MTI Kult

Meghalt az Egy faun megkésett délutánja rendezője

Nyolcvanöt éves korában szerdán Prágában meghalt Vera Chytilová világhírű cseh filmrendező, a csehszlovák film hatvanas évekbeli új hullámának egyik legismertebb képviselője, aki filmjeiért számos cseh és külföldi elismerést kapott.

MTI Kult

Meghalt Alain Resnais

A Szerelmem, Hirosima és A háborúnak vége rendezője 91 éves volt.

MTI Kult

Meg Ryan átáll a kamera másik oldalára

Filmrendezőként debütál Meg Ryan amerikai színésznő, aki a Hollywood Reporters című magazin információi szerint az Ithaca című film forgatásakor dolgozik először a kamera másik oldalán. A film vezető producere Tom Hanks. Ryan szerepel is az alkotásban Sam Shepard és Melanie Griffith oldalán.

MTI Kult

Sára Sándor: "Kevés film készül és kevés jó film készül"

Csütörtökön ünnepli 80. születésnapját a magyar filmművészet egyik korszakos alkotója, Sára Sándor. A rendezőként, operatőrként és fotósként egyaránt sokszínű és gazdag életművet létrehozó művész ma is úgy tartja, hogy a filmet a képekben való beszéd jelenti.

Szandtner Veronika Kult

"A 80-as évekből sugárzik a nyers szexualitás, az ízléstelenség"

Kálmán Eszter angol egyetemen diplomázott, a külföldi karrier helyett mégis a hazatérést és a magyar függetlenek küzdelmes útját választotta. Ennek okairól és a „szadizmus” névadójának, De Sade márkinak a művéből rendezett rendhagyó, Justine című előadásáról beszélgettünk.

MTI Kult

Álmában halt meg az EastEnders rendezője

Pajzsmirigyrákban 54 évesen elhunyt Antonia Bird brit film- és tv-rendezőnő, akinek nevéhez olyan mozifilmek fűződnek, mint a Pap, az Eszelős szerelem, a Farkaséhség vagy a Kémvadászok című tv-sorozat.

Veréb Kult

"Soha nem vettem fel azt, ahogyan szeretkezem"

Szirtes Andrást ma már nem érdeklik a díjak, sem az, hogy ki mit gondol róla és a művészetéről. A nemzetközi hírű kísérleti filmes szerint a morális határok feszegetése megéri, hogy a nézők viszolyogva nézzenek az alkotóra. És meggyőződése, hogy a jövőt a társadalmi beidegződéseket elutasító húszévesek jelentik. A saját bevallása szerint a 'tűrt" kategória határán egyensúlyozó Szirtes 25 éven keresztül forgatta Filmnapló című moziját, melyet most negyvennapos vetítés során mutat be. Interjú.

Czibolya Tamás Kult

Jiří Menzel: a temetésem koronázza meg a filmjeimet

Menzel filmjei pontosan olyanok, mint a mögöttük álló ember: végtelenül őszinték és nem akarnak többnek látszani annál, amik. Hogy milyen egy 75 éves, Oscar-díjas cseh rendező dióhéjban elférő világa? És mit gondol a Facebookról? És miért nem fogott kezet a rajongójával? A Titanic Filmfesztiválon beszélgettünk a Szigorúan ellenőrzött vonatok és az Őfelsége pincére voltam rendezőjével.

MTI Kult

Végzős rendezők is pályázhatnak pénzre a filmalapnál

A filmművészeti egyetem azon rendező szakos hallgatói, akik pénzhiány miatt nem készíthették el vizsgafilmjüket, pályázhatnak a Magyar Nemzeti Filmalaphoz (MNF) - hangzott el csütörtökön a filmes szervezet által szervezett szakmai napon, amely közel telt ház előtt zajlott.

1 2 3 4 5 6 7

A címlapról ajánljuk