hvg.hu Gazdaság

Itt az ideje, hogy felmondjon?

Egyre több amerikai dönt úgy, hogy felmond munkahelyén, és új állásban próbálja ki magát, illetve végleg otthagyja a munkaerőpiacot. Míg 2009 szeptemberében 1,2 százalék volt azon amerikai munkavállalók aránya, akik önként távoztak munkahelyükről, ez mára 1,7 százalékra nőtt. Legtöbbször új, vonzóbb álláshelyek, az első munkahelyre pályázók számára a lehetőségek nagyobb tárháza állhat a háttérben. Egyes szakértők szerint ugyanakkor nem most a legideálisabb felmondani.

hvg.hu Vállalkozás

Figyelem! Adózási határidő közeleg

A munkavállalóknak a hónap végéig nyilatkozniuk kell arról, hogy kérik-e munkáltatójuktól a személyi jövedelemadójuk megállapítását és a bevallás elkészítését. Ha a munkáltató ezt nem vállalja, még mindig lehet a NAV-hoz fordulni, amely ebben az évben is elkészíti a bevallást kérelemre.

hvg.hu Vállalkozás

Bajok vannak a munkáltatói kedvezményes lakáshitellel

2014-től új elem a cafeteria-rendszerben, hogy bármely cég adómentesen adhat kedvezményes lakástámogatást dolgozóinak. Közelebbről nézve azonban senki sincs felkészülve erre, a könyvelők, de még az adóhatóság sem tudja a részletszabályokat.

MTI Gazdaság

Bajnai Londonban: "két 1956-nyi ember hagyta el az országot"

Az elmúlt években külföldre távozott 400-500 ezer magyar munkavállaló hiánya olyan mértékű veszteség és kockázat Magyarország számára, hogy nemzeti sorskérdésként kellene foglalkozni hazacsábításuk lehetséges módjaival – mondta hétfő este Londonban Bajnai Gordon.

hvg.hu Gazdaság

"Csak a multi jelent be teljes bérre"

Feketemunka, amely béklyóba kényszeríti a magyar gazdaságot. Minimálbérre bejelentett dolgozó, borítékba kapott pénz és trükkök százai. Van, aki a 90-es évek óta nem volt teljesen legális állásban, és van, akit pedig igazgatóként 4 órára jelentettek be. A hvg.hu korábbi cikkére rengeteg olvasói visszajelzést kaptunk, ezekből szemezgettünk.

Nagy Gergő Gazdaság

Amikor a fizetés kétharmada zsebbe érkezik

Kutatások szerint Magyarországon akár a munkavállalók hatoda is feketén kaphatja fizetését, vagy annak egy részét. A fehér, legális zónán kívüli foglalkoztatás gúzsba köti a magyar gazdaságot. Nem elég, hogy a torzítja a versenyt a feketebér, eltéríti a gazdaságpolitikai intézkedéseket, de kevesebb az adóbevétel is, s a munkavállalók számára is megalázó ez a megoldás. Borítékozás, kódolt üzenetváltások, megkésett kifizetések és a feketepénz, ami nélkül magyarok százezreinek megélhetése kerülne veszélybe.

hvg.hu Karrier

Mekiben dolgozik, de nem elég a fizetése? Jelentkezzen állami segélyre!

Nancy egy kétgyermekes anyuka, aki az amerikai szegénységi küszöb alatti bért keresi meg a McDonald'sban. Tíz éve dolgozik itt, és még egyszer sem kapott fizetésemelést. Amikor felhívta a cég támogató vonalát, hogy mit tud tenni, azt tanácsolták neki, jelentkezzen be az állami segélyprogramokra. Amerikai munkavállalói érdekvédő szervezetek szerint évente 7 milliárd dollárt költ a szövetségi állam, vagyis az adófizetők, a gyorséttermi dolgozók támogatására, miközben a cégek komoly profitot zsebelnek be.

MTI Karrier

BBC: csak kevés román és bolgár akar a briteknél dolgozni

A románok és a bolgárok csekély hányada készül arra, hogy Nagy-Britanniában vállaljanak munkát, ha év végén megszűnnek a rájuk vonatkozó korlátozások – ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a BBC megbízásából végeztek el ebben a két országban.

hvg.hu Vállalkozás

Ahol már nem menő a távmunka

A Yahoo fél éve beiktatott vezérigazgatója, Marissa Mayer előbb étkezési utalványokkal és céges iPhone-okkalerősítette a rogyadozó internetes vállalat alkalmazottainak munkakedvét, a napokban azonban betiltotta az otthonról végzett munkát.

hvg.hu Karrier

Mennyit kap a dolgozó a betegsége alatt?

Természetesen mind a munkáltató, mind a munkavállaló érdeke az, hogy a munkavállaló egészséges legyen, és képes legyen ellátni a munkáját. Bárkivel, bármikor előfordulhat ugyanakkor, hogy egy betegség, vagy baleset miatt átmenetileg nem tud dolgozni. Kártyás Gábor blogbejegyzése.

hvg.hu Karrier

A munkavállalók miatt pórul jár a munkáltató

A régiós statisztikák szerint a dolgozók viselkedéséből következő különböző problémás helyzetek, mint a rossz munkahatékonyság, balesetek és csalások, együttesen milliárdos veszteségeket okoznak a hazai vállalatoknak.

MTI Karrier

Az Alkotmánybíróság vizsgálhatja az új Mt.-t

Csökkennek a munkavállalókat védő garanciák és a jogbiztonság a foglalkoztatásban - mondta Szabó Máté ombudsman A munka méltósága elnevezésű projekt záró rendezvényén hétfőn Budapesten, ahol azt is bejelentette, az Alkotmánybírósághoz fordul majd az új Munka törvénykönyve miatt.

hvg.hu Karrier

Kaphat végkielégítést a nyugdíjas az új Mt. szerint?

A tanulmányokat folytató diákok, hallgatók az iskolapad mellett a gyakorlatban is igyekszenek elsajátítani szakmájukat, a nyugdíjba vonulás korhatára pedig – nem csak költségvetési okokból – emelkedik. A munkajognak megfelelően reagálni kell ezekre a jelenségekre, ahogyan megteszi ezt az új Munka Törvénykönyve is. Kártyás Gábor blogbejegyzése.

hvg.hu Karrier

Ezért vannak hátrányban a dolgozók

Az európai vállalatok alkalmazottainak jelentős hányada, 82 százaléka érzi úgy, hogy a munkamódszereik elavultak, és hátráltatják őket abban, hogy a lehető leghatékonyabbak legyenek.

1
5 6 7 8 9
16
Az állam nagyot ránthat a hazai PC-piacon

Az állam nagyot ránthat a hazai PC-piacon

A szocializmus nem retró, hanem orwelli – interjú Fabricius Gáborral

A szocializmus nem retró, hanem orwelli – interjú Fabricius Gáborral

Az éttermek fele zárva maradt Budapesten

Az éttermek fele zárva maradt Budapesten

Radar360: Kásler marad, lecsengőben a járvány

Radar360: Kásler marad, lecsengőben a járvány

Igen, pluszban: 26,4 Celsius-fokot mértek az Északi-sarkkörön

Igen, pluszban: 26,4 Celsius-fokot mértek az Északi-sarkkörön

Női vezetők mutatják meg, milyen a sikeres válságkezelés járvány idején

Női vezetők mutatják meg, milyen a sikeres válságkezelés járvány idején

Kijött Billie Eilish kisfilmje

Kijött Billie Eilish kisfilmje

Illetékmentes lehet a testvérek közötti ajándékozás

Illetékmentes lehet a testvérek közötti ajándékozás

A címlapról ajánljuk