# társasági adó

hvg.hu Gazdaság

Az IMF sose rajongott Matolcsy receptjéért

Az egykulcsos adó lehet az ára a Nemzetközi Valutalap (IMF) segítségének. A fenntartásaik, akárcsak az Európai Bizottság vonatkozó ellenvetései, az elérhető dokumentumokból végigkövethetők. A történet az ő leírásuk alapján is tanulságos: az Orbán-kormány nagyon sok lépést csak azért tett meg, hogy az egykulcsos adót megvédje - és e lépések aztán súlyosan aláásták a költségvetés fenntarthatóságát.

Bogár Zsolt Gazdaság

Mit hoz a jövő: megállunk-e az összeszerelő gyáraknál?

Megfelelő ösztönzőkkel az innovációra épülő munkahelyek számát könnyűszerrel meg lehetne triplázni - mondja Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési vezérigazgatója, a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) innovációs munkacsoportjának vezetője, aki szerint a válság hatására a világban megszűnt high-tech munkahelyek nagy része a következő két-három évben újrateremtődik. Ennek a folyamatnak szerinte Magyarország is nyertese lehetne, de a kormány támogatáspolitikája gyakran olyan feltételeket támaszt, ami teljesen idegen a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégek gondolatvilágától. Így a várt hatás helyett épp az ellentéteset éri el.

MTI Gazdaság

Nehéz idők: jövőre szinte minden adó emelkedik

Miközben az egyre több terméket és szolgáltatást érintő közvetett adók kulcsa világszerte emelkedik, a társaságiadó-kulcsok már egy évtizede folyamatosan csökkennek; Magyarország mindkét adónemnél követi a nemzetközi trendeket, jövőre azonban szinte minden adó emelkedik, így a magyar átlagos adóterhelés nőni fog - mondta László Csaba, a KPMG könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég adópartnere szerdán Budapesten, a cég sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Gazdaság

A kiherélt evának nincs sok értelme

Egyénenként és vállalkozásonként alaposan át kell számolnia mindenkinek, érdemes lesz-e 2012-ben is az egyszerűsített vállalkozási adót (eva) választania. Ez mindenekelőtt a költségszinttől függ majd. A szakértők szerint a cégek többsége valószínűleg váltani fog, és az adónem elveszti értelmét.

MTI Gazdaság

51 milliárdot bukott a kormány a társasági adókedvezménnyel

Tavaly 20 ezerrel nőtt a vállalkozások száma, ám 62 milliárd forinttal kevesebb társasági adó folyt be tőlük, ami a szabályozás év közi változásával valamint a gazdasági visszaeséssel magyarázható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint.

MTI Vállalkozás

Társasági adó: kedvezmény feltételekkel

Több kedvezményt is tartalmaz a sport támogatásáról szóló törvénycsomag, s ezek nagy része júliustól lépett hatályba. Összegyűjtöttük mit érdemes és kell tudni a módosítás kapcsán, kiknek, és milyen kedvezmény jár.

MTI Sport

Bánki: július 1-jén léphet hatályba a „húszmilliárdos törvény”

Július 1-jén léphet hatályba a sportot érintő társaságiadó-kedvezményről szóló törvény, amelynek általános vitája hétfőn kezdődik a parlamentben – nyilatkozta csütörtökön Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsorában.

MTI Gazdaság

Mitől vár a kormány új munkahelyeket?

A kormány várakozásai szerint a társasági adó és az adminisztrációs terhek csökkentése, valamint az Új Széchenyi-terv pályázatai révén jönnek majd létre új munkahelyek. Mindehhez hozzájárul az a munkaerő-piaci szabályozás is, amely az embereket az eddiginél erősebben ösztönzi a munkavállalásra.

hvg.hu Vállalkozás

Last minute adókedvezmény: mennyit spórolhat a cég?

A nyereséges vállalkozások a múlt évben összesen 6 milliárd forintot költöttek színháztámogatásra. Szakértők szerint érthető, a támogatás után járó adókedvezmény akár 70 százalékot is elérheti. A színháztámogatás, kijelenthetjük, az egyik legnépszerűbb adóoptimalizációs eszköz is.

hvg.hu Gazdaság

Adóháború készül Magyarországon?

Az adórendszer kormány által megindított átalakítása nem váltja majd be a hozzá fűzött reményeket. Az adófizetés ösztönzése érdekében a hatóság látványos akciókat indíthat, ám ezek eredménytelensége előre borítékolható - vélik a szakértők.

hvg.hu Vállalkozás

Jövőre akár 120 százalékos adókedvezményt is kaphatnak a cégek

A kormány jelentős, több területet érintő adóintézkedéseit öszességébenkedvezőnek ítélték a PwC szakértői, a cég mai adókonferenciáján. A népszerűtlen intézkedések, mint hangsúlyozták, annak tudhatóak be, hogy az idő rövidsége valamint az EU és az IMF szigora leszűkítette a Kormány manőverezési lehetőségét.

MTI Itthon

Társasági adó: 2013-tól 10 százalékos adókulcs

A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvényt (Tao.) módosító javaslat 2013-tól a vállalkozások versenyképességének növelése érdekében egykulcsossá alakítja a társasági adó rendszert, a 10 százalékos kulcs általános jellegű lesz.

hvg.hu Vállalkozás

Tíz százalékos adókulcs: kik járnak rosszul?

A júliusi törvénymódosítás értelmében az adóalap első 500 millió forintjáig alkalmazható a kedvezményes adókulcs, s ehhez nem szükséges a korábbi szigorú feltételrendszert teljesíteni. A gyakorlatban hogyan kell majd az adóalapot megosztani és kikre nem vonatkozik az átmeneti szabály?

1 2 3 4 5 6
Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben

Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

220 lóerő talán már elég lesz a kis Fiat 500-asban

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Wayne Rooney visszavonult

Wayne Rooney visszavonult

Pont az Autókereskedők műsorvezetője mellet húzott el egy Aston Martin V12 Speedster – videó

Pont az Autókereskedők műsorvezetője mellet húzott el egy Aston Martin V12 Speedster – videó

A címlapról ajánljuk