hvg.hu Plázs

Ezt teszi velünk a cigaretta - tíz év alatt

Büdös, drága és még a sírba is vihet – mégis sokan szívják, napi rendszerességgel. A füstmentes világnap apropóján megnéztük, hogy az elmúlt évtized kutatási eredményei mivel riogattak minket.

MTI Plázs

Kiszűrhető a rosszaindulatú tüdődaganat egy új módszerrel

Miközben az Európai Unióban a tüdőrák okozta halálozás csökken, ez a hazai statisztikára nem mondható el, és ha valakinek a tüdejében daganat jelenik meg, nem könnyű megmondani, hogy az jóindulatú daganat, vagy tüdőrák, mely sürgős kezelést igényel. Belga kutatók új vizsgáló eljárással lehetővé tették, hogy a rosszindulatú daganat pontosabb elkülönítésével a betegek túlélési esélyei javuljanak.

MTI Tudomány

Garanciát is kapott mumifikálásához egy brit férfi

Három évezredre mumifikáltatta magát egy brit férfi, aki halálos tüdőrákkal küzdött. Alan Billis idén januárban hunyt el 61 évesen. Testét egy olyan tudós irányításával balzsamozták be, aki már húsz éve tanulmányozza az ókori egyiptomiak múmiakészítésének titkos módszereit.

MTI Plázs

A tüdőrákosoknál nagyobb a szélütés kockázata

A tüdőrákkal diagnosztizált emberek között évente 26 ezrelék volt a szélütés előfordulási gyakorisága, míg a tüdőrák nélküli embereknél csak évi 17 ezrelék - állapították meg tajvani kutatók.

Medipress Plázs

Új rákgyógyszerek kellenek

Növelni lehet a daganatellenes szerek hatásfokát, amennyiben megelőzik a daganatsejtek ellenálló képességének kialakulását – olvasható a Science Translational Medicine hasábjain.

Medipress Plázs

A reggeli dohányzás a legrosszabb

A Cancer folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány kimutatta, hogy nagyobb a tüdőrák és a fej-nyaki daganatok kockázata azokban a dohányosokban, akik közvetlenül a reggeli felkelés után rágyújtanak, mint azokban, akik csak később szívják el az első cigarettájukat.

Medipress Plázs

CT-vel kellene szűrni a tüdőrákot

Erős dohányosok esetén a rutinszerűen alkalmazott CT a legmegfelelőbb módszer tüdőrák-szűrésre – állítja a kormányzatilag finanszírozott amerikai Nemzeti Tüdőrák-szűrés Tanulmány.

Medipress Plázs

Vérmintából kimutatható a tüdőrák

Az Ohio Állami Egyetem munkatársai azonosították a tüdőráksejtek mikro-RNS mintázatát, melynek segítségével a jövőben egy vérből végezhető teszt segítségével kimutatható a daganat, és meghatározható annak agresszivitása.

Medipress Plázs

Hat gyakori rákos betegség korai tünetei

A rákot könnyebb gyógyítani, ha a tüneteit korán felismerik. Bizonyos ráktípusok, például a petefészek- és a prosztatarák esetén a korai diagnózis óriási különbséget jelenthet a kezelés szempontjából. Íme néhány gyakori daganatos betegség tünetei a legfontosabb kockázati tényezőkkel együtt.

MTI Plázs

A tüdőrákosok ötöde nem teszi le a cigit

A tüdőrákkal diagnosztizált emberek mintegy ötöde folytatja a dohányzást, ezzel veszélyezteti felépülését és életét - idézte az amerikai országos rákintézet által támogatott tanulmány eredményét a HealthDay című internetes egészségügyi portál.

MTI Plázs

Egyszerűbb, új módszer a tüdőrák diagnosztizálására

Egy egyszerű, új technikával javítani lehet a tüdőrákban szenvedő páciensek diagnózisát és kezelési esélyeit; brit tudósok a vérben keringő daganatsejtek számlálásával próbálják megállapítani a tüdőrák agresszivitását.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Tíz betegség, amely a legtöbbe került az országnak

Már a kormány is azt igyekszik tudatosítani bennünk, hogy nem tékozolhatjuk el felelőtlenül az egészségünket, a gyógyításnak ugyanis ára van. De mely betegségek orvoslása kerül a legtöbbe a társadalombiztosításnak? A kérdés megválaszolására megnéztük, hogy az elmúlt két évben mely betegségek kezelésére fizették ki a legtöbb pénzt az egészségbiztosítási kasszából. Íme a képzeletbeli tízes lista.

MTI Plázs

Egyre több európai nő hal meg tüdőrákban

A tüdőrákos halálozás a nők körében csaknem minden európai országban emelkedik - derült ki a legújabb nemzetközi kutatásból, amelynek eredményeit az Annals of Oncology című folyóiratban tették közzé szerdán.

hvg.hu Plázs

Évszázados tévhitek az ásványokról

Az ásványokat több ezer éve alkalmazzák a gyógyításban, szervezetre gyakorolt kedvező hatásuk azonban sok esetben vitatott, hisz számos áltudományos vélekedés, tévhit övezi e terápiákat.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk