MTI Kult

Jogdíj a könyvtárakból kölcsönzött művek után?

Jövő évtől lehetővé válik, hogy jogdíjat kapjanak a szerzők, illetve a szerzői jogok birtokosai a könyvtárakból kölcsönzött könyvek, valamint kották után - ezt tartalmazza Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön megjelent rendelete.

hvg.hu Napi merítés

Veszélyben az internet semlegessége?

Napjainkban olyan tendencia körvonalazódik, amelyben az internetszolgáltatók (ISP) és egyéb magánszervezetek önszabályozási eszközei „nettó mínusz hatást”, gyakorlatilag cenzúrát teremtenek az egyébként semlegesnek szánt internetes környezetben - olvasható a Szerzői jog blogon.

life-style.hu Shake

Bloggertől lopott a Zara

Néhányan csak "inspirációként" emlegetik a Zara nagy fotólopását, mások azonban bojkottra szólítanak fel a ruházati...

hvg.hu Napi merítés

Az írek kiadják az illegális tartalom letöltőinek IP-címét

Korábban Írországban nem jogalkotói szinten, hanem az Eircom ISP (internetszolgáltató) és a legnagyobb zenei kiadókat képviselő szervezet (IRMA) között született megállapodás a fogyasztók által P2P (fájlmegosztó kliensek) alkalmazások segítségével elkövetett szerzői jogsértések megakadályozására - olvasható a Szerzői jog blogon.

hvg.hu Tech

Megszellőztették a világ internetezőit fenyegető egyezményt

Nyilvánosságra kerültek az ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) plurilaterális szerzői jogi egyezmény egyes részletei. Az amerikai döntéshozók által felvázolt fejezetek értelmében az illegális letöltőket leszakítják a netről, felügyelik a netezők által közzétett tartalmakat, amire pedig valaki azt mondja, jogsértő, bizonyíték nélkül, azonnal törlik. A rémhíreket a ReadWriteWeb indította.

hvg.hu Tech

Névtelenül netezhetünk a Pirate Bay új szolgáltatásával

Hétfőn indult el a Pirate Bay adminisztrátorainak új szolgáltatása. Az IPREDATOR Global Anonimity Service 7 dolláros havidíj fejében biztosítja a névtelen internetezést és a hírek szerint különös helyzettel találkoznak a hatóságok, ha az megpróbálnák elkérni az IPREDATOR-t használó internetezők személyes adatait, írja a Wired.

hvg.hu Tech

Bekerültek a kalózok az Európai Parlamentbe

Jelentős győzelmet könyvelt el a svéd EP-választásokon a Pirate Party, a letöltések legalizásáért küzdő svéd párt. A Brüsszelbe vezető út többek között az elmúlt hónapok The Pirate Bay-botrányának is köszönhető, írja a Torrentfreak hírportál.

hvg.hu Tech

Elbukott Sarkozy: minden európai alapvető joga lett az internet

Elutasította az EU azt a törvényjavaslatot, aminek értelmében három illegális letöltés után eltilthatnának minket az internettől. A kalózkodásellenes ACTA egyezmény részét képező "három csapás" törvényjavaslat Új-Zéland után Európában is elbukott, írja a Boing Boing hírportál.

hvg.hu Tech

Újratárgyalhatják a Pirate Bay ügyét, összeférhetetlen a bíró

Újratárgyaláshoz folyamodhat a The Pirate Bay-t (TPB) képviselő egyik ügyvéd, mivel a svéd fájlcserélő oldalt elítélő bíró, Thomas Norström tagja a svéd szerzői jogi lobbinak, számolt be az esetről a svéd rádió, majd ezt követően számos hírportál is.

MTI Tech

Milyen hatása lesz a fájlcserélő-királyok elleni ítéletnek?

A Pirate Bay fájlcserélő portál négy üzemeltetőjére Svédországban kiszabott börtönbüntetés fényében a szakma máris azt boncolgatja, vajon az ítélettel sikerül-e elérni, hogy a jövőben drasztikusan csökkenjen az illegális fájlmegosztás. A Daily Telegraph online verziójában közölt hosszabb elemzés szerint az biztosra vehető, hogy a büntetés komoly figyelmeztető jel azok számára, akik rendszeresen követik a honlap linkjeit.

MTI Itthon

Nem ritka a hírlopás és a "túlidézés"

A legtöbb hazai médium betartja a szerzői jogi szabályokat, s e területen fejlődést mutatnak az utóbbi évek tapasztalatai - mondta Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) magyarországi igazgatója.

hvg.hu Napi merítés

Kik lopják az írásaidat?

Egyesek tévesen értelmezik a webes tartalom ingyenességére vonatkozó elvet. Az ugyanis a tartalom fogyasztásának, nem pedig felhasználásának ingyenességét hirdeti. Sokan tehát lopják a webre kirakott anyagokat, ahogy csak bírják. Akik pénzt fizetnek a tartalom előállításért, érthetően zokon veszik, hogy mások az ő rovásukra potyáznak - írja a hvg.hu Médiablogja.

MTI Tech

Nagy cégek ütik a cybersquatterek nyomát

BBC-től a Yale Egyetemen és a Nestlén át Scarlett Johanssonig vállalatok, intézmények, márkák és hírességek hosszú sora indított eljárást tavaly a neten egyre jobban elharapódzó "cybersquatting", azaz az internetcím jogtalan elbitorlása miatt; a Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) már több mint kétezer ilyen esetet tart számon.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Miből keressen pénzt a szerző?

A hetvenmilliárdos hazai könyvpiacon minden ki van találva, kivéve, hogy miből lát pénzt a szerző. Nagy eladásokra nem számíthat, így jól jönnének számára a reprográfiai és a közkönyvtári kölcsönzési jogdíjak. Ez utóbbi, a Public Lending Rights új Magyarországon. Rendszere és jogkezelő szervezete már van. Pénz mégsincs. Miért?

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk