# roma felzárkóztatás

Gergely Zsófia Itthon

Roma tinikből képeznék bentlakásos iskolákban a jövő gazdálkodóit

Nagy volumenű roma felzárkóztatási programon agyalnak az Agrárminisztériumban, amivel megoldanák a vidéki munkaerőhiányt, és egyben a cigányságnak is kitörési lehetőséget teremtenének – derül ki a hvg.hu birtokába került munkaanyagból. Az Agroma-program akár már jövőre indulhatna, feltéve, hogy az Emmi és az összes érintett tárca is a javaslat mellé áll, plusz az Orbán-kormány még pénzt is ad a megvalósításra. A javaslat egyik megálmodója szerint ezzel végre stabil munkahelyhez juttatnák a romákat, és szó sincs arról, hogy a tervben szereplő bentlakásos szakközépiskolákkal kiszakítanák a résztvevőket a családjukból.

BI Kult

„Éhezéssel tartanak butaságban téged”

Mit tehet néhány roma srác, ha meg van győződve arról, hogy tanulni igenis fontos, és erről a kortársaikat is meg szeretnék győzni? Például készítenek egy videoklipet. Az iskolai lemorzsolódásban Magyarország „élenjár”: mindenütt csökken, nálunk két éve folyamatosan nő az arányuk.

Becker András Nyüzsi

A miniszter megold

Tények helyett homályos tartalmú metaforákra épülő közoktatás-politika; normatív szabályok helyett diszkrecionális jogok a miniszternek; az egyházak további térnyerése és az elkülönítés tilalmának csendes felszámolása – Balog miniszter keddi tanúvallomása alapján nagyjából így néz ki a jövő magyar iskolája.

Farkas Lilla Nyüzsi

Kizárkóztatás

Külön cigány osztályokat újra! – keresztényi kísérlet gyerekeken.

Faigl Zoltán Itthon

Botrányos igazgatóváltás a Jobbik mintafalujában

Felháborodást keltett Hencidán az általános iskola igazgatójának leváltása. A helyi romák a Jobbik térnyerésétől, az önkormányzat a csődtől tart, egy azonban biztos: bármi is lesz az ügy kimenetele, úgy tűnik, az egyébként is hátrányos helyzetű gyerekek isszák meg a levét. Riportunk második része.

MTI Itthon

Szópárbaj a Fidesz és az MSZP között a romák felzárkóztatásáról

A Fidesz szóvivője szerint a szocialisták nyolc évig semmit sem tettek a cigányság leszakadásának megakadályozásáért, míg a nemzeti ügyek kormánya - az Országos Roma Önkormányzattal kötött megállapodása értelmében is - biztosítja a cigányság felemelkedését a munka és a tanulás lehetőségének megteremtésével.

hvg.hu Itthon

Fővárosi cégek adnának munkát a romáknak

Állami, önkormányzati és magáncégek bevonásával próbál munkát adni a hátrányos helyzetű romáknak a fővárosi felzárkóztatási program. Budapesten 30-40 százalékos a romák közti munkanélküliség.

Fürjes Judit Vélemény

Járóka Lívia: A romaintegráció sikeréhez a romák is kellenek

A romák helyzete az elmúlt húsz évben Magyarországon fokozatosan romlott. A fordulat az EU, a tagországok kormányai és a helyi önkormányzatok mellett döntően a cigányságon áll vagy bukik. Fontos, hogy a tanult romák aktív szerepet vállaljanak közösségeik életében, szervezőként, tanárként, orvosként, vállalkozóként, - nyilatkozta többek között a hvg.hu-nak Járóka Lívia, fideszes európai parlamenti képviselő, szakmáját illetően szociálantropológus.

MTI Itthon

Soha nem jutott még ennyi pénz a roma diákoknak

Az előző kormány által működtetett Roma Integrációs Tanács utódjaként Roma Koordinációs Központ alakul - tájékoztatott a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán, egy roma integrációval foglalkozó konferencia első napján Esztergomban.

MTI Itthon

Balog Zoltán szerint többségi cigány iskolákra van szükség

Három Komárom-Esztergom megyei település roma felzárkóztatási programját összegezte a ferences rend szerdán Bajnán. A konferencián előadást tartott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Balog Zoltán fideszes politikus is.

Fürjes Judit Vélemény

Karácsony Gergely: bennünket az emberek egyelőre inkább szeretnek, mint becsülnek

Az LMP támogatja a kettős állampolgárságot, a Trianonról szóló június 4-i vitanapot, amelyet a Jobbik javasolt, de nem ért egyet a Fidesz Nemzeti Együttműködésről címmel előterjesztett nyilatkozatával. Nyílttá tenné a kampányfinanszírozást, igazságosabbá a választási rendszert. Minderről Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese beszélt a hvg.hu-nak adott interjúban.

hvg.hu Vélemény

Folytatódik a vita a politikai korrektségről

Folytatódik a hónapok óta tartó, ádáz kerekasztal-vitát és sajtópolémiát generáló, az olvasói hozzászólások szintjére is átgyűrűző érvütköztetés a politikai korrektségről. Az alábbiakban Papp László Tamás és Németh György válaszol a píszí-védő Cseresnyési László egyetemi oktató írására.

1 2
Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Sárga lapot javasol az ölelkező focistáknak egy brit politikus

Sárga lapot javasol az ölelkező focistáknak egy brit politikus

Történelmi csúcsot ért el a Richter

Történelmi csúcsot ért el a Richter

Nevet vált 58 kínai focicsapat

Nevet vált 58 kínai focicsapat

Böjte Csaba személyesen mondott köszönetet Kásler Miklósnak a gyógyulásáért

Böjte Csaba személyesen mondott köszönetet Kásler Miklósnak a gyógyulásáért

Nem tetszik a whatsapposoknak a kötelező adatmegosztás, más üzenetküldőre váltanak

Nem tetszik a whatsapposoknak a kötelező adatmegosztás, más üzenetküldőre váltanak

Az asztmája mentett meg a hazatoloncolástól egy bangladesi férfit

Az asztmája mentett meg a hazatoloncolástól egy bangladesi férfit

Jourová: Trump facebookos kitiltása veszélyes a szólásszabadságra nézve

Jourová: Trump facebookos kitiltása veszélyes a szólásszabadságra nézve

A címlapról ajánljuk