MTI Világ

Janukovics felszólalt egy ellenzéki tévéért

Viktor Janukovics ukrán elnök hétfőn azzal a kéréssel fordult a televíziók és rádiók műsorszolgáltatásáért felelős nemzeti tanács tagjaihoz, hogy sürgősen tisztázzák a hatalommal szemben rendkívül kritikusnak tartott TVi hírtévé körül kialakult helyzetet.

hvg.hu Világ

Paul McCartney levelet küldött a Pussy Riotnak

A Facebookon tette közzé az egyik botrányos akciójáért bebörtönzött Pussy Riot orosz női punkegyüttesnek küldött támogató üzenetét Paul McCartney, a Beatles egykori tagja.

Gát Anna Világ

A Twitter-sztár, aki Kína urainak is csúnyán be mer mutatni

A kínai kommunista állam hazug álarcát próbálja minden gesztusával letépni Ai Weiwei, a világ talán leghíresebb ellenzéki aktivistája. A Kínában élő művész Twitterrel, kamerával, művészeti alkotásokkal küzd az önkény ellen. Nyugaton szinte szentként tisztelik, mostantól film is megörökíti az életét.

hvg.hu Itthon

Nemzetközi díjat kapott az Atlatszo.hu

A magyar Atlatszo.hu, valamint egy marokkói demokratikus közösségi oldal kapta a 2012-es Breaking Borders díjat, amelyet a Google, valamint a Global Voices oldal alapított olyan emberek és honlapok díjazásásra, akik sokat tettek az internetes szólásszabadság védelme érdekében.

Laborczi Dóra Itthon

György Péter: „a jogállam a szemünk láttára omlott össze”

György Péter esztéta és médiakritikus Alapvető idők címmel tartott előadás-sorozatot a Bálint Házban, ahol Trianon, a holokauszt, valamint az ezekből adódó frusztrációk és a Kádár-korszak értelmezése után a rendszerváltás és jelenünk volt a téma.

MTI Plázs

"Krokodilkodtam, krododilkodom és krokodilkodni fogok"

Demonstráció helyett "monsztrációt" tartottak Novoszibirszkben május elsején. A monsztr (szörny) és a gyemonsztracija (felvonulás, tüntetés) szavakból alkotott elnevezés abszurd, karneválszerű felvonulást takar, amelyet 2004 óta minden évben hagyományosan május első napján tartanak meg a szibériai nagyvárosban.

Seres László Vélemény

Betartunk: nem tartjuk be

A strasbourgi döntést a kormánynak maradéktalanul végre kell hajtania. Hacsak nem akar maga is emlékeztetni azokra a korai vörös csillagosokra.

MTI Itthon

Kovács Zoltán: nem azonnali projekt Magyarországnak az eurócsatlakozás

Magyarországon a szólásszabadság "él és virul", a kormány megkap minden lehetséges bírálatot – ezt mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár az Euronews tévécsatornának adott keddi nyilatkozatában. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az eurózónabeli tagság most "nem azonnali projekt Magyarország számára".

MTI Hálózat

EBESZ: az ACTA korlátozhatja a szólásszabadságot

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet médiaszabadság-felelőse aggodalmát jelezte az Európai Parlament elnökének a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Agreement - ACTA) miatt, mert egyes rendelkezései csorbíthatják a szólásszabadságot.

hvg.hu Kult

Orbán és Merkel Európa "szégyenpadlóján" – rajtuk taposnak

Megkopott az 54. Velencei Képzőművészeti Biennále dán pavilonjának politikusportrékból összeálló padlómozaikja, mely még a júniusi megnyitó előtt alaposan felkavarta az indulatokat. Orbán Viktor portréja az alkotás közepén kapott helyet, "illusztris" társaságban. A nagy vihart kiváltó alkotás utóéletének néztünk utána.

MTI Itthon

Lesuttyózza a Jobbikot az Amerikai Népszava

Az Amerikai Népszava kiáll Kertész Ákos szólásszabadsága és írói szabadsága mellett - közölte a lap szerkesztősége a hétfői számukban megjelent Kertész-írás magyarországi visszhangjára reagálva pénteken.

MTI Itthon

Nemzetközi szervezetek féltik az internetes szólásszabadságot

A szólásszabadság az összes többi kommunikációs eszközhöz hasonlóan az internetre is vonatkozik - jelentették ki nemzetközi szervezetek véleményszabadsággal foglalkozó különmegbízottai szerdán Budapesten ismertetett közös nyilatkozatukban.

Szegő Péter Itthon

Debreczeni: „teljesen kilátástalannak tűnik a helyzet”

Bemutatták Debreczeni József közíró Húsz év címmel megjelent, de az utóbbi huszonhárom évben keletkezett írásaiból válogató kötetét a minap. A könyvet Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Bauer Tamás, volt országgyűlési képviselő és Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője méltatta a múlt pénteki bemutatón, ahol megjelent mások mellett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter, ifjabb Marosán György volt kormányszóvivő és Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF volt szóvivője is.

Itthon

Ne csináljunk a nácikból Giordano Brunót!

A holokauszttagadó nézetek büntethetővé tétele csupán pótcselekvés, az efféle rapid válaszok helyett a politikának inkább hosszú távon illene gondolkodnia, a gondos felvilágosítás feltételeinek megteremtésére kellene helyeznie a hangsúlyt – figyelmeztetnek jogvédők. A holokauszt tagadása ettől függetlenül nem "vélemény", hanem az antiszemiták komfortérzetét szolgáló, csúnyán terjedő kitaláció.

MTI Itthon

Paczolay: az AB a beszéd szabadságát védi

Az Alkotmánybíróság nem a gyűlöletbeszédet védi, hanem a beszéd szabadságát, amennyire lehet, annak tartalmára való tekintet nélkül - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (AB) elnöke.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk