy szerda délelőtti sajtótájékoztatón Martonyi János.

MTI Világ

A spanyolok mobilozását is lehallgatták az amerikaiak

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nemrég egy hónap leforgása alatt több mint 60 millió spanyolországi telefonbeszélgetést figyelt meg - írta hétfői számában az El Mundo című spanyol napilap az NSA volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva.

MTI Világ

WSJ: Obama a jófiú a lehallgatási sztoriban

Az NSA nyáron hagyta abba Merkel és több más vezető politikus lehallgatását, előtte Barack Obama elnök nem tudott a megfigyelésekről – írja a The Wall Street Journal.

MTI Világ

Vonalas telefonon beszélnek inkább a svájci kormánytagok

Svájc egy új technológia segítségével hatékonyabbá teszi a kormányzati kommunikáció védelmét - közölte vasárnap Ueli Maurer államfő, aki elismerte, hogy a kormány a titkos amerikai elektronikus adatgyűjtéssel kapcsolatos leleplezések nyomán döntött így.

hvg.hu Vállalkozás

A franciák szabotálják a Google levelező rendszerét

Franciaország az amerikai lehallgatási botrány miatt megtiltja a kereskedelemben kapható mobil eszközök és a Gmail használatát a minisztériumokban dolgozóknak. A kormányzati munkában ezentúl kizárólag kifejezetten a katonaság által erre a célra kifejlesztett eszközöket lehet majd csak használni.

hvg.hu Világ

Nobel-békedíjra terjesztették fel Snowdent

Egy svéd szociológusprofesszor jelölte a díjra az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat titkos adatgyűjtési ügyének kirobbantóját. 2014-ben akár el is nyerheti a díjat a szökevény informatikus.

MTI Világ

Oliver Stone szerint a szivárogtató Snowden egy hős

Az amerikai hírszerzési dokumentumokat kiszivárogtató Edward Snowdent hősnek nevezte, az amerikai vezetést pedig a kiszivárogtató kezelése miatt bírálta Oliver Stone filmrendező, aki a héten zajló Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon vesz részt a kelet-kínai metropoliszban.

MTI Világ

Megtépázták Obama népszerűségét a botrányok

Egy hónap alatt 8 százalékponttal, 45 százalékra esett vissza azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik elismerően vélekednek Barack Obama amerikai elnökről - derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből.

MTI Világ

Dagad a botrány: London a G20-delegációkat is lehallgatta

A brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) a húsz vezető, fejlett és felzárkózó gazdasági hatalom (G20) két magas szintű londoni értekezletén is lehallgatta a résztvevők elektronikus és telefonos adatforgalmát – írja a The Guardian hétfői száma.

MTI Világ

Lehallgatási botrány miatt nyomoz az amerikai szenátusnál az FBI

Nyomozást indított kedden az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, mert valaki lehallgatta a szenátus republikánus kisebbségét vezető Mitch McConnell kampánystábjának egyik februári értekezletét. Az erről szóló felvétel leiratát közreadta a Mother Jones című magazin. Jesse Benton kampánymenedzser szerint bűncselekmény történt, mert a megbeszélésről McConnell beleegyezése nélkül készítettek felvételt. Az elhangzottak hitelességét az érintettek nem tagadták.

MTI Világ

Újabb brit újságokat gyanúsítanak telefonlehallgatással

Újabb lapcsoportra terjedt ki a brit sajtóban kirobbant telefonlehallgatási botrány: ezúttal a Mirror-lapokat érte az a vád, hogy lehallgatták magánszemélyek mobiltelefonjait. A Daily Mirror című baloldali tömeglap és vasárnapi testvérlapja, a Sunday Mirror, valamint a The People című bulvárnapilap ellen négy személy tett feljelentést a londoni felsőbíróságon.

MTI Világ

Hat ember vádoltak meg a brit sajtóbotrány ügyében

Vádat emeltek Rebekah Brooks, a News International volt vezérigazgatója és öt további személy, köztük Brooks férje ellen a News of the World című, azóta megszüntetett brit vasárnapi bulvárlap körül kirobbant telefonlehallgatási botrány ügyében.

1 2 3 4 5 6 7

A címlapról ajánljuk