hvg.hu Tech

Miért olyan stresszes a karácsony?

Az ünnepeket szinte sosem ússzuk meg vita vagy idegesség nélkül, de vajon ennek van pszichológiai magyarázata? Úgy tűnik több is, néhányra pedig mi is figyelhetünk.

hvg.hu Plázs

Az adományozás oldja a stresszt, erősíti az önbecsülést és az immunrendszert

Akár pénzzel, akár idővel vagy odafigyeléssel ajándékozunk meg másokat, abból mi is profitálunk: nő az önbecsülésünk, csökken a stressz-szintünk, és a környezetünk szemében is elismerésre számíthatunk. Amikor segítünk valakin, jobb embernek érezzük magunkat, hiszen felemelő érzés látni, hogy jót tettünk valakivel.

hvg.hu Plázs

Szeretné tudni, mitől érzi rosszul magát? – A stressz 7 leggyakoribb rejtett oka

Szinte már kívülről fújjuk, melyek a stressz legtipikusabb forrásai: munka, kollégák, pénzügyek, egészség, politika, párkapcsolatok. Azonban léteznek kevésbé ismert jelenségek, amelyek ugyanúgy komoly stresszfaktort jelenthetnek az életünkben. Például az ételallergia, a rendetlenség, a közösségi média és a környezetünkben lévő pesszimista emberek. Gyűjteményünkből most kiderül, hogy melyek a stressz leggyakoribb rejtett okai, amelyeket nem szabad elbagatellizálni.

hvg.hu Plázs

A stressz és a rossz tartás is okozhat súlyos fogászati problémákat

Hetekig-hónapokig kattogó állkapocs, fájdalmas rágás, kisugárzó fájdalom a fülben, vagy fejfájás – ezek az állkapocsproblémák leggyakoribb tünetei. A tünetegyüttes a fogorvosok szerint leginkább kamaszkorban jelentkezik, és a harmincas évek elejéig tart, de jellemzően érinti a hatvan év feletti korosztályt is. A háttérben a legtöbb esetben a hirtelen kamaszkori növekedés vagy az időskori porc- és ízületkopás áll, de ma egyre gyakoribb, hogy a stressz vagy a lelki traumák felelnek a krónikus fájdalommal és a táplálkozási nehézségekkel járó állkapocsproblémákért.

Szabó M. István Vállalkozás

Napi tíz óra munka, hétvége péntektől - egy magyar cég meglépte

Kicsit kényszer szülte, de nagyon bejött a négynapos munkahét bevezetése egy kis zempléni asztalos cégnél. Ehhez pedig nem kell sok áldozatot hozni a munkavállalónak a hét munkával töltött négy napján, csak egy kicsit korábban kell kezdeni, kicsivel rövidebbre kell fogni az ebédidőt, és kicsivel később lehet lelépni. De a plusz egy szabadnapért megéri, vallják. És a cégnél több dolgot tudnak elvégezni így, mint az 5x8 órás munkarendben.

hvg.hu Plázs

Rúdtánccal vezetik le a nők a stresszt egy magyar irodában

Gericfájdalmakra és mozgásszervi problémákra panaszkodtak az Athenaeum Kiadó, stresszes, egész nap ülő munkát végző munkatársai: szerettek volna az irodában mozogni, de nem volt elég hely, ráadásul nőies sportot kerestek, így esett a választásuk a rúdtáncra.

Hercsel Adél Plázs

Hogyan készítsük fel a gyereket az induló tanévre?

A gyerekeket megviselheti, amikor iskolás életmódra kell váltani, de ez a szakemberek szerint teljesen normális. Attól sem kell megijedni, ha netán fájna a feje, vagy a hasa, étvágytalanná válik, esetleg bepisil – ezek mind jelzések, hogy nehezen éli meg ezt az időszakot. Van azonban néhány trükk, amivel felkészíthetjük lelkileg az új kihívásokra.

hvg.hu Plázs

5 túlélési stratégia, ha utálja a munkáját

Könnyű lenne azt mondani, hogy váltson azonnal, ha utálja a munkáját. Erre ritka pillanatokban van lehetőség, az átmeneti időszakot pedig ki kell húzni valahogy. Most kánikula és a munkával töltött péntek lendületével ehhez adunk néhány hasznos túlélési tanácsot.

Dercsényi Dávid Itthon

"Ránézek a kocsira, és összehányom magam" – Munkahelyi stressz Magyarországon

Időhiány, idegesítő vendégek, pénzhiány és rosszkedv. És leginkább a rosszkedv. Egy nemzetközi felmérés szerint a magyar munkahelyeken is egyre nagyobb gondot okoznak a pszichoszociális kockázatok, noha Nyugat-Európával szemben nálunk még mindig a fizikai munkakörülmények miatt aggódnak leginkább az alkalmazottak. De lehet, hogy ez csak azért van így, mert nem vagyunk elég öntudatos munkavállalók. Önt mi stresszeli leginkább a munkahelyén?

hvg.hu Plázs

Mostantól becsülje meg a rémálmait!

Új elmélet látott napvilágot a rémálmok eredetéről. Egy friss kutatás szerint nem szabad félni a rémálmoktól, sőt, meg kell becsülni őket, mert nagyban hozzájárulnak szellemi és lelki egészségünk fenntartásához. Nélkülük nem tudnánk feldolgozni a napi stresszt, legnagyobb szorongásainkat és félelmeinket sem.

hvg.hu Plázs

Botrány! – Nem lesz többé pattintgatós buborékfólia?

Veszélyben mindannyiunk kedvenc csomagolópapírja, az előszeretettel pattintgatott buborékfólia! A más néven pukkanós vagy légpárnás fóliát gyártó cégek az utóbbi időben azt fontolgatják, hogy új gyártási technikát vezetnek be, melynek következtében a buborékokat többé nem lehet kipukkantani! Az egyenesen horrorisztikusan hangzó e-buborékfóliát hiába nyomkodjuk majd, a levegő mindig az egyik buborékból a másikba fog áramlani.

hvg.hu Plázs

A stressz nem pusztít el, csak megerősít - feltéve, ha jól kezeljük!

Sportoljunk, járjunk el otthonról, legyünk pozitívak - ezekkel az egyszerű praktikákkal kezelhetjük sikeresebben a minket érő mindennapos stresszt. Nem szabad félvállról venni a problémát, mert a legfrissebb kutatások szerint drasztikusan megnőhet a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata, ha nem kezeljük jól a rázós szituációkat.

1 2 3 4 5 6 7
13

A címlapról ajánljuk