CF Élet+Stílus

Az egészségmániától a pálinkás napindítóig

Magyarországon az egészségértés nagyon alacsony színvonalú. Néhány híresség most a saját történetein keresztül próbált meg változtatni ezen. Elsőre kiindulhatunk abból, hogy amíg nem tudunk mértéket tartani, addig egészségesen sem tudunk élni.

Czeglédi Fanni Élet+Stílus

A saját hülyeségünk miatt leszünk betegek?

Mikor a szív- és érrendszeri betegségekről beszélünk, gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megelőzés fontosságáról. Mikor valaki beteg lesz, azt kéri az orvosoktól: most segítsetek! Pedig számos esetben igaz, hogy azon az úton, amelyen elindult, a korai időszakban könnyű lett volna segítenie magán. Hogyan tanulhatunk meg felelősséget vállalni a saját egészségünkért? Miért kulcsfontosságú a megfelelő orvos-beteg kapcsolat?

Kovács Ferenc Dávid Kult

Aki tiszta volt, végleg lemondott rólam

Kubiszyn Viktor tizenhat évig élt a kemény drogok rabságában. Rehabilitációja óta sikeres író és prevenciós szakember. Pokoljárásáról, megszabadulásáról, és vadonatúj regényéről, az Oroszrulettről kérdeztük.

Hercsel Adél Plázs

Sokkoló adatok a tinik dohányzásáról

A kamaszok idegrendszere sokkal érzékenyebben reagál az addiktív szerekre, már néhány elszívott cigarettával is nikotinfüggővé válhatnak, ráadásul minél korábban szokik rá valaki a dohányzásra, annál nehezebben fog majd leszokni. Számos olyan betegséget is kockáztatnak a cigivel a tinik, amelyekre nem is gondolnánk, és tévedés, hogy bagózástól lefogyhatnak. Egy új kutatás szerint a 15 évesek 20, a 17 évesek 37 százaléka dohányzik.

hvg.hu Itthon

"Egy nőtől elvárható, hogy szexis legyen" – képviselőket kérdeztünk a "Tehetsz róla" videókról

"Tehetsz róla. Tehetsz ellene." – ez a jelmondata annak a három új bűnmegelőzési videónak, melyeket a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megrendelésére készítettek el, bűnmegelőzés céljából. A kisfilmek azt sugallják, hogy ha megerőszakolnak egy lányt, ő is tehet róla. Arról kérdeztünk kormánypárti képviselőket, hogy mit szólnak ehhez a rendőrségi kampányhoz, illetve hogy szerintük előállhat-e olyan helyzet, amikor az áldozat tehet arról, hogy megerőszakolták vagy bántalmazták. A számunkra egyértelmű válaszra előfordult, hogy sokáig kellett várni.

hvg.hu Kult

Gyorsan kiszórt EMMI-pénzből írtak felesleges drogkönyvet

Szülőknek készült könyv a drogról – a kezdeményezés akár jó is lehetne, azonban az iromány közhelyes szócikkeken kívül túl sok újdonságot nem tartalmaz, a népszerű drogok hatásairól például alig számol be. A művet az EMMI rendelte meg, mivel nem tudták, mire költsék a múlt év végén fennmaradt több mint két millió forintos keretüket. Maguk a szerzőknek sem volt túl sok kedvük megírni a könyvet.

Ivanyos Judit Itthon

Megszabná az állam, kivel barátkozzon a zűrös gyerek

Egyelőre kevés konkrétumot lehet tudni az EMMI által bevezetni tervezett új felügyeleti rendszerről, amely a gyermekkorú bűnelkövetők mellé rendelne ki pártfogókat. A tervezet szerint a pártfogó beleszólhatna többek között abba is, kivel tartson kapcsolatot a gyerek, de a minisztérium válaszaiból nem derül ki például az, mit történik, ha a "felügyelt" egyszerűen figyelmen kívül hagyja a vele várhatóan havonta csak egyszer találkozó pártfogó utasításait. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint nem jó, ha az állam büntető jelleggel jelenik meg a gyermekek életében.

MTI Plázs

"Nem terveztük be" – magyarázkodik az Emmi

Az európai uniós HIV/AIDS-megelőző programokra való pályázathoz szükséges önerőt nem tervezték be az egészségügyi költségvetésbe, de a prevenciót végző civil szervezetek számára van pályázható forrás – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága csütörtökön az MTI megkeresésére.

Gergely Zsófia Itthon

Angelina Jolie mellműtétje sarkallja tudatosságra a magyarokat

Egy pozitív hatása már biztosan van annak, hogy már két hete szélsőséges megnyilvánulásokig fokozódó véleménycsata zajlik Angelina Jolie preventív célú melleltávolítása miatt: soha nem látott módon felpörgött nálunk is a mellrákkal kapcsolatos információéhség. A szűrést végző cégek honlapján látogatottsági rekordok dőlnek, kapkodják a telefont a civil szervezeteknél, és már kifejezetten arra keresünk a Google-ban: BRCA1 gén.

hvg.hu Itthon

TASZ: kozmetikázta a kormány a drogjelentést

A Nemzeti Drog Fókuszpont eddig hiteles forrásnak számító jelentéséből egyebek mellett kimaradtak a drogprevenció hiányosságai és a hepatitis C-fertőzöttségre vonatkozó adatok - írta a TASZ. A társaság szerint az ötvenes évek gyakorlatát idézi, ahogyan meghamisítják a tudományos adatokat a politikai célok érdekében.

MTI Plázs

Tulassay: háttérbe szorult a megelőzés az orvosi gondolkodásban

Az elmúlt évtizedekben az orvosi gondolkodásban háttérbe szorult a megelőzés, ezért a Semmelweis Egyetem a gyógyítás mellett a prevenció elméleti és gyakorlati ismereteinek oktatására helyezi a hangsúlyt - mondta Tulassay Tivadar rektor kedden Budapesten. Az egyetem Fókuszban a prevenció című rendezvényén a rektor emlékeztetett: a Semmelweis Egyetemen 2012 a prevenció éve.

MTI Plázs

Legalább tíz embert kell szűrővizsgálatra cipelniük a hallgatóknak

A jövőben évente nagyjából egy kisvárosnyi ember szűrését végzik majd el új tantárgyuk teljesítéseként a Semmelweis Egyetem hallgatói. A következő félévtől az egyetem mind a hat karán kötelezően választható tantárgyként vezetik be a "Prevenció az egészségért" című kurzust. A két féléves tárgy első féléve az elméleti alapokról szól majd, a második félév pedig a gyakorlatról: a hallgatóknak legalább tíz embert kell rávenniük a szűrővizsgálatra.

hvg.hu Sorkövető

A tunya magyar az életével fizet

A magyarok 77 százaléka gyakorlatilag semmit sem mozog. Ha tíz százalékkal növelnénk az aktivitási rátát, nem csak hosszabban és jobban élnénk, de több maradna a zsebünkben és az államkasszában. Közgazdászok kiszámolták, mennyivel. A rest kétszer fárad, és még bele is betegszik.

hvg.hu Tech

Online kalózkodás III: az átlagember a kulcsa mindennek

Cikksorozatunk harmadik részében azt járjuk körbe a Microsoft fogyasztóvédelmi napja kapcsán, hogy az átlagfelhasználók miként találkozhatnak kalózszoftverekkel, a cég pedig milyen prevenciós módszerekkel kívánja megváltoztatni az emberek gondolkodását. A kalózok és a törvény képviselői után az átlagember a porondon.

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?

Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Az autisták elhivatottak és megvesztegethetetlenek, nem csoda, ha kapkodnak értük

Az autisták elhivatottak és megvesztegethetetlenek, nem csoda, ha kapkodnak értük

Pizzagitár pepperonival

Pizzagitár pepperonival

Játszótéren szaladgáló patkányokra panaszkodnak a IX. kerületi lakók

Játszótéren szaladgáló patkányokra panaszkodnak a IX. kerületi lakók

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

A címlapról ajánljuk