MTI / hvg.hu Világ

Balhé van Macedónia új neve miatt

Kedden még úgy volt, Görögország és Macedónia végre megállapodott, hogy Észak-Macedónia lesz a délszláv ország új neve. Azóta viszont a macedón államfő jelezte, hogy nem írja alá az egyezséget, a görögök pedig bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek a miniszterelnökkel szemben.

MTI Világ

Most már aztán tényleg rendeződik a görög-macedón névvita?

Észak-Macedóniának hívják ezentúl az eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv államot – jelentette be a Szkopje és Athén közötti történelmi megállapodás hírét Zoran Zaev macedón miniszterelnök. Nem sokkal korábban Alekszisz Ciprasz görög kormányfő is megerősítette, hogy megszületett a megállapodás Görögország és Macedónia között az utóbbi elnevezése miatt több évtizede tartó vita rendezésének módjáról.

MTI Gazdaság

Úgy tűnik, megtalálták Macedónia új nevét

Soha nem volt még olyan közeli a macedón-görög névvita megoldása, mint most – jelentette ki a macedón miniszterelnök. Zoran Zaev közölte: amint megszületik a megegyezés, népszavazást tartanak, hogy kiderüljön, mit gondol a macedón lakosság az ország új nevéről.

MTI Világ

Lesz-e új neve Macedóniának?

Bő két évvel ezelőtt, a NATO bukaresti csúcsértekezletén kézzelfogható közelségbe került Európa legfurcsább és legfölöslegesebb konfliktusának a megoldása: Athén és Szkopje vitája a legdélibb fekvésű jugoszláv utódállam hivatalos nevéről. Ám a felek azóta sem kerültek közelebb a viszály elsimításához.

MTI Gazdaság

Tokaji: érvénytelen jogszabály a szlovák névbejegyzés alapja Brüsszelben

Az eredetvédett borok közösségi nyilvántartásában olyan jogszabály alapján tartják nyilván a Tokaj elnevezés használatát Szlovákia számára, amelyet az ország 2009-ben hatályon kívül helyezett – hívta fel a figyelmet keddi nyilatkozatában Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

Folk György / Brüsszel Világ

Vége lehet a görög-macedón névháborúnak

Görögország elfogadhatja, hogy szomszédját Észak-Macedóniának hívják – adta hírül a brüsszeli sajtó diplomáciai forrásokra hivatkozva. Ezzel nem csak egy közel két évtizedes névvita végére kerülhet pont, de végre megindulhatnak a balkáni állam és Brüsszel köztött az uniós csatlakozási tárgyalások.


A címlapról ajánljuk