Lengyel Miklós Gazdaság

Kifütyülték Macront, oda ment, ahol nem szeretik

Emmanuel Macron francia elnököt a gazdák fogadták így, amikor megjelent a mezőgazdasági kiállításon. A globalizáció híveként ismert 40 éves államfő reformjai nem mindenütt váltanak ki lelkesedést Franciaországban

hvg.hu Vállalkozás

A seftesek szívják a termelők vérét és verik fel a zöldségárakat? Utánajártunk – videó

Harminc-negyven százalékkal drágábban vesszük a zöldségek, gyümölcsök nagy részét, mint amennyiért azoktól veszik a kereskedők, akik azt megtermelik. A szakmai szövetség már azt tervezi, hogy az árcédulára kötelezően felíratnák nem csak a fogyasztói, hanem a termelői árat is. Hátha valaki elszégyelli magát. De kinek is kellene szégyenkeznie? A fővárosi nagybani piacon faggattuk a kereskedőket.

MTI Gazdaság

Idén többet fizet a szőlőért a Tokaj Kereskedőház

A felvásárlási árakat már a nyár elején meghirdették, azok minőségtől függően differenciáltak, és magasabbak az elmúlt évitől. Ezek alapján a termelők időben eldönthetik, hogy a száraz, vagy a késői szüretelésű borok alapanyagának előállítása éri meg jobban nekik, a magasabb minőségű szőlőt magasabb felvásárlási árral díjazzák.

hvg.hu Gasztro

Esti piac zeneszóval

Hivatalos nevén Budapest Első Esti Piaca nyilt meg a Király utcai Centrál Passage-ban. Benne lehetne a nevében, hogy heti, mert csak csütörtökönként várja a vásárlókat, igaz akkor este kilencig.

hvg.hu Vállalkozás

Az orosz szankciók miatt már jön az első uniós mentőöv

Az őszibarack és nektarin ára komolyan zuhant az európai boltokban idén, mivel korábban ért be a termés, és a kereslet is csökkent a gyümölcsök iránt, a termelőknek pedig ezek után még újabb komoly károkat okoz az Oroszország által bevezetett élelmiszer-embargó. Az Európai Bizottság intézkedéseket készül bevezetni annak érdekében, hogy megállítsa az árak csökkenését, így a termelők jövedelmének kiesését is.

Nagy Gergő Vállalkozás

Alaposan ráfáztak a spekulációra a gazdák

Úgy fest, több száz milliárdos veszteség is érhette a gabonapiac szereplőit idén, mivel egy tavalyi jogszabályi változás következtében a termelők egyszerűen felbonthatják a korábban meghatározott mennyiségen és áron leszállítandó terményükre vonatkozó szerződéseket. Az új szabályozást a nagyobb kiszámíthatóság és tervezhetőség miatt hozták volna létre, ám a fegyver fordítva sült el: épp a gazdák spekuláltak, amire aztán rá is fáztak. A termelők egy része tavaly a magasabb ár miatt felbontotta szerződését, idén pedig nem kötöttek, reménykedve a kedvezőbb árakban, ám 2013-ban a gabonapiacon a nemzetközi szinten is jó termés miatt már alacsonyabb árakkal találkozhattak. Megoldás a biztosítási rendszer elterjesztése lehet.

MTI Gazdaság

Egekbe szökhet a csirkeár

A takarmányárak közel egy évig meredeken emelkedtek, az ebből adódó többletköltségeket azonban a baromfiágazat nem tudta érvényesíteni az áraiban. Emiatt az idén hat magyar baromfi-feldolgozó ment tönkre.

MTI/Napi Gazdaság Gazdaság

Napi: már elvitte a termést az aszály

Áfaemelés nélkül is 10 százalékos drágulással számolnak jövőre a termelők, ám ez mégsem mozgatta meg az idei piacot - írta pénteki számában a Napi Gazdaság.

MTI Vállalkozás

"Újabb anyagi és adminisztrációs terheket helyeznek a termelőkre"

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) kéri az országgyűlési képviselőket - külön a mezőgazdasági bizottságot -, hogy ne támogassák a költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló (úgynevezett: saláta) törvényjavaslatot, mivel az a MOSZ véleménye szerint ez újabb anyagi és adminisztrációs teher a gazdálkodóknak - közölte az agrár-érdekképviseleti szervezet hétfőn az MTI-vel.

MTI/Magyar Nemzet Gazdaság

Távhő: csak a fogyasztók elégedettek?

Bár a lakosságnak kedvez, hogy a távhő ára nem változik a fűtési szezonban, a termelők és szolgáltatók nem elégedettek az új szabályozással - írja a hétfői Magyar Nemzet.

1 2

A címlapról ajánljuk