HVG Extra Business Business magazin

Kell-e aggódnunk amiatt, lesz-e mit ennünk holnap?

A népesség növekedése, a klímaváltozás, a biológiai sokféleség fenyegetettsége, az élelmiszer-pazarlás, az élelmiszer-elosztás egyenetlensége, új alternatív technológiák előretörése – pró és kontra összegyűjtöttünk néhány olyan tényezőt, amely nagyban befolyásolhatja a jövő élelmezésbiztonságát.

HVG Extra Business Business magazin

Miért sikeresebbek egyes nemzetek másoknál?

Amikor szerzőtársával arra kereste a választ, miért emelkednek fel és süllyednek le egyes nemzetek, arra jutott: a gazdasági siker sem történelmileg, sem földrajzilag, sem kulturálisan, sem etnikailag nem determinált. Daron Acemoglu közgazdászt kérdeztük a felemelkedés titkáról, Magyarország útjáról és a következő kritikus fordulatról.

hvg.hu Gazdaság

PM: Alapjövedelmet a családoknak

Magyarországon jelenleg családok tízezrei élnek olyan lakásokban, amelyekben nincs WC és fürdőszoba, félmillióan élnek olyan otthonban, amelyik ázik és penészes. A PM szerint a megoldást az Alapjövedelem bevezetése jelentené.

hvg.hu Gazdaság

Lejjebb viszi a KSH a létminimum-küszöböt, kiakadtak a szakszervezetek

A statisztikai hivatal legkülönösebb érve a módszertan megváltoztatása mellett, hogy túl nagy az a réteg, amely a létminimum alá kerül, és ilyen embertömeget alapul véve nem lehet komoly szakpolitikai intézkedésekről dönteni. A Policy Agenda és az EU is számol valamiféle létminimumot, eszerint 40, illetve 35 százalék él közvetlen lecsúszásveszélyben.

hvg.hu Itthon

Beer püspök lényegében kimondta, hogy az egyház szegregál

"Ahol átvettünk iskolákat, ott a környékről elszívjuk a nem cigány gyermekeket, akiknek aránya tehát növekszik az állami iskolákban. Ez engem is nagyon bánt, hiszen egyik szívügyem a cigányság nyomorúságának enyhítése, az iskolák szegregálódása pedig éppen az ellenkező irányban hat" - mondta Beer Miklós püspök, a váci egyházmegye első embere.

hvg.hu Itthon

Kőkeményen fizetünk a mai rossz iskolarendszerért

A magyar iskolarendszer egyik legnagyobb bűne, hogy nem csökkenti, hanem növeli a társadalmi különbségeket: egyes felmérések szerint 150-200 ezer gyerek nem jut hozzá minőségi oktatáshoz. Márpedig egyszer még piszok sokat fogunk fizetni, ha nem törődünk a szegényebb gyerekekkel: ma két dolgozóra három, húsz év múlva azonban már négy eltartott is juthat.

MTI Gazdaság

Két magyarországnyi szegény él Oroszországban

2006 óta a legmagasabbra nőtt Oroszországban a szegénységi küszöb alatt élők száma: 19,2 millióan vannak, 3,1 millióval többen, mint tavaly. 2016-ban tovább csökkennek a reálbérek. A szegények 60-70 százaléka gyermekes családban él.

hvg.hu Itthon

Elmarad a szegényeket védő jogi környezet az európai kívánalmaktól

A hajléktalanok és a szegény családok, valamint a romák helyzete számos jogi problémából eredeztethető, a magyar jogszabályok és a biztosítható szociális háló együttesen továbbra is messze vannak az európai kívánalmaktól az Európa Tanács Szociális Jogi Bizottságának friss jelentése szerint. A jelentéshez először fűzhettek hozzá megjegyzéseket civil szervezetek, ami árnyalta a kormány által szolgáltatott információkat.

MTI Gazdaság

62 embernek annyi a pénze, mint a világ szegényebb felének összesen

A világ 62 leggazdagabb embere mára akkora vagyonnal rendelkezik mint a Föld lakosságának szegényebbik fele, mintegy 3,5 milliárd ember együttesen, miközben a szupergazdagok még gazdagabbak, a szegények pedig még szegényebbek lettek – állapította meg hétfőn az Oxfam nemzetközi segélyszervezet.

hvg.hu Gazdaság

A KSH szegénységi mutatóival trükköztek tavaly

Az állam a statisztikák megváltoztatásával azt a látszatot kelti, hogy a fogyasztás visszaállt a válság előtti szintre. A romák helyzete semmit sem javult, pedig ők a legveszélyeztetettebb réteg a szegények között.

hvg.hu Gazdaság

Felmérés: 80 százalék sokallja a stadionokra költött milliárdokat

A Publicus Intézet ezerfős felmérése szerint igen kevesen vannak, akik egyetértenek az Orbán-kormány sportközpontúságával. A döntő többség pénzszórásnak tartja a stadionépítést, a legtöbben inkább az egészségügyre, valamivel kevesebben a szegénység felszámolására és az oktatásra fordítanák a közpénzmilliárdokat.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Lista: Életszínvonalban utolsók vagyunk az EU-25-ök között

Csak a Magyarország után belépett államok – Bulgária, Románia és Horvátország – állnak rosszabbul az Európai Unióban, mint Magyarország – derül ki az Eurostat tényleges egyéni fogyasztást mérő adataiból. Az egy főre jutó GDP tekintetében viszont már nem mi vagyunk a sereghajtók az EU-25-ök közül, Lettországot például lehagytuk.

hvg.hu Gazdaság

Szegény magyar nyugdíjasok? Na ne vicceljünk!

Meg fog lepődni, milyen kevés magyar nyugdíjas nyomorog más országok idős embereihez képest. Az OECD rangsorából kiderül: nyugdíjasaink a finn és új-zélandi kortársaikhoz hasonló arányban részesülnek a javakból. Emellett okkal számíthatnak a kormány jóindulatára is, reálemelések formájában.

hvg.hu Plázs

Minden gyerek ugyanúgy várja Mikulást

Akiknek a Mikulás-csomag minden évben menetrendszerűen érkezik az ablakokba, csizmácskákba, nehéz elképzelniük, hogy ez sok helyen egyáltalán nem természetes. Van, ahol a Mikulás napja vagy a Szenteste is ugyanolyan nap, mint a többi. Pedig a mélyszegénységben élő gyerekek is ugyanúgy várják az ajándékokat, mint mindenki más. Erről tanúskodnak a rajzaik.

hvg.hu Gazdaság

Számítási varázslattal megfelezik a szegények számát

Egy számítási módszertani módosítással a Központi Statisztikai Hivatal megfelezheti a Magyarországon élő szegények számát, tehát szó sincs arról, hogy egyik évről a másikra radikális eredménnyel számolná fel a kormány a szegénységet. Akár kétmillió főt is kisorolhatnak a szegények rétegéből, pusztán azzal, hogy átírják a minimális ételbevitel értékét.

1
4 5 6 7 8
19

A címlapról ajánljuk