MTI/hvg.hu Tech

Hordtak-e fürdőruhát a rómaiak?

Fürdőkultúra a Római Birodalomban, fabulák az antik világból, gyógynövényes orvoslás az ókorban - mindezekről előadásokon lesz szó a hétvégén a Nagytétényi Kastélymúzeumban és kertjében.

MTI Tech

Afrikai korsók kerültek elő Aquincumban

Különleges, Észak-Afrikában készült ókori kerámiaedények kerültek elő Óbudán, az Aquincumi Múzeum ásatásain: a két díszes korsót a római kori polgárváros keleti temetőjének sírjaiban találták - tájékoztatta az MTI-t Lassányi Gábor ásatásvezető régész.

hvg.hu Tech

Szandál zoknival - megelőzték Beckhamet

Mit adtak nekünk a rómaiak? – teszi fel a Monty Python filmjéből, a Brian életéből ismert kérdést a brit Independent, és az utak, vízvezetékek mellett most egy újabb vívmányt is megemlít a tekintélyes brit lap: a zoknival hordott szandált.

hvg.hu Tech

1600 éve jött el az ókor szeptember 11-éje

A Sacco di Roma olasz kifejezés az elmúlt évezredekben elsősorban V. Károly zsoldosainak nevéhez fűződik, amikor a német-római császár katonái a saját birodalmának nevet adó várost rabolták ki 1527-ben. De a Sacco di Romára volt már egy korábbi példa, persze akkor még nem olaszul beszéltek az itáliai városban. Kr.u. 410-ben, szinte napra pontosan 1600 évvel ezelőtt augusztus 24-én a vizigótok támadták meg a várost, és szintén kirabolták.

hvg.hu Tech

Kétezer éves római hajót találtak

Egy római hajó roncsaira bukkantak rá régészek Panarea szigetétől délre, a Földközi-tengerben, egészen pontosan a Tirrén-tengerben.

hvg.hu Napi merítés

Római kori fogadó került elő

Az ókori Pannonián átvezető egyik legfontosabb római útvonalnak, a Borostyánkő útnak egy fogadója került elő a közelmúltban, Nemescsó közelében - olvasható a Sírásók blogon.

hvg.hu Tech

A punok erődjére bukkantak rá Máltán

A punok és a rómaiak korából származó erőd maradványaira bukkantak Máltán, Mdina településén - írja a Times of Malta. (Mdina volt egykor Málta fővárosa.)

hvg.hu Napi merítés

Római-kori utak a Pilisben?

A Pilis-Visegrádi-hegységben számos helyen találkozhatunk olyan utakkal, melyek eredete az idők homályába vész. Közöttük néhányról azt tartják, hogy még a római korban készültek - olvasható a Sírásók naplója blogon.

hvg.hu Tech

Római ékszerek titkai: gagát, üvegpaszta és granuláció

Tucatárunak számítottak a római korban az ékszerek, a különleges darabok azonban ma is sokat érhetnek - véli egy szakértő, aki a hvg.hu-nak nyilatkozott. A római kori törvénygyűjtemények egyébként megszabták, hogy mi számít ékszernek. Erre elsősorban örökösödési eljárások miatt volt szükség.

1 2

A címlapról ajánljuk