hvg.hu Vállalkozás

Tévedés, nem javul cégvilág állapota, csak úgy látszik

Mindössze 2272 cég szűnt meg Magyarországon augusztusban, ez rég nem látott alacsony szám. Bár az év nyolcadik hónapjában a szabadságszezon miatt hagyományosan kevés céget töröl a cégbíróság, az érték alulmúlja az elmúlt három év azonos havi adatait is. „Mindezek ellenére azt gondoljuk, hogy ősszel visszatérnek az első félévben látott havi négyezer megszűnést hozó idők” – mondja az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője.

hvg.hu Vállalkozás

Egyre gyorsabban csökken a magyar cégek száma

Nem egészen 4300 cég szűnt meg Magyarországon májusban, számottevően kevesebb, mint áprilisban. Nagy örömre még sincs ok, nem biztos, hogy trendfordulóról beszélhetünk. „A közelmúltban indult eljárások azt vetítik előre, hogy egész évben magas megszűnési rátával számolhatunk” – mondja Tóth Tamás, az adatokat közlő Opten ügyvezető igazgatója.

hvg.hu Én és a Cégem

Hullanak a magyar cégek, mint a legyek

Áprilisban ismét rekordot döntött a megszűnő cégek száma Magyarországon. „Egyetlen hónap alatt 4641 céget törölt a cégbíróság, ezzel az év első négy hónapjában már 17 259 vállalkozás szűnt meg, és a trend határozottan növekvő” – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője.

hvg.hu Vállalkozás

Még soha nem tűnt el ennyi magyar cég

Pont egy éve minden egyes negyedévben megdől Magyarországon a negyedéves cégmegszűnési rekord. Idén az első három hónapban 12 618 gazdasági társaságot törölt a cégbíróság, ez már 36 százalékkal több, mint a megelőző év azonos időszakában volt. Az utolsó 12 hónapban 44 477 vállalkozás szűnt meg, ami 23 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi 36 243-hoz képest.

hvg.hu Vállalkozás

Még soha nem kezdődött ilyen rosszul az év az építőipari cégek számára

A januári rekorddal szemben februárban meglepően kevés cég szűnt meg az építőiparban, de az év így is rosszabbul indult, mint bármikor korábban – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató frissen közzétett adataiból. Az ágazat megrendelésállománya sok jót nem vetít előre, a várakozások inkább stagnálást vagy csökkenést valószínűsítenek, mintsem növekedést, így tovább emelkedhet a megszűnési ráta.

hvg.hu Gazdaság

Még soha nem volt ekkora pusztítás a magyar cégek között

Februárban 4153 cég szűnt meg Magyarországon, az első két hónapban összesen 8367. Ilyen rossz évkezdetre még sohasem volt példa, két éve 4293, tavaly pedig 6109 céget töröltek az év első két hónapjában. Emellett egyre kevesebb új céget alapítanak, így gyorsul a működő vállalkozások számának csökkenése. „Továbbra sem arról van szó, hogy veszélyben lenne az ország gazdasága, inkább azt látjuk, hogy konszolidáció és koncentráció zajlik a cégvilágban” – mondja az Opten igazgatója.

MTI Gazdaság

Megúszhatják a magánkasszák a kényszerű végelszámolást

Körülbelül három hete kampányolnak intenzíven a magánnyugdíjpénztárak a tagoknál, de máris 60 százalék fölött van a tagdíjfizetők aránya, így van esélyük arra, hogy megússzák a kényszerű végelszámolást – írta a Világgazdaság.

hvg.hu Vállalkozás

Atombombát dobnának a boltokra

Újabb nehézfegyvereket vethet be a kormány a plázák és a külföldi hátterű hipermarketek elleni háborúban, ha egy megszületett, radikális tervezetet választ. Az elrendelné a boltok zömének vasárnapi zárva tartását, a külföldi hipermarketek által alkalmazott ingyenes buszjáratokat is betiltaná, és rendelkezhetne arról is, hogy két évnyi veszteséges működés esetén kötelező lenne felszámolni a bolthálózatot. Nehéz nem észrevenni, hogy a lapunk birtokába került tervek szerint január és március elsején életbe lépő módosítás-salátából a nemzeti kereskedelmi hálózatok jönnének ki igen jól.

hvg.hu Vállalkozás

Még soha nem töröltek ennyi céget

Minden korábbinál több, összesen 10 722 céget törölt a cégbíróság 2014 harmadik negyedévében Magyarországon. Az előző negyedévben 10 174, egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 8058 cég szűnt meg. Az emelkedő trend nem tört meg, de a helyzet nem rossz, mert az összkép sokkal inkább konszolidációs folyamatot, semmint csődhullámot mutat – vélik az adatokat közzétevő Optennél.

hvg.hu Vállalkozás

Elege lett a vállalkozásából? Így szabadulhat meg tőle egyszerűen

Megszüntetné vállalkozását? Az Adózóna mutatja, hogy teheti meg egyszerűsített eljárással. Kétféleképpen szüntethető meg egy cég: végelszámolással és felszámolással. Amennyiben sikerül megegyezni a tulajdonostársaknak egymással, valamint a hitelezőkkel, érdemes az egyszerűsített végelszámolást választani. Felszámolás esetén akkor választhatja az egyszerűsített eljárást a felszámoló, ha nincs a cégnek vagyona.

hvg.hu Vállalkozás

Elfogyhat a lendület az építőiparban

Augusztusban mindössze 351 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, de ez nem ad okot az ünneplésre, mert a szokásosnál jóval kedvezőbb adat számbavételi okok miatt lóg ki a statisztikából – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A cégbírósági eljárás felgyorsítása miatt júliusban 844 megszűnéssel még negatív rekordot regisztrált az Opten, így a két hónap átlaga érdemi növekedést mutat a megelőző hónapokhoz képest.

hvg.hu Vállalkozás

Lassan elfogynak a fantomcégek?

Utoljára 2013 szeptemberében szűnt meg olyan kevés cég Magyarországon, mint idén augusztusban. Az adat feletti örömöt beárnyékolja, hogy júliusban minden korábbit meghaladó számban törölt cégeket a cégbíróság, a háromhavi mozgóátlag így továbbra is havonta dönt új csúcsokat. A hektikus ingadozás mögött technikai jellegű változások húzódnak meg.

hvg.hu Vállalkozás

Még mindig csak pusztul az építőipar

Az országos 2,7 százalékos átlagnál jóval magasabb, 4,83 százalékos az építőipar cégek bedőlési aránya. Az egyes építőipari ágazatokat vizsgálva megállapítható, hogy a magasépítés területén kiemelkedően magas, 5,29 százalék feletti bedőlési aránnyal kell számolni. A mélyépítés és az egyéb szaképítés területén tevékenykedő cégek esetén is 3,5 százalék feletti a fizetésképtelenné válási arány. A szektor számlafizetési fegyelme is rosszabb, mint az országos átlag, ráadásul az elmúlt időszakban átlagosan tovább is nőttek a fizetési késedelmek.

MTI Itthon

Nyoma sem marad a Vidámparknak

A fővárosi önkormányzat végelszámolással, jogutód nélkül megszünteti a Budapesti Vidám Park Zrt.-t – döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfőn. A társaság. végelszámolásának kezdő időpontja szeptember elseje. Kőfalvi Tamás vezérigazgató munkaviszonyát akkortól megszüntetik, 45 napos felmondási idővel, amelynek időtartamára a munkavégzés alól felmentik. A vezérigazgató kéthavi végkielégítésre jogosult.

hvg.hu Vállalkozás

Meghalni járnak Romániába és Ukrajnába a magyar cégek

A magyarországi cégek közül több mint 40 ezer vállalkozás köthető külföldi tulajdonosokhoz. A tulajdonosok között a legnagyobb számban német cégeket és magánszemélyeket találnunk, de az itt céget üzemeltető országok toplistáján előkelő helyet foglal el a leginkább cégtemetőként működő Ukrajna és Románia, és befért az első húszba több egzotikus offshore ország is.

hvg.hu Vállalkozás

A hazai cégek harmada veszélyes vállalkozásokhoz kapcsolható

Magyarországon az elaprózott cégstruktúrához nehezen átlátható tulajdonosi szerkezet társul. A csaknem 600 ezer magyarországi cég közel egymillió – aktuális állapot szerinti – tulajdonosa és cégvezetője szövevényes kapcsolati hálót alkot, s a vállalkozások jelentős része kapcsolódik tönkrement, bedöntött vagy adósságot görgető más cégekhez.

hvg.hu Vállalkozás

Armageddon a magyar cégvilágban

Májusban 3797 cég szűnt meg Magyarországon, amivel a háromhavi mozgóátlag a sohasem látott 3500 megszűnésig nőtt. A törlések száma hónapok óta emelkedik; a nyári szezonális megnyugvás után a tendencia várhatóan tovább folyatódik, hogy szeptembertől ismét tombolni kezdjen a törlési láz.

hvg.hu Vállalkozás

Vendéglőt nyitni tuti bukás

Ma a vendéglátás az egyik legkockázatosabb szektor Magyarországon, az idei első negyedévben hosszú évek óta először a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás iparág bedőlési aránya meghaladta az eddig listavezető építőiparét. A szektor 4,66 százalékos bedőlési arányával ugyan csak kicsit múlta felül az 4,58 százalékkal „büszkélkedő” építőipart.

1 2 3 4 5 6 7 8
Holttestet találtak egy balatonfűzfői ház udvarán

Holttestet találtak egy balatonfűzfői ház udvarán

Halálos gázolás miatt állnak a vonatok a Balaton déli partján

Halálos gázolás miatt állnak a vonatok a Balaton déli partján

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Öt napjuk maradt az olasz pártoknak, hogy kormányt alakítsanak

Öt napjuk maradt az olasz pártoknak, hogy kormányt alakítsanak

Megérkezett a plugin hibrid Mercedes A-osztály

Megérkezett a plugin hibrid Mercedes A-osztály

Bolsonaro: Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni

Bolsonaro: Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni

Bekékültek az utak Katarban

Bekékültek az utak Katarban

Kampányolás a zavarosban: Budapesten bármit lehet?

Kampányolás a zavarosban: Budapesten bármit lehet?

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

Ufológusroham: szükséghelyzetet készítenek elő Nevadában

Ufológusroham: szükséghelyzetet készítenek elő Nevadában

Palkovics kérte és megkapta a felsőoktatást

Palkovics kérte és megkapta a felsőoktatást

A címlapról ajánljuk