Itthon

Van-e a norvég mészárlásnak magyar tanulsága?

A magyaroknak is le kell vonniuk a tanulságokat a norvégiai kettősmerényletből, mert a hivatalos magyar politika különösen legyengítette a társadalom immunrendszerét a norvég terrorista által vallott pusztító eszmék iránt – véli Niedermüller Péter antropológus.

MTI Világ

Norvég erőszak: a szakértők is csak találgatnak az elkövetőkről

Iszlamistákra és szélsőjobboldali aktivistákra egyaránt rávetülhet a gyanú árnyéka, hogy ők követték el a pénteki oslói robbantásos merényletet és a lövöldözést a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában - vélekedtek biztonsági szakértők első elemzésükben. Megítélésük szerint a két egymástól eltérő merénylet megnehezíti az elkövetők politikai orientációjának gyors feltárását.

MTI Itthon

ENSZ-raportőr Magyarországról: "Növekszik a szélsőséges pártok és mozgalmak száma"

Magyarország az utóbbi tíz évben jelentős előrelépést tett a faji alapú megkülönböztetés, az idegengyűlölet és ezekkel kapcsolatos intolerancia elleni küzdelemben, de még sok tennivaló van, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalások gyakorlattá váljanak - összegezte e heti magyarországi látogatásának tapasztalatait az ENSZ rasszizmusügyi különmegbízottja pénteken Budapesten. A jelentéstevő azonnali cselekvést igénylő kérdésként értékelte, hogy a magyar társadalomban a folytatódó antiszemitizmus is érzékelhető.

Seres László Vélemény

Seres László: Vona szerint a kultúra utolsó védőbástyája az iszlám. Hogy is van ez?

A komolyan vett, érvekkel alátámasztott iszlámkritikában semmi szélsőjobbos nincsen, kár tehát folyamatosan oda tolni és így diszkreditálni annak képviselőit. A szélsőjobb valójában csak az „idegeneket”, a színesbőrűeket gyűlöli, nem az iszlám lényegét: a fanatizmust, az alávetettséget, az irracionalitást. Sőt, Vona Gábor szerint az emberiség kultúrájának utolsó védőbástyája az iszlám…

Itthon

A gárdisták afrikai hadiösvényen masíroznak

A privatizált erőszak nem egyszerűen privát erőszak, ez ugyanis képes az állam erőszak-monopóliumát kiüresíteni és a vákuumba benyomulni. A Jobbik és a szélsőjobb paramilitáris gárdái is erre törnek.

MTI Világ

Le Monde: senki nem mer nyíltan fellépni az Orbán-kormánnyal szemben

Finn, francia, olasz és magyar példákon mutatta be szerda délután megjelent számában a Le Monde, hogy a szélsőjobboldali pártok megerősödése az uniós tagállamokban miként nehezíti a brüsszeli döntéshozatali folyamatokat: az új magyar alkotmány kapcsán például azért nem mer senki nyíltan fellépni az Orbán-kormánnyal szemben, mert attól tartanak, hogy az a szélsőségeseket erősítené - írta a mértékadó francia liberális újság.

hvg.hu Világ

Magyarokat terrorizálnak a brit szélsőjobbosok – fotó

A nyugat-angliai Telfordben élő Horváth családot rendszeresen zaklatják a szélsőjobbosok. A család 11 éves gyermekét bántalmazták, az ajtóra a Brit Néppárt rasszista matricáját ragasztották - derül ki a Shropshire Star című helyi lap tudósításából.

hvg.hu Napi merítés

Erősödő szélsőjobb Franciaországban

Egy múlt kedden megjelent közvélemény-kutatás szerint ha ma tartanák a jövőre esedékes francia elnökválasztást, az első fordulót a szélsőjobbos Marine Le Pen nyerné - olvasható a Mistinguett blogon.

MTI Világ

"A populizmus nem szolgál mást, mint az apátia meglovagolását"

A szélsőjobboldali attitűd Európában a politikai paletta közepe felé "kúszik", a demokrácia védelme érdekében meg kell akadályozni a szélsőség térnyerését - mondta Gert Weisskirchen, a Potsdami Alkalmazott Tudományok Egyetemének (UMC) professzora a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott szerdai előadásában.

Lukács Andrea Shake

Mi van a ruha alatt? Pőre indulatok.

Hogyan fejezheti ki nemtetszését és különvéleményét az ember? Öltöztethet az elégedetlenség? F. Dózsa Katalin művészettörténész segítségével utánajártunk, hogy a viseletek történetében az indulat miként teremtett divatot.

Papp László Tamás Vélemény

Új-jobbos ellenkultúra 2010-ben

Melyek a ’68-ban indult újbalos, és a ma csúcson lévő szélsőjobb ellenkultúra közti hasonlóságok és különbségek? Például negyven éve a Mao-és Castro-rezsim rémtetteinek tagadása volt divatban, ma a náciké. Van ennek zenei dimenziója is: akkor a nemzetközi rock volt a trendi, ma a nemzeti. Nem árt összevetni a mai szélsőjobbos fiatalok ideológiai vargabetűit, a hidegháborús világ hajdani tévelygőinek cselekedeteivel.

Sebők János Vélemény

Anális szex, mint humorforrás, avagy meddig marad képviselő Zagyva és Vona?

Zagyva György Gyula jobbikos képviselő a jelen lévő újságírók elmondása szerint karikásostorral a kezében, gyalázkodó szövegek kíséretében, anális szex-szel fenyegette meg a Hetek újságíróit a Magyar Szigeten. Vona Gábor ezen jókat derült és még rátett egy lapáttal. Nem egyszerűen rossz viccről van szó, hanem egy riasztó folyamatról. Meg kellene fékezni - véli Sebők János.

MTI Világ

A Le Soir a magyar romaellenes támadásokról

A magyarországi romaellenes támadásokról közölt cikket a Le Soir című, francia nyelvű belga lap hétvégi számában. Az események kontextusát tárgyalva a cikk kiemeli azt is, hogy Vona Gábor, a Jobbik vezetője "a romakérdés megoldásáról" beszél.

MTI Világ

Francia hetilap Morvai Krisztináról és a szélsőjobbról

Morvai Krisztina "obszcenitásairól" nem lenne érdemes beszélni, ha vezetésével a szélsőjobboldali Jobbik nem szerzett volna három képviselői helyet az Európai Parlamentben: az eredmény azonban nem váltott ki heves érzelmeket Magyarországon, ahol a cigányok kirekesztése széles körben elfogadott - írta csütörtökön megjelent számában a Le Nouvel Observateur című francia hetilap.

hvg.hu Itthon

Varró: "mint kés a vajon, úgy megy át a Jobbik a médián"

A sajtó és a politológusok egy része minden kritika nélkül veszi át a Jobbik öndefinícióját és szövegeit. Erről beszélt a hazai szélsőjobb tevékenységével rendszeresen foglalkozó újságíró, Varró Szilvia, a Magyar Narancs munkatársa csütörtök reggel az egyik kereskedelmi rádióban.

1
6 7 8 9 10 11 12
Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér

"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"

"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"

Megint ukránozik és határontúlizik a DK

Megint ukránozik és határontúlizik a DK

Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Hatos lottó: Dan Brown-regénybe illő számokat húztak

Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

Madarakra vadásznak az óriásegerek

Madarakra vadásznak az óriásegerek

A címlapról ajánljuk