- esel - Nyüzsi

Szabadságot Németh Györgynek!

Kevés ügy demonstrálja jobban a holokauszttagadó törvénynek és az egész, büntetésorientált gondolkodásmódnak az értelmetlenségét, mint ez.

Gomperz Tamás Vélemény

Taposd el a gyalázatost!

Amíg a gyalázkodó nem megy be a templomba, nem ragaszt ki karikatúrát, nem nézet South Parkot és nem hallgattat Semjén Zsoltot, addig nem várhatják el, hogy a Charlie Hebdót, a South Parkot vagy Semjén Zsoltot betiltsák.

HVG Itthon

Meddig terjedhet a szólásszabadság Magyarországon?

Kormánypárti képviselők a véleménynyilvánítás szabadságának további szűkítésére készülnek, pedig már a jelenlegi paragrafusok alapján is abszurd ítéletek születhetnek a közeljövőben – írja a HVG e heti száma.

Tóta W. Árpád w.hvg.hu

Tóta W.: De gustibus

Európa méltóképpen emlékezik a Charlie Hebdóra. Élénk vitával, amely végigsöpör a kontinensen, és ezáltal segít azt egyesíteni.

MTI Világ

Tíz év börtönt és ezer korbácsütést kap egy szaúdi blogger

Raif Badavi honlapot alapított a vallás szerepének megvitatására, ami az ultrakonzervatív iszlám országban eretnekségnek számít. A férfit húsz héten keresztül heti egy alkalommal ötven korbácsütéssel sújtják majd a pénteki ima után egy mecset előtt.

Seres László Vélemény

Seres: Most jöttek a fajvédőről

Az Orbán-rezsimen a jogállamiságot számon kérő ballib tábort egyáltalán nem érdekelte, milyen eszközökkel akadályozza meg az állam néhány amerikai és eurázsiai bolond szólás- és gyülekezési szabadságát. Fő az antifasiszta látszat.

MTI Világ

"A szólásszabadság joga nem terjedhet ki a gyűlöletbeszédre"

A neonáci és szélsőséges mozgalmakról szóló vita keretében az Európai Néppárt vezérszónokaként Németh Zsolt elmondta: az Európa Tanács kiváló fóruma annak, hogy ezt az összeurópai szinten jelentkező problémát, a szélsőséges pártok megerősödését európai szinten kezeljék.

hvg.hu Itthon

Már az Economist is lázározik

"A Lázár-ügy" címmel jelent meg cikk a magyar politikai helyzetről a brit The Economist nyomtatott verziójában. A cikk azt a kérdést teszi fel, hogy a szólásszabadság tényleg veszélyben van-e Magyarországon.

hvg.hu Itthon

Szolidaritást vállal a bohócplakát miatt elítélt békemenetesekkel az Átlátszó

A szerdai bírósági döntés, amely részben a panaszos Mesterházy Attilának adott igazat, az Átlátszó szerint alkotmányellenesen korlátozta a szólásszabadságot, és nagyon remélik, hogy az csak egy egyszeri kisiklás volt. "A szólásszabadság ügyében éppen az a szép, hogy olyan szereplők jogainak érdekében is fel kell lépni, akikkel amúgy szinte semmiben nem értünk egyet" – írják.

K.Á. Itthon

Az Ab szerint sem korlátlan a kommentelés szabadsága

Bár nem döntötte el végleg a kommentekért viselt felelősség kérdését az Alkotmánybíróság, a testület friss határozata közelebb visz az anonim, moderálatlan hozzászólási lehetőségek beszűküléséhez. Az Ab szerint ugyanis a komment nyilvános közlés, nem magánjellegű, így bizonyos esetekben korlátozható, az internetes oldalak üzemeltetői pedig felelősséget viselnek értük. Az Ab elnöke e mellé még adott pár érdekes szempontot, az egyetlen különvélemény pedig Stumpf Istváné volt.

hvg.hu Tech

Kiradírozható múlt: érkeznek az első törlési kérések a Google-höz

Nem kellett sokat várni arra, hogy a való életben is kiderüljön, kik és milyen célból használhatják ki az Európai Unió bírósága által kedden hozott ítéletet. Nagyon úgy néz ki, ha minden így marad, “a felejtés jogával” tulajdonképpen átírható a történelem.

MTI Világ

Michelle Obama üzent Kínának a szólásszabadság miatt

Az információ- és a szólásszabadság fontosságát hangsúlyozta Kínában Michelle Obama. Az amerikai elnök felesége, aki édesanyjával és lányaival látogatott Kínába, a Peking Egyetem hallgatóinak tartott szombati előadásában arról beszélt, hogy ezek mindenkit megillető jogok.

hvg.hu Itthon

Döntött az Ab: a politikusoknak tűrniük kell a kritikát

Nagy jelentősége lehet a szólásszabadság szempontjából az Alkotmánybíróság keddi határozatának, amely törölte az új Ptk.-ból a közszereplők bírálhatóságát korlátozó egyik fordulatot. A testület szűk többséggel meghozott döntése iránymutatást is tartalmaz, hogyan kellene kezelni a hasonló eseteket, és nem csak megőrzi, de tovább is fejleszti azt az elvet, hogy a politikusoknak többet kell tűrniük.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk