Suri Szilvia Itthon

Mi van, ha már a tanár sem bízik a gyerek álmaiban?

Ha egy gyerek beszorul egy szegregált iskolába, garantáltan rosszabb minőségű képzést kap, a szabad iskolaválasztás viszont a leghátrányosabb helyzetűek esetében nem működik. Miközben valamennyi hazai és nemzetközi kutatás azt mutatja, hogy a vegyes összetételű osztályokban tanulók sokkal jobb teljesítményre képesek, a szegregált iskolák még akkor is rosszabbul teljesítenek, ha plusz pénzeket rendelnek hozzá.

hvg.hu Itthon

A Klik szándéka ellenére beindult a szegregált iskola

A megyei kormányhivatal – a Klik és az Emmi illetékeseinek javaslata ellenére – megadta az engedélyt a komádi református iskola indításához, ahova válogatott gyerekek kerültek. A többiek maradtak az ilyen módon tovább szegregálódott állami iskolában.

L. Ritók Nóra Vélemény

L. Ritók Nóra: Milyen lesz a jövő?

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének írása a leszakadó településekről, a szegénység konzerválásáról, a minőségi képzésből kiszoruló roma gyerekekről és az egyházak szerepéről ebben a folyamatban.

L. Ritók Nóra Nyüzsi

Fekete-fehér

Az egyházi iskolák a fehéreknek nyílnak. A többiek mehetnek Isten híre nélkül.

hvg.hu Itthon

Kevesebb a gyerek: új iskolát nyitnak

Komádiban a református egyház új iskolát nyitna, a helyiek félelme szerint azért, hogy ott válogatott – nem cigány - gyerekek tanulhassanak. A polgármester szerint mindezt a csökkenő gyereklétszám magyarázza. Az épület megvan, a tanárokat már kiszemelték, a KLIK nem javasolja az indítást, az EMMI kerüli a konkrét választ.

Neuberger Eszter Itthon

"Hiába az ítélet, ha a lányomat képes lekurvázni a tanárnője"

Hiába mondta ki a bíróság, hogy a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában le kell állítani a roma gyerekek elkülönítését, az igazgató a per elvesztése után ugyanúgy a helyén maradt, és egyszerűen hazugságnak tartja a vádat, a pert és annak eredményét is. Az integrációs próbálkozások következményeként a nem roma gyerekeket inkább elviszik az iskolából a szüleik, a helyi óvodában viszont sikerrel működik az integrált pedagógia. Az Abcúg.hu cikke a hvg.hu-n.

MTI / hvg.hu Itthon

Kúria: Nincs szegregáció a nyíregyházi Huszár-telepen

A nyíregyházi Huszár-telepen a görög katolikus egyház által fenntartott általános iskolában bár kizárólag mélyszegénységben élő, roma gyerekek tanulnak, a Kúria szerint ez nem szegregáció. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szerint a Kúria ezzel a döntésével megadta a vallási alapú iskolai szegregáció receptjét.

Dubrovszki Dániel Itthon

Meg kell találni „a nyitottság idegrendszerbeli kódját”

Mi játszódik le az ember agyában, amikor valaki iránt empátiát, és mi, amikor kárörömöt érez? Milyen neurológiai folyamatok kísérik a kirekesztő, elutasító érzelmeket? Hogyan lehet ezeket manipulálni? Egy amerikai idegtudós most Magyarországon kutatja, hogy az idegtudomány és a pszichológia legmodernebb eszközeivel mit tehetünk például a romák és nem romák együttélésének javításáért.

MTI Itthon

A minisztérium a veszprémi választással válaszol az Amnesty jelentésére

Az igazságügyi tárca felületesnek és egyoldalúnak tartja az Amnesty International jelentését, amely több ponton kritizálja a magyar állam működését. Az IM tételesen válaszol a jelentésben szereplő kifogásokra, a veszprémi időközi választással igazolják például, hogy nem lejt a pálya a választási rendszerben.

MTI Itthon

Jobbik: a spontán szegregáció az integráció csődje az oktatásban

Dúró Dóra szerint "színvaknak" kell lenni az oktatásban, etnikai hovatartozás alapján nem tehető különbség gyermek és gyermek között, azonban "ennek nemcsak abban kell megnyilvánulnia, hogy nem diszkriminálhatunk senkit azért, mert a cigánysághoz tartozik, hanem abban is, hogy nem szabad a rasszizmus bélyegétől félve olyan gyerekeket beengedni a normál oktatási rendszerbe, akik valamilyen szempontból nem oda valók".

MTI Itthon

Balog: a nyolcosztályos gimnáziumokat nem fogadta be a rendszer

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerint a spontán szegregáció káros folyamat, amelyet meg kell állítani, és lehet, hogy olyan iskolaközpontokat hoznak létre, ahová buszokkal szállítják a diákokat. Arról is beszélt, hogy a nyolcosztályos gimnáziumokat szerinte nem fogadta be az iskolarendszer, és arról is, hogy a magyarok túlzottan kórházorientáltak, pedig gyógyulni nem csak ott lehet.

hvg.hu Itthon

Az ombudsmani hivatal odaszólt Balogék szegregálást engedő törvénymódosítójára

A kormány úgy módosítaná a köznevelési törvényt, hogy egyes esetekben ne legyen kötelező az integrált oktatás, de az ombudsmani hivatal egyrészt kiáll az integrált oktatás mellett, másrészt arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar bírói jogértelmezés gyakorlata szerint felekezeti oktatásra hivatkozva a roma tanulókat elkülönítve oktatni nem lehet.

hvg.hu Itthon

"Együtt jobb!"

Egy törvénymódosítás lehetővé tenné a jövőben a kormánynak, hogy szabad utat engedjen az iskolai elkülönítésnek. Pedig friss kutatások igazolják, hogy már egyetlen középosztálybeli barát is óriási húzóerőt jelent egy roma tanulónak. Ehhez viszont az kell, hogy kialakulhasson ilyen barátság. A Roma Sajtóközpont elektronikus plakátkampányt kezdeményezett „Együtt jobb!” címmel, amellyel az együtt tanulás fontosságára hívják fel a figyelmet.

hvg.hu Itthon

Elmarasztalták a KLIK-et is: szegregáltak Gyöngyöspatán

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is elmarasztalta a Gyöngyöspatai Önkormányzatot és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, mert a bíróság kimondta, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában jogellenesen különítették el a cigány gyerekeket, akik egyúttal rosszabb minőségű oktatásban is részesültek. A másodfokon a KLIK-nek is egy jobbikos képviselőjelölt volt az ügyvédje.

1 2 3 4 5
Felfoghatatlan összeget költünk ajándékokra karácsonykor

Felfoghatatlan összeget költünk ajándékokra karácsonykor

Már van Nürburgring Monopoly is

Már van Nürburgring Monopoly is

Ismét csatatér a párizsi utca

Ismét csatatér a párizsi utca

Nem érzi korrektnek menesztését az FKF-vezér

Nem érzi korrektnek menesztését az FKF-vezér

Egy módszer, amely megálljt parancsolna a politikusok hazudozásának

Egy módszer, amely megálljt parancsolna a politikusok hazudozásának

Durvul a Fidesz: Kocsis Máté már zaklatószínházakról beszél

Durvul a Fidesz: Kocsis Máté már zaklatószínházakról beszél

Elő a sílécekkel: megnyitott az eplényi síaréna

Elő a sílécekkel: megnyitott az eplényi síaréna

Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit

Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit

Az OBH elnökjelöltje békét és rendet szeretne az igazságszolgáltatásban

Az OBH elnökjelöltje békét és rendet szeretne az igazságszolgáltatásban

Az ÁSZ szerint semmi haszna nem lenne az áfacsökkentésnek

Az ÁSZ szerint semmi haszna nem lenne az áfacsökkentésnek

Megszületett a magyar úszósport 1000. érme, Hosszú Katinka nyerte meg

Megszületett a magyar úszósport 1000. érme, Hosszú Katinka nyerte meg

A címlapról ajánljuk