MTI Világ

Kelet-Kína ki sem lát ki a szmogból

Napok óta sűrű, az egészségre káros szmogtól szenved Kína keleti része, emiatt egyes nagyvárosokban bezártak iskolák, s a forgalmat is korlátozzák. A helyzet a következő napokban sem sokat javul majd.

hvg.hu Gazdaság

Az épület, ami szmogot eszik

Mexikóvárosban van egy olyan kórház, amelynek különleges bevonata naponta mintegy 1000 gépjármű károsanyag-kibocsátását semlegesíti.

hvg.hu Időjárás

Gond van a levegővel Budapesten, több városban is

Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán igen magas a levegő szennyezettsége, Miskolcon nem csak az egészségügyi, hanem a szmogriadó riasztási fokozatát is meghaladta tegnap a szálló por koncentrációja – közölte a legszennyezes.hu. Budapesten is több mérőállomáson mértek magas koncentrációt.

MTI Időjárás

Közel a szmogriadó Budapesten - szerdán már korlátozhatják a közlekedést

A szálló por mennyisége Budapesten holnapra meghaladhatja a riasztási fokozatot: ekkor a légszennyezettség már rövid idő alatt is veszélyt jelent az emberi egészségre, és azonnali intézkedéseket kell tenni. Ha kedden elrendelik a riasztást, szerdától a forgalmat is korlátozzák, ami azt jelenti, hogy a piros és fekete matricás autók nem közlekedhetnek - mondta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója.

MTI Plázs

Budapesten se vegyen ma mély levegőt

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt a fővárosban és északkeleten egészségtelennek minősítette a levegőt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) hétfőn.

MTI Világ

Súlyos a helyzet Sanghajban

Kínai mérések szerint is "súlyosan szennyezett" Sanghaj levegője pénteken – a fűtési szezon indulásával a következő hetekben Észak-Kínába is visszatér majd a köd.

MTI Autó

Nagyon nagy a gond Kínában a szmog miatt

A kínai főváros önkormányzata úgy döntött csütörtökön, hogy 2014-től 37,5 százalékkal csökkenti a forgalomba helyezhető autók számát. A kínai kormányzat pedig körlevélben tudatta, hogy a legsúlyosabb szmoghelyzetben felfüggesztik a tanítást, a munkahelyeken pedig rugalmasan kezelik majd a munkaidőt.

MTI Világ

Szmogtól fuldoklik Észak-Kína

Kína északi régióját, így a fővárost is újra sűrű szmog fojtogatja, és a következő három napban sem lesz jobb a helyzet – közölte az országos meteorológiai központ hétfőn. A hatóságok a négyes fokozatú veszélyességi skálán a harmadik szintű figyelmeztetést tartják érvényben.

MTI Nagyítás

Fotók: ismét hatalmas a szmog Kínában

Az erős szmog miatt iskolákat zártak be, autópályákat zártak le és légi járatok indulását törölték az északkelet-kínai Harpin városban. A hatóságok a három északkeleti tartományban vörös riasztást adtak ki.

MTI Autó

Színes riasztásokkal próbálkoznak Pekingben

A kínai főváros rendkívüli intézkedések bevezetését tervezi a Pekinget fojtogató szmog csökkentésére, a legszennyezettebb napokon páros és páratlan rendszámok alapján megfelezve az utakon közlekedő magángépkocsik számát - jelentette az állami média csütörtökön.

MTI Világ

Peking ismét szmogba borult

Fojtó, szemfájdító, köhögésre ingerlő sűrű szmog borította be ismét Pekinget és környékét vasárnap. A kínai főváros 35 mérőállomásának 70 százaléka a hatos fokozatú skálán a legmagasabb szennyezettséget mérte.

MTI Világ

Egyre durvább a szmoghelyzet Kínában

Kína nagyvárosait szmog borítja, a településeken a nap felében egészségtelen a levegő, negyedében súlyosan szennyezett, a legrosszabb Pekingben és a környékén a helyzet - erre a következtetésre jutottak 74 város első féléves adatait elemezve a kínai környezetvédelmi minisztériumban.

MTI Plázs

Autizmust okozhat a légszennyezettség

A gyermeküket erősen szennyezett környezetben váró nők kétszer olyan gyakran szülhetnek autista gyermeket, mint a tisztább vidéken élő terhesek - mutatta ki egy amerikai tanulmány.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Így pusztítja az ipar Kínát – Nagyítás-fotógaléria

2013 januárjában nem csak Pekingben volt fullasztó a szmog, az ország további 1,3 millió négyzetkilométernyi területén szenvedett tőle a lakosság. A hatóságok tanácsát követve az emberek inkább bezárkóztak otthonaikba, ablakaikat pedig zárva tartották: a Kínai Amerikai Nagykövetség által kiadott szennyezettségi adatok szerint ugyanis a szálló por koncentrációja az 500-as skálán 728 pontot ért el. A közlekedésért felelős szervek határozata szerint a nagyon rossz minősítésű levegő miatt az autók közel harminc százalékát nem engedték forgalomba, a szabályszegőket pedig súlyos büntetéssel jutalmazták. Hupej tartományban egy autópályát lezártak, csak Pekingben több mint ötven repülőgépjáratot töröltek, Kína érintett területein pedig közel ötszáz gép nem szállhatott fel. A miniszterelnök ígérete szerint a károsanyagok kibocsátásának csökkentésével, valamint az ipari termelés gyorsabb átalakításával próbálnak majd javítani a helyzeten. Képes összefoglalónk a három hónapja ismét felbukkanó, de már korábban is problémákat okozó légszennyezésről.

MTI Világ

1998 óta nem romlott ennyit a levegő minősége

A szén-dioxid - az emberi tevékenység során felszabaduló elsődleges üvegházhatású gáz - légköri koncentrációja 2,67 ppm-nyival nőtt, és csaknem elérte a 395 milliomod térfogatrészt.

MTI Világ

Ünneplő kínaiak miatt fújtak szmogriadót

A kínai holdújév ünnepét lezáró lampionünnephez kapcsolódó heves tűzijátékozás és petárdázás ismét súlyosan szennyezetté tette a levegőt a kínai fővárosban - jelentette hétfőn a helyi média.

MTI Plázs

Egy doboz cigi elszívásával ér fel egy nap a szmogos Pekingben

A pekingi Csinghua Egyetem professzora szerint ha a 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskék (PM 2,5), az úgynevezett finom porszemcsék koncentrációjának aránya eléri a 300-at, az ugyanazt a hatást váltja ki, mint 20 szál cigaretta. A finom porszemcsék azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyébe jutnak, ahonnan felszívódnak és a keringésbe jutnak.

1
6 7 8 9 10
14
Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

„A politikusok szeretik a káoszt”

„A politikusok szeretik a káoszt”

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Karácsony Gergely: Munkamániás vagyok, ráadásul mindig kell valami újat is csinálnom

Karácsony Gergely: Munkamániás vagyok, ráadásul mindig kell valami újat is csinálnom

A fővárosi kerületi részeredmények egyben - vannak meglepetések

A fővárosi kerületi részeredmények egyben - vannak meglepetések

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

Tarlós soha, Demszky csak kétszer szerzett több szavazatot, mint Karácsony most

Tarlós soha, Demszky csak kétszer szerzett több szavazatot, mint Karácsony most

Pikó: Ígérem, meg fogjuk szolgálni a bizalmat

Pikó: Ígérem, meg fogjuk szolgálni a bizalmat

Alföldi Róbert: Másik világ jön

Alföldi Róbert: Másik világ jön

A címlapról ajánljuk