MTI Plázs

A gének is kedveznek a tüdőrák kialakulásának

Olyan genetikai változatra bukkantak német genetikusok, amely a dohányosok körében gyakori tüdőráktípusban fordul elő - az eredmény célzott gyógyszerek kidolgozásához vezethet a sokszor halálos daganat ellen.

hvg.hu Plázs

Csak mítosz a light cigaretta

Nem létezik rizikómentes dohányzás, nincsenek fokozatok – állítja az amerikai tisztifőorvos, aki szerint hiába kevésbé „karcosak” mai cigaretták a korábbiakhoz képest, a hatásuk ugyanolyan káros.

Balázs Zsuzsanna Plázs

A tüdőrák nem betegség, csak tünet

A tüdőrák nem betegség, csak tünet, hiszen többtucatnyi – a dohányosok és a nem dohányzók szervezetében sokszor teljesen eltérő – rendellenesség vezethet a kialakulásához.

Hírszerző/FH Plázs

Megdöbbentő adatok a dohányzásról

Tíz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek - áll a Magyar Kardiológusok Társaságának a csütörtöki Füstmentes Világnap alkalmából kiadott közleményében.

Medipress Plázs

A tíz legveszélyesebb ráktípus

Félelem és rettegés lesz úrrá az emberen, ha rákkal diagnosztizálják, mivel a kór gyilkos természete miatt a második legtöbb életet követelő betegség. Akkor sem mindig biztos a gyógyulás, ha is felismerik és a legújabb kezeléseket alkalmazzák a páciensnél. De a korai diagnózis életet menthet.

MTI Plázs

Teszt: kideríthető a dohányosok rákkockázata

Olyan géncsoportot azonosítottak amerikai kutatók, amely különösen aktív a tüdőrákos pácienseknél még egészséges szöveteikben is, így megjósolható lehet e gének tesztelésével, hogy a dohányzók közül kiket fenyeget inkább a tüdőrák kialakulása.

MTI Plázs

A mediterrán étrend titkai

A mediterrán diéta csökkenti a szívinfarktus és a tüdőrák kockázatát, sőt, a szellemi képességek időskori romlásának veszélyét is, és ennek egyik tényezője a paradicsom piros színét adó festékanyag lehet - írja az Európai Szívgyógyászok Társaságának folyóirata.

hvg.hu Plázs

Még mindig nem elég drága a cigi?

Magyarországon 4 százalékkal nőtt egy hónap alatt azoknak a dohányosoknak a száma, akik a gyári csomagolású cigarettáról áttértek a maguk sodorta szívnivalóra. A tény mögött nem valamiféle nosztalgikus magyarázatot kell keresni, az ok ennél jóval prózaibb: a dobozos cigaretta jövedéki adója és így ára is megemelkedett, vagyis a saját kezűleg gyártott dohányrúd kevesebb pénzbe kerül.

MTI Plázs

Tüdőrák: más a nőknél és a férfiaknál

A tüdőrák gyakran alapvetően különbözik a férfiaknál és a nőknél - közölték kedden amerikai kutatók. Az új genetikai eredmények a személyre szabott kezelésekhez vihetnek közelebb.

hvg.hu Plázs

Egy cigi 5 és fél percet vesz el az életünkből

Minden egyes szál cigaretta elszívása öt és fél perccel rövidíti meg az életet - hangzott el a rákellenes világnap alkalmából rendezett sajtóértekezleten, amelyen arra is felhívták a figyelmet, hogy Magyarország világelső a tüdőrák-halálozás terén.

hvg.hu Plázs

Tüdőrák: jobb lett a férfiaknak, rosszabb a nőknek

A férfiak tüdőrák okozta halálozása 17 százalékkal csökkent egy évtized alatt az Európai Unió országaiban, viszont ugyanebben az időszakban 27 százalékkal több nő halt meg ebben a szörnyű betegségben.

hvg.hu Plázs

Vérvizsgálattal derítenék ki a tüdőrákot

Az Egyesült Államokban évente elvégzett mellkasröntgenek közül közel 150 ezer kóros eltérést mutat, azonban a betegek 25 százaléka a későbbi sebészi feltárás során csak jóindulatú elváltozás mutatható ki. Így óriási előrelépést jelentene egy olyan vizsgálat, amellyel műtét nélkül kiszűrhetők a rosszindulatú daganatok.

hvg.hu Plázs

Az ébredés utáni cigaretta árt leginkább

Az ébredés után, éhgyomorra rágyújtó emberek egészségét veszélyezteti leginkább a dohányzás, többszörös lehet náluk a tüdőrák kialakulásának kockázata - állapították meg amerikai kutatók.

hvg.hu Plázs

Kevesebben halnak bele a rákba

Európában stabilan csökkent a halálos kimenetelű rákos megbetegedések száma a 1990-1994, illetve a 2000-2004 közötti adatokat összevetve, a férfiaknál 9, a nőknél 8 százalékkal egy tanulmány szerint.

hvg.hu Plázs

Tüdőrák: hogyan előzhetjük meg?

Világelsők vagyunk, de még mindig nem vesszük elég komolyan, hogy a dohányzás elhagyásával drasztikusan csökkenthető lenne, az évi több mint nyolcezer honfitársunk haláláért felelős tüdőrák. Azért is elszomorító az előbbi adat, mivel ez a daganattípus az, ami a leginkább megelőzhető lenne, csak le kellene tenni a cigarettát. Most kezdődő cikksorozatunkban a dohányzást és annak következményeit vesszük gorcsó alá.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk