hvg.hu Itthon

A nap, amikor a miniszter megfejtette, miért kell annyit tanulniuk a gyerekeknek

Egy nap, öt hír – amiről ma este beszélnek: Balog Zoltán a változó világra fogta az iskolások túlterhelését. A Volánnál nem lesz sztrájk, máshol, például az Audinál viszont még lehet. A brüsszeli merénylet után folyik a hajsza a terroristák után, ma tíz gyanúsítottat fogtak el. Rémtörténetek kerültek nyilvánosságra a hazai, egyre gyakoribb kórházi fertőzésekről. Meghalt Pozsgay Imre.

hvg.hu Világ

Fotók: Akik a brüsszeli robbanásban köddé váltak

24 éves diáklány, 30 éves tornatanár családanya, 61 éves lengyel asszony is van azok között, akiket a brüsszeli terrortámadások után sem az áldozatok, sem pedig a sérültek között nem tartanak nyilván. Szeretteik kétségbeesetten keresik őket.

hvg.hu Itthon

Lényegében teljhatalmat adna a kormánynak a terrorveszélyhelyzet

Brutális jogszűkítést jelentene, ha a kormány szándékai szerint vezetnék be alaptörvény-módosítással a terrorveszélyhelyzet intézményét. Ehhez valószínűleg engedményeket kell tennie. De az is lehet, hogy sima kommunikációs fogás az egész. Itt van mind a harminc terület, ahol a kormány korlátozásokat vezethetne be terrorveszély esetén.

hvg.hu Itthon

Orbánék új akcióterve: telefonlehallgatás, bankszámlafigyelés, ellenőrzött netezés

Ismét nekifutnak annak is, hogy bevegyék az alaptörvénybe a terrorveszélyhelyzet kategóriáját, amely adott esetben a parlament jóváhagyása nélküli lépésekre is felhatalmazná a kormányt. Ezt eddig nem sikerült elfogadtatni az ellenzékkel, pedig kell hozzá külső támogatás, az alkotmánymódosítás ugyanis kétharmados többséget igényel. A belügyminiszter, a honvédelmi miniszter és a kormányszóvivő is ott volt a tájékoztatón.

hvg.hu Itthon

Itt a CÖF megoldása a terrorra, még több hatalmat Orbánnak

Nehezen kihámozható a kormánybarát szervezet közleményéből, hogy pontosan mire akar kilyukadni, de ha jól értjük, a terrorveszély elleni megoldást az jelentené, ha az ellenzék felhagyna obstrukciós tevékenységével, és végre módosíthatnák az alaptörvényt a terrorveszéllyel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében.

Hercsel Adél Kult

„Már nem hiszem, hogy a terrorizmus a véremben van”

A New York-i ikertornyok elleni támadás után Oszáma Bin Láden egy videóban azt mondta, hogy emlékezzetek a nagy hősrre El-Sayyid Nosairra, az első ismert dzsihadistára, aki amerikai földön gyilkolt. Ő volt az, aki 1990. november 5-én New Yorkban nyakon lőtte a Zsidó Védelmi Liga Vezetőjét, Meir Kahane rabbit, majd részt vett a World Trade Center elleni 1993-as bombatámadás megszervezésében. Nosair azóta is börtönben ül. Fia, Zak Ebrahim viszont ma a béke utazó nagyköveteként és aktivistaként járja a világot, hogy minél többeknek elmesélje apja és a saját történetét, ami leginkább a választás szabadságáról, és a gyűlölet leküzdéséről szól. Milyen mozgatórugók szerint működik a fanatizálás? Kit és hogyan lehet megnyerni a dzsihádnak? Mi vezet a terrorista rémtettekhez, és mindezeket hogyan lehet feldolgozni? Interjú.

hvg.hu Gazdaság

A magyaroknak idén sem lesz pénze nyaralásra

Bár rövid távon többen látják optimistán az anyagi helyzetüket, 35 százalék még mindig azzal számol, hogy nem lesz pénze a nyaralásra – állapította meg K&H biztos jövő indexe. Az index -3,7 pontról 2,4 pontra emelkedett 2015 negyedik negyedévében, ennek oka többek között az év végére jellemző pozitív hangulat, illetve a közbiztonság pozitívabb megítélése. A kutatásból kiderül, hogy míg a beázástól, betöréstől és a többi autós által okozott károktól még mindig tartanak, attól, hogy ők magunk okoznának kárt másoknak, már nem félnek annyira a magyarok.

Kálmán Attila Itthon

Orbán és a terror: nagyon ki van ez találva

Hiába beszélnek folyamatosan az ország megvédéséről a kormánypárti politikusok, a színfalak mögött egészen máshogy taktikáznak a Fideszben. A terrorvészhelyzetet annyira nem is akarják most beleírni az alaptörvénybe, mert kommunikációs fronton így nyomhatják le ellenfeleiket.

MTI Világ

Párizsban ezrek tüntettek a terroveszély alkotmányosítása ellen

A Francois Hollande elnök által előterjesztett alkotmányreform értelmében megfoszthatnák francia állampolgárságuktól a terrorizmusért elítélt kettős állampolgárokat, és bár a franciák többségének ez tetszik, másokat arra a második világháborús intézkedésre emlékezteti, amelynek keretében megfosztották állampolgárságuktól a francia zsidókat.

MTI Világ

Mostantól lelőhetünk bárkit – "fatvát" hirdettek az Iszlám Államra az USA-ban

A Pentagon felhatalmazást adott az Afganisztánban szolgáló katonáknak, hogy támadja a terrorszervezetet, sőt célpontnak tekinthetnek bárkit, aki kapcsolatban áll az Iszlám Állammal. "Mostantól lelőhetünk bárkit, aki például az Iszlám Államot népszerűsítő trikót visel, vagy a terrorszervezet zászlaját lobogtatja" – mondta egy minisztériumi tisztségviselő.

MTI Világ

Szélsőjobbos terrort hozhat a menekültek miatti félelem Németországban

Szélsőjobboldali terror veszélyére figyelmeztet a német szövetségi bűnügyi hivatal elnöke a szilveszteri kölni erőszakkal kapcsolatban. Holger Münch a Bild am Sonntagban megjelent interjúban azt mondta: a szélsőjobb a Kölnben és más városokban elkövetett szilveszteri támadások miatt megjelent félelmet kihasználva önvédelemre szólítja fel az embereket, hogy "szalonképessé" váljon. A hatóságoknak fokozott figyelemmel kell foglalkozniuk az önjelölt polgári védelmi csoportok szerveződésével – tette hozzá.

MTI Világ

Legalább 20 embert meggyilkoltak egy Burkina Fasó-i luxushotelben

Előbb csak lövések és robbanások hallatszottak péntek este a Burkina Fasó-i főváros egyik luxushoteljének közelében, amelyet helyszíni sajtójelentések szerint turbánt viselő fegyveres férfiak rohamoztak meg, majd a támadók és a helyi csendőrség között tűzharc kerekedett. Nem sokkal később már túszejtésről szótak a beszámolók, majd legalább 20 halottról szóló hírek érkeztek.

MTI Világ

Terrortámadásoktól tartanak Belgiumban

Terrorcselekmények veszélye miatt rendőrőrsöket zártak be Belgiumban. Éppen két éve halt meg két feltételezett terrorista egy rendőri rajtaütésben.

MTI Itthon

Orbánék átírnák az alaptörvényt: még könnyebben bevethető katonák

Egy újabb, hatodik rendkívüli helyzetet hozna be a jogrendbe a honvédelmi tárca javaslata: a jövőben terrorveszély esetén is be lehetne vetni a katonaságot. Az alaptörvény jelenleg veszélyhelyzet, váratlan támadás, megelőző védelmi helyzet, rendkívüli állapot és szükségállapot esetén engedi meg a különleges jogrend bevezetését.

1
5 6 7 8 9
31
Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Kuciak-gyilkosság: egy államtitkár és több bíró telefonját is lefoglalták Szlovákiában

Kuciak-gyilkosság: egy államtitkár és több bíró telefonját is lefoglalták Szlovákiában

10 év után itt a vége az androidos édességneveknek

10 év után itt a vége az androidos édességneveknek

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Motorcsónakbalesetben halt meg az ismert lengyel filmproducer

Motorcsónakbalesetben halt meg az ismert lengyel filmproducer

Azt hitték valami közúti szörnyet kaptak el a rendőrök, de minden papírja rendben volt

Azt hitték valami közúti szörnyet kaptak el a rendőrök, de minden papírja rendben volt

Fegyelmi jogkörével élt Handó Tünde a bírósági listázás miatt

Fegyelmi jogkörével élt Handó Tünde a bírósági listázás miatt

Óriásplakátjai alig lesznek az ellenzéknek, de összehangolják a kampányt

Óriásplakátjai alig lesznek az ellenzéknek, de összehangolják a kampányt

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt

A felsőoktatás átalakítása minisztériumi személycseréket is hoz

A felsőoktatás átalakítása minisztériumi személycseréket is hoz

Marsi követ neveztek el a Rolling Stones-ról

Marsi követ neveztek el a Rolling Stones-ról

A címlapról ajánljuk