Zubor Zalán Itthon

„Az ajánlási rendszer, úgy, ahogy van, megbukott"

A rendszerváltás óta idén szavazhatunk a legtöbbféle pártra, de valószínűleg ennyi csalásgyanú sem vetődött még fel egy választás előtt sem. A rendőrség több választókerületben is nyomozást indított az ajánlószelvényekkel kapcsolatos visszaélések miatt, a választási irodák azonban nem hajlandóak vizsgálódni, mivel az „túl nagy munka lenne”. Az általunk megkérdezett választási szakértő szerint a rendszer gyakorlatilag szabad utat enged a csalóknak.

MTI-OS Itthon

DK: Súlyos választási csalásokat készítenek elő

Vadai Ágnesék szerint az EBESZ Magyarországon tartózkodó megfigyelői előzetes jelentésükben súlyos aggályoknak adtak hangot. A Demokratikus Koalíció (DK) több helyről úgy értesült, hogy közmunkásokat próbálnak zsarolni, hogy mindenképp szavazzanak a Fideszre - állítják a párt politikusai.

hvg.hu Itthon

Szili Katalinékat választási csalással gyanúsítja egy aktivista

Nem akart részt venni a választási csalásban, inkább feljelentést tett a rendőrségen egy választási ajánlóívekkel aláírásokat gyűjtő aktivista, aki hétfőn tartott sajtótájékoztatót. Azt állítja, hogy öt pártról is tud, amelyek részt vettek az aláírások kopírozásában.

Kovács Áron Itthon

Bizniszpártvadászok jelentik: a gyanús gödöllői hármas

A leleményes magyarok hamar megtalálták a kiskaput az új választási rendszerben, amely jelentős összegekkel jutalmazza az indulni képes jelölteket és pártokat. A jelölés múlt heti lezárása óta szivárognak a hírek állítólagos csalásokról, átmásolt ajánlóívekről, olvasóink segítségével pedig most be tudunk mutatni egy konkrét gyanús esetet, választási bizottsági határozatokkal alátámasztva. Igaz, a Gödöllőn próbálkozó három párt nem járt sikerrel, és feledékenységük miatt még ők jönnek milliókkal az államnak.

hvg.hu Itthon

Komoly választásicsalás-veszélyre figyelmeztet a TASZ

Jelenleg néhány lakcímkártyaadat elég ahhoz, hogy bárkit átjelentsenek egy olyan szavazókörbe, ami otthonától több száz kilométerre található, és így ne tudjon szavazni. Ehhez hasonló adatokat lépten-nyomon kiadunk magunkról, ha máskor nem, az ajánlószelvények kitöltésénél. Ha valaki ezekkel vissza akar élni a választáson, akár ügyfélkapu-regisztráció nélkül is megteheti – int a TASZ.

MTI/hvg.hu Itthon

Csalásra is alkalmas lehet a roma választási névjegyzék

Begyűjtik roma közmunkások személyes adatait, hogy tudtuk és beleegyezésük nélkül regisztrálják őket a nemzetiségi névjegyzékben – állítja több cigányszervezet. Akik a nemzetiségi névjegyzékben szerepelnek, pártlistára nem szavazhatnak.

HVG Itthon

Megvásárolható romavoksok?

Zárt közösség, amelynek tagjai saját vezetőik által könnyen manipulálhatók – így összegzik a szakértők, miért felülreprezentált a cigányság a választási csalásokban.

MTI Itthon

Döntött a fóti választásról a területi bizottság

A területi választási bizottság szerint azt az egy esetet kivéve, amelyben feljelentés is született, a fóti választással kapcsolatban beérkezett panaszok nem indokolják, hogy megismételt választásra kerüljön sor. A feljelentéssel végződő – szavazószállítás gyanúját felvető – ügyben viszont az ügyészség dönt majd. A Népszava szerint ugyanakkor láncszavazás is történhetett.

MTI Itthon

Fóti választás: feljelentést tettek a szavazók utaztatása miatt

Négy kifogást hagyott jóvá, egy ügyben feljelentést is tett a helyi választási bizottság a vasárnapi fóti időközi polgármester-választással kapcsolatban. A feljelentés a szavazók állítólagos szervezett utaztatása miatt történt, ebben az ügyben a Jobbik is feljelentést tett.

hvg.hu Itthon

Utaztathatták a szavazókat a fóti időközin

A helyi választási bizottság feljelentést tett egy fehér Volkswagen busz ügyében. A jobbikosok bizonyítani tudják, hogy a buszon az MSZP szavazóköri delegáltjának felesége is ott ült.

MTI/hvg.hu Itthon

Törvényes lesz a szavazók szállítása, ha nem busszal csinálják

"A választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlásra" hivatkozik az a módosító javaslat, amely legalizálná a szavazók szállítását. Ezt korábban a választási eljárási törvény kifejezetten tiltotta, mégis viszonylag széles körben elterjedt volt. A kormánypárti többség most úgy gondolja, csak a buszoztatást és a szállítási lehetőség nyilvános hirdetését kell kifejezetten megtiltani, minden más mehet.

MTI Itthon

Bajai videó: az MSZP kételkedett a felvétel valódiságában

Török Zsolt saját bevallása szerint "nem kapott levegőt", amikor hétfőn megtudta, hogy DK-s aktivista készítette a megrendezett, választási csalást imitáló videót. Mint mondta, az MSZP már csütörtökön megkapta a felvételt, de kételkedtek a hitelességében.

1 2 3 4 5 6 7

A címlapról ajánljuk