hvg.hu Itthon

Index: elmeszelte az Ab a szólásszabadság korlátozását

Állítólag már döntött az Alkotmánybíróság, és már csak a különvélemények hiányoznak ahhoz a határozathoz, amelyben megsemmisítik az új Ptk. egyik, a közszereplők bírálatát korlátozó fordulatát. A kódex szövegébe a parlamenti többség illesztette be azt a kitételt, hogy a politikusoknak csak akkor kell többet tűrniük, ha „méltányolható közérdekből" szidják őket. Az Ab azonban a kiszivárgott hírek szerint ragaszkodik a régi gyakorlathoz.

Zubor Zalán Itthon

Mi az elfogadható vicc, és mi a beteg vicc?

„Csoport-rágalom”, sértő viccek tiltása, az „antifeminizmus” elleni fellépés, a népirtások tagadásának tilalma – ilyen és ehhez hasonló javaslatok szerepelnek egy brüsszeli szervezet Magyarországon is bemutatott európai kerettörvény-javaslatában, melyet az MSZP-frakció is támogat. A javaslat több eleme nehezen értelmezhető gumiszabálynak tűnik, de megalkotói szerint ez nem véletlen: nem írnák körül, mi számít gyűlöletkeltésnek, hanem minden esetben a jogalkalmazók „józan belátására” bíznák, mit tekintenek annak.

Seres László Publicisztika

Seres: Kilövési engedély

Ahogyan a törvényhozási többség reagált a bajai videóügyre, az csak orosz, fehérorosz, ill. zimbabwei relációban értelmezhető. A Fidesz lényegében kilövési engedélyt adott újságírókra, bloggerekre, és csak a nagylelkűségüknek köszönhető, hogy végül nem fogják lecsukni a gondatlan információközlőket is.

MTI Világ

Kritikus bloggerek, online celebek - így számolnak le velük Kínában

Sokan aggódnak, az utóbbi idők rendőrségi akciói megfélemlíthetik a kínai bloggereket, eltántoríthatják őket további aktivitásuktól a közösségi médiában. Kínában körülbelül 200 embernek van több mint tízmilliós követői tábora, s további háromezernek több mint egymilliós.

Hont András Vélemény

Hont: Szabadság, te szülj nekem trendet!

Kádár népe újabb és újabb szabályokat követel, hogy kijátszhassa azokat. A különféle szervek és testületek pedig készséggel sietnek óhaját kielégíteni.

MTI Világ

Mossa kezeit az egyiptomi elnöki hivatal a humorista-ügyben

Az egyiptomi elnöki hivatal szerint nem az ő kezdeményezésükre indítottak eljárást egy népszerű humorista ellen az iszlám és az államfő megsértésének vádjával. A hivatal szerdai közleményében a szólásszabadság iránti elkötelezettségükről is írtak.

Kovács Áron Itthon

Alaptörvény 2.0: új korlátokat szab a szólásszabadságnak a Fidesz

Szűkülhet a közszereplők bírálhatósága, ha életbe lép az alaptörvény negyedik módosítása, és perek végtelen sorozata indulhat a gyűlölködő beszólások miatt. Az alkotmány új verziója változtatna a véleménynyilvánítás szabadságának megfogalmazásán, ami az új polgári törvénykönyvvel párosítva teljesen új utakra viheti a személyiségi jogok védelmét. Cikksorozatunkban részletesen bemutatjuk, milyen hatással lesz mindennapjainkra az alaptörvény javított kiadása.

MTI Világ

Internálják a Pussy Riot-lányokat

Az orosz fővárostól távol eső javító-nevelő táborokba szállították a hétvégén a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban "punkimát" tartó Pussy Riot együttes két tagját - tájékoztatta az AFP-t az elítéltek védőügyvédje.

hvg.hu Terror

Mohamed-film: egy politikai pornó rejtélyei

A rossz Monty Python-paródiának tűnő film producere és rendezője, "Sam Bacile" két különböző személyt takar. De miért csinálták meg? Ki kérte meg őket erre?

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk