MTI/hvg.hu Világ

Átvette a hatalmat Thaiföldön a hadsereg

Thaiföldön átvette a hadsereg csütörtökön a hatalmat, arra hivatkozva, hogy helyre kell állítani az országban a rendet a hónapok óta tartó politikai zavargások után.

MTI Itthon

Gyurcsány: puccsot szerveztek Orbánék 2006-ban

Gyurcsány Ferenc szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy 2006 őszén a mostani kormány politikusainak szándékos, sanda, szervezett politikai akciója tört a köztársaság rendjére.

MTI Világ

Puccskísérlet történt Dél-Szudánban

Elégedetlen katonák és politikusok egy csoportja az egykori alelnök irányítása alatt megkísérelte megbuktatni a kormányt Dél-Szudánban - jelentette be hétfőn az afrikai ország külügyminisztere.

MTI Világ

Örökre börtönbe küldhetik a 97-es török puccs elkövetőit

Megkezdődött a török fővárosban hétfőn az ország első iszlamista kormányát lemondásra kényszerítő 1997-es katonai puccs feltételezett elkövetőinek pere. Az NTV török televízióadó tájékoztatása szerint az ügyészség az eljárás mind a 103 vádlottjára életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kéri.

Klopfstein-László Kornél Világ

Melyik ország a katonai puccsok világcsúcstartója?

Szerdán az egyiptomi hadsereg megbuktatta a Mohamed Murszi által éppen egy éve megválasztott kormányt. Noha az ország történetében ez már a harmadik ilyen alkalom volt, mindez semmi ahhoz képest, hogy Bolíviában függetlenné válása óta mintegy kétszáz erőszakos kormánybuktatást tartanak számon. Összeszedtük a katonai puccsok toplistáját.

hvg.hu Világ

Elfeledtette az örömmámor a katonai puccsot

Egyelőre békésen, sok helyen kitörő örömmel fogadták a hadsereg kormánybuktatását Egyiptomban, pénteken azonban lehetnek még összecsapások, mert az eltávolított elnök, Mohamed Murszi hívei újabb tüntetésre készülnek – mondták a hvg.hu-nak Egyiptomban élő magyarok. A kint élők környezetében a többség örül a puccsnak, mert sokan már visszasírták Mubárak diktatúráját, annyira elégedetlenek voltak a Murszi-kormány munkájával.

hvg.hu Nagyítás

Elnökbuktatás: ismét a hadsereg lépett Egyiptomban – Nagyítás-fotógaléria

Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok, a hadsereg főparancsnoka szerda délután televíziós beszédben jelentette be, hogy a katonaság megbuktatta Mohamed Murszi elnököt és felfüggesztette az alkotmányt. Ideiglenes államfőnek az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki. Egyiptomban szakértői kormány alakul, és egy bizottság felülvizsgálja az iszlamista alkotmányt. Egy átmeneti időszak után előrehozott elnök-, illetve parlamenti választást akarnak tartani. Az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió mielőbbi választások kiírására és az alapvető jogok tiszteletben tartására szólította fel a hatalmat átvevő egyiptomi hadsereget. Utcai összecsapásokban legalább 32-en haltak meg az éjszaka. Képes összefoglalónk az eseményekről.

hvg.hu Nagyítás

Fotók: százezrek a Tahrír téren - megbuktatták az egyiptomi elnököt

Felfüggesztették az alkotmányt Egyiptomban, és az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki ideiglenes államfőnek. Szakértői kormány alakul. Murszi nem mondott le, de a hadsereg már kora este közölte vele: nem tekintik elnöknek. Békés ellenállásra szólított fel az "államcsínnyel" szemben. Az egyiptomi fellebbviteli bíróság közben bejelentette, hogy érvényben tartja az egyiptomi kormányfőre korábban kiszabott börtönbüntetést, és ezzel elmozdítja a posztjáról.

hvg.hu/MTI Világ

Megbuktatták az egyiptomi elnököt, aki államcsínyről beszél

Felfüggesztették az alkotmányt Egyiptomban, és az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki ideiglenes államfőnek. Szakértői kormány alakul, a hadsereg nem akar a hatalomban maradni. Az új egyiptomi vezetés egyik első intézkedéseként lekapcsolta a Muzulmán Testvériség televízióját és letartóztatási parancsot adott ki a szervezet 300 tagja ellen. Mohamed Murszi békés ellenállásra szólított fel az "államcsínnyel" szemben, de egyes hírek szerint már házi őrizetbe vették. A Tahrír téren százezrek ünnepelnek, Murszi hívei dühödtek, az összecsapásoknak már áldozatai is vannak.

Zubor Zalán Világ

Katonai puccs jöhet Egyiptomban?

Megbuktathatja a hadsereg Murszi egyiptomi elnököt, ha ma öt óráig nem egyezik meg a lemondását követelő tüntetőkkel. A katonaság két napja lényegében az ellenzék mellé állt, de Murszi támogatói is fegyverkeznek. Az ellenzékiek között kevés a közös pont, csak Murszi megbuktatásában és a szekularizációban értenek egyet.

MTI Világ

Elzavarták a Közép-afrikai Köztársaság elnökét

Heves tűzpárbaj tört ki vasárnap reggel a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban, ahova előző nap betörtek a Séléka szövetség lázadó harcosai, hogy megdöntsék Francois Bozizé elnök hatalmát – közölte a regionális békefenntartó erő egy magas rangú tisztje. A közép-afrikai lázadók elfoglalták a fővárost, az elnök elmenekült.

MTI/hvg.hu Itthon

Puccsal próbálták eltávolítani Orbánt Kövér szerint

"Volt ilyen próbálkozás, ha reális esély nem is" - mondta Kövér László a Magyar Hírlap interjújában arra a kérdésre, volt-e reális esélye Orbán Viktor puccs általi elmozdításának a kormány és a külföldi vezetők közötti feszültség év eleji "tetőfokán".

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk