Poloskaszagúnak és szappanízűnek érzi a koriandert? Nincs egyedül
A probléma hátterében genetikai tényezők állhatnak, a társadalom 14 százaléka érintett lehet.
A probléma hátterében genetikai tényezők állhatnak, a társadalom 14 százaléka érintett lehet.
Birkapörkölt mindig és minden körülmények között!
Új szakácskönyvvel jelentkezett Mautner Zsófi, aki, bár bevallottan a nemzetközi, egzotikus fűszerekben gazdag, ázsiai és közel-keleti ízek rajongója, ezúttal egy alföldi falu, Kunmadaras gasztronómiai örökségéből merít. Ami egyben családi örökség is, a gyerekként ott töltött nyaraknak, a nagyszülők verandás házának emléke, a pompás húsleveseké, a sparhelten készülő kacsasülté és a roppanós barackbefőtteké. Egyebek között arról beszélgettünk vele, hogyan lehet visszahozni a nosztalgiával átitatott ízélményeket, elképzelhető lesz-e fügével, amit régen a barackos gombóc jelentett, és hogy miért kegyetlen a téli falu. Interjú.
Egy bajor család alapozta meg a „magyaros vendéglátás” világhírét. A 140 évvel ezelőtt, 1883. szeptember 23-án született Gundel Károly adaptálta a magyar konyhát az európai gasztronómiához. Arra született, hogy híres apja árnyékában éljen, de a hírneve túlnőtt még az apjáén is. Sohasem főzött, de híres ételek hosszú sorát ihlette és alkotta meg. Az ő szakácskönyveiből ismeri a világ a magyar konyhát. A páratlanul népes család élete tele volt sikerekkel és tragédiákkal. Magyar és világhírességek tömegei kötődtek a Gundelekhez és vendéglőikhez.
Egy toplista szerint ezeken a helyeken nem lehet melléfogni a rántott hússal.
Kis magyar gasztroreklám a zseniális színész Instagram-oldalán.
F. Nagy Angéla 90 éves korában hunyt el.
A College Kids Facebook-oldalon most magyar fogásokat kóstoltattak öt amerikai diákkal, és itt aztán semmi finnyázás nem volt.
San Francisco és az Egyesült Államok egyik legjobb éttermében magyar származású a szakács, a Nick Balla által összeállított ételsor révén pedig amerikaiak tömegei ismerkednek meg a konyhánkkal. Ballának fontos ez az örökség, szerinte San Franciscóban azért is imádják a magyar ételeket, mivel azok az ott megszokottaktól igencsak eltérő ízvilágúak. Lángos, csirkepaprikás, pacalpörkölt és dobostorta – ez is felfér az étlapra.
Infografikában foglalta össze egy konyhai cég a világ 36-féle konyhájának fűszerezési szokásait. A magyarok sem maradtak le: hagymával, zsírral és pirospaprikával szerepelünk.
Egykor a brit baloldal legendás figurái pletykáltak a londoni Gay Hussar falai közt. A hatvanéves étterem péntektől eladó, de a bérleti jogért legalább 500 ezer fontot kell letenni.
Ezekben a hetekben egyszerre három európai országban, Németországban, Ausztriában és Svájcban jelent meg a könyvesboltok polcain a Stocker Verlag legújabb kiadványa: az Ungarische Küche.
Aki sütött már otthon kenyeret, biztosan elhiszi, hogy a házi sajtkészítés sem ördöngösség. De azoknak sem kell kételkedni a sikerben, akik eddig csak tébláboltak a konyhában.
A paradicsom igazi ajándék nyáron, ha finom, lédús és zamatos. Nemcsak a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, hanem a mediterrán receptek bejáratott szereplője is. A paradicsom értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetünket, ezért a minél több, annál jobb elve alapján körbejártuk az üzletláncokat és néhány véletlenszerűen kiválasztott zöldségest, hogy megkóstoljuk a náluk kapható paradicsomokat. Tizenháromféle fürtöst zsűriztünk, az eredmény pedig majdhogynem siralmas lett. Versenyen kívül megkóstoltunk pár nem fürtöst is, de többnyire újabb csalódások értek.
Ahogy a pizza importálta Itáliát a világ legtávolabbi pontjaira, úgy tűnik, a magyarság jó hírét napjainkban a büfékocsik ablakán kiadott lángos terjeszti. Bogár Péterék nem akármilyen előkészítés után Ausztráliában tarolnak az új ízekkel.
Lángossütő lakókocsiról készítettek néhány perces videót New Yorkban. A tradicionális magyar ételért rendőr, yuppie, kisgyerek, nagymama lelkesedik. A lángost a magyar szájnak szokatlan ízekben is árulják, például tzatzikivel, füstölt lazaccal, vagy sonkával és csemege uborkával megbolondítva. A forró olajban kisült ételhez amerikai stílusú elviteles papírdoboz is jár.
Lévai Anikó még mindig a Simicska-féle médiaportfólióba tartozó Magyar Konyha szerkesztőbizottságának tagja, sőt a novemberi számban egy interjút is jegyez.
A világhírű magyar konyha lemeze jó ideje lejárt. Már nem is vitatkozunk rajta, hogy olyan volt-e, ahogy beállították, vagy csak propaganda fogás volt. Kétségtelen viszont, hogy a magyar konyha nem egy fogása messze földön nagyon is ismert és népszerű lett. Most, amikor a magyar gasztronómia tényleg odarajzolta magát a világtérképre, érdemes utánanézni, hogy is gondolják újra Budapest legjobb helyein a klasszikus fogásokat.
Kishíján kihalt az őshonos magyar szürkemarha, ám a nyolcvanas években néhány tenyésztő megmentette az állományt. Most újra divatba akarják hozni.
Hívjuk gulyásnak, gulasch-nak, goulash-nak - mind a mienk. Állitólag ott a világ 100 legismertebb étele között, függetlenül attól, hogy éppen világhíres-e a magyar konyha vagy sem. Hol szégyelljük, hol ünnepeljük. Most éppen az utóbbi történik, több száz éves eledelünk visszakerülhet a trónjára, melyről legújabb idők gasztroforradalmi szele lesöpörte. Meghalt a király, éljen a király! Gourmetek készüljetek a gulyásra!