hvg.hu Itthon

Szovjet méreg szivárog évtizedek óta a szentendrei laktanyában

Százezer ember ivóvízellátását veszélyezteti a szentendrei laktanya szennyezett földje az Együtt szerint. A földet még a szovjet hadsereg szennyezte be, a mérgező anyagok az elmúlt hat évben egyre nagyobb területen és koncentrációban szivárognak a talajba – tudósított csütörtökön az RTL Híradó.

MTI Itthon

Kisebb lőszerraktárra bukkantak a XVII. kerületben

Visszatérhettek otthonaikba szombaton délután annak a tizennégy XVII. kerületi családi háznak a lakói, akiknek délelőtt egy építkezésen talált szovjet lőszerek és 80 kilogrammnyi lőpor miatt kellett elhagyniuk otthonaikat.

Szegő Iván Miklós Instant tudomány

Hirtelen aktuálissá vált az új „galaxis útikalauz”

Nem sci-fit írt annak a könyvnek a szerzője, aki a szovjet rendszer múltjáról és az orosz állam jövőjéről is pontos, „galaktikus” diagnózist adott. Kalmár Melinda Moszkva birodalmának fellazulását, a diktatúra tekintélyelvű rendszerré szelídülését követi nyomon – nem kevés olyan elemet kiemelve, amellyel manapság ismét egyre többször találkozhatunk akár itthon is.

MTI Itthon

Világháborús szovjet gépet találtak Seregélyesnél

Egy II. világháborúban lezuhant szovjet-orosz Iljusin Il-2-es csatarepülőgép roncsait és feltehetően pilótájának földi maradványait tárták fel a Fejér megyei Seregélyeshez közeli Pálinkaházpusztán.

Zubor Zalán Világ

Egy elfelejtett forradalom: hatvan éve tört ki a keletnémet felkelés

Szinte teljesen kitörölték a történelmi emlékezetből az 1953-as németországi felkelést. A pontos részleteket csak most, hatvan évvel később kezdik feltárni. A berlini felkelésként ismertté vált, valójában országos méreteket öltött megmozdulás hatására alig egy nap alatt összeomlott a keletnémet kommunista rendszer, amelyet csak a Vörös Hadsereg beavatkozása mentett meg.

MTI Világ

Kémhálózat hekkelte meg Putyin kormányzati rendszerét

A közelmúltban leleplezett "kiberkémkedés" során diplomáciai, kormányzati és tudományos hálózatokat támadtak. A támadássorozat elsődlegesen a kelet-európai országok, a korábbi Szovjetunió utódállamai és Közép-Ázsia ellen irányul. Egy jelentés szerint a Vörös Október nevű adathalász hálózat továbbra is aktív.

MTI Itthon

A temetőbe költöztetnék a pásztói szovjet emlékművet

Áthelyeznék a köztemetőbe a város egyik legforgalmasabb helyén álló szovjet emlékművet Pásztón, de az önkormányzat ehhez még nem kapott engedélyt az orosz nagykövetségtől - mondta az MTI-nek kedden a város polgármestere. Sisák Imrét azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy a Magyarok Világszövetségének helyi szervezete csütörtökön tüntetést tart az emlékmű eltávolítását követelve.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk