MTI/Magyar Nemzet Itthon

MN: Újra nő ősszel a pedagógusok bére

Szeptembertől újabb 5-12 ezer forinttal emelkedik a pedagógusok bére, a pályakezdők így 165 ezret vihetnek haza, a legidősebb tanárok pedig akár bruttó 300 ezer forint felett kereshetnek a következő tanévben, az alapfizetések mellett ismét nőnek a pótlékok is – írja a szerdai Magyar Nemzet.

hvg.hu Itthon

Blikk: Pécsen is baj van a tanárok fizetésével

Munkaügyi pert indítottak pécsi pedagógusok a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ellen, mert alacsonyabb fizetésért kell dolgozniuk, mint amennyi szerintük jár – írja a Blikk. Általános iskolai tanárokkal olyan papírt írattak alá, amelyen az állt, hogy főiskolai végzettségért járó bért kapnak, pedig az egyetemi végzettségük alapján kellett volna megállapítani a fizetésüket. Ezzel havonta átlagosan 20 ezer forinttól esnek el a lap szerint.

MTI/Blikk Itthon

Blikk: hamis szerződéssel vertek át tanárokat Miskolcon

A miskolci rendőrkapitányság közokirat-hamisítás miatt nyomoz az ügyben, egyelőre ismeretlen tettes ellen, mivel több tanárnak is kicserélte valaki a szerződésük előlapját, amelyen a bérük is szerepelt, így kevesebb fizetést kapnak.

hvg.hu Itthon

"Kedves Rózsa! Nem szégyelli magát?"

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort Ágoston Gyakorlógimnáziumának matematikatanára, Gerőcs László 39 évi középiskolai tanári munka után keserű szájízzel készül búcsúzni a pályától. Blogbejegyzésében arról ír, hogy kitöltötte a szakmai kérdőívet és most pedagógus i. kategóriában van, ugyanúgy, mint "lelkes és tehetséges fiatal kollégája", aki 3 éve fejezte be egyetemi tanulmányait.

Gergely Zsófia Itthon

„Itt nem lehet válogatni” – kiszűrhető egy pedofil tanár?

Megelőzhetőek lennének a diákjainak szexuális zaklatásával gyanúsított csepeli tornatanáréhoz hasonló esetek? Létezik egyáltalán bármilyen kontroll, mikor eldől, ki foglalkozzon hivatásszerűen gyerekekkel? Egyáltalán lehetne ilyen alkalmassági vizsgával vegzálni a jelentkezőket, amikor már az is öröm, ha valaki egyáltalán pedagógus akar lenni? A tanári közösségnek kellene kiszúrnia, ha valakit személyisége, pszichés állapota miatt nem szabad gyerekek közelébe engedni? Utánajártunk a tanárszűrés – nem létező – know-howjának.

hvg.hu Itthon

Ez nem olyan, mint az úttörőség

A pesti megyeháza előtt akciózó tanárok szerint pont olyan a Nemzeti Pedagógus Kar, mint az úttörőség, amelybe akarata ellenére minden közoktatásban dolgozó tanárt beléptetett az állam. A Hívatlanul Hálózat aktivistái bojkottra buzdították a Hoffmann Rózsával tartott, nem nyilvános tanári értekezletre érkezőket. Eközben az egyik demonstrálót a kormánymegbízott győzködte arról, hogy a tagság valójában jó a tanároknak.

BI Itthon

Emmi a tanároknak: "nem kell rettegni, mert az rontja a teljesítményt"

A tanároknak portfóliót kell összeállítaniuk, hogy bizonyítsák, elég színvonalas-e a munkájuk. Az újabb kényszert azonban erős ellenszenvvel fogadják sokan, több ponton kifejezetten aggályosnak tartják. Az Emmi cáfol és megnyugtat: „nem kell rettegniük a tanároknak, mert ez ronthatja a teljesítményüket”.

hvg.hu Itthon

Tanárokat díjaztak

Két különösen problémás, tanulási és egyéb nehézségekkel küzdő gyerekekkel foglalkozó tanár, Lantos Ágnes és Szabó Erika tanárnők kapták idén a Varga Gábor-díjat.

MTI Karrier

Klik: kedden kapnak fizetést a pedagógusok

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke szerint kedden, a megszokott rendben megérkezik a fizetés a pedagógusok számlájára. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nem utalták át a megszokott időben, november elején a béreket, és ez csaknem 160 ezer dolgozónak okoz komoly nehézséget.

hvg.hu/MTI Világ

Fotók: Utcai harccá és gyújtogatássá fajult a pedagógussztrájk

Tiltakozók és rendőrök csaptak össze Rio de Janeiróban hétfő este, miután egy pedagógussztrájkot támogató tüntetés zavargásokba torkollott. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, gyújtogattak és kirakatokat törtek be, a rendőrség randalírozókat vett őrizetbe.

hvg.hu Itthon

"Hoffmann Rózsa, menj a búsba" - tüntettek a pedagógusok

Több százan vettek részt azon a tüntetésen, amelyet a Hívatlanul elnevezésű Facebook-csoport szervezett Budapesten. A demonstráció résztvevői az új köznevelési törvény eltörlését, a felelősök elbocsátását követelték. Közben a Bunkócska című mozgalmi slágert Seprűcskére írták át, utalva a megmozdulás alapgondolatára, az oktatásban szükséges őszi nagytakarításra.

BI Itthon

Oktatási káosz: elsősök kóborolnak a Hoffmann-ködben

Egy nyugat-magyarországi iskolában az elsős kisdiákok sokszor nem találják a saját osztályukat, és ez fel sem tűnik senkinek. Mindez egy esztelen tankerületi parancs miatt. A pedagógus-átsorolásokat többen továbbra is sértőnek találják, de akadt olyan is, aki elégedett az új bérrendszerrel.

BI Itthon

Aláírsz vagy mész! – Zsarolással törik meg a tanárok ellenállását

Egyre több felháborodott tanár számol be arról, hogy megtagadta a rákényszerített új kinevezés aláírását, mert vagy csökken a fizetése, vagy nem ért egyet a kötelező kari tagsággal, esetleg mindkettő. Van olyan, több évtizede a pályán lévő pedagógus, aki egyszerűen eltűnt a rendszerből, sokakat pedig megfenyegettek. Egy pedagógiai intézetben aláírás sem kellett az átsoroláshoz.

MTI Itthon

Kevesebb diák juthat egy tanárra

Csökkenne az egy pedagógusra jutó tanulólétszám az idei költségvetéshez benyújtott módosító indítvány szerint, amely százmillió forintot csoportosítana át a hit- és erkölcstanoktatás kis létszámú csoportjainak.

1 2 3 4 5 6 7
10

A címlapról ajánljuk