hvg.hu Vállalkozás

Ismét törnek-zúznak az építőiparban

Februárban 608 cég szűnt meg Magyarországon az építőiparban, ami alátámasztja az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató idei prognózisát. A jogszabályok szigorodása ellenére továbbra is sokan próbálnak visszaélni a jogi kiskapukkal, így a beinduló építőiparban újra tömegessé váltak a felszámolások és a cégalapítások is.

hvg.hu Én és a Cégem

"Végre" alig alakul új cég

Egy átlagos januárhoz képest szokatlanul sok, az elmúlt félévhez képest viszont kevés cég szűnt meg 2014 első hónapjában. „A januári 2641 törlés bő tíz százalékkal kevesebb a 2013 második félévi havi átlagnál. Nem jó jel ugyanakkor, hogy még soha nem kezdődött ilyen rosszul az év” – vélik az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltatónál.

hvg.hu Vállalkozás

Lassan elfogynak az építőipari cégek?

Az építőiparban 5672 cég szűnt meg egy év alatt, ez 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 10 százalékkal több, mint amennyit az ágazat eddigi legrosszabb évnek tekintett 2010-ben töröltek. A felszámolással megszűnő cégek száma újra rekordot döntött, de a kényszertörlési eljárások térnyerésével párhuzamosan 2014-ben már csökkeni fog a felszámolások súlya az okok között.

hvg.hu Vállalkozás

Kényszertörlés tizedeli a cégvilágot

Csökkenő cégszám és növekvő kényszertörlési arány volt jellemző 2013-ra, derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzéséből. A 2012-ben bevezetett kényszertörlések száma 2013-ra jelentősen növekedett, mely a cégek több mint 4 százalékát érintette, amit – többek között – a beszámoló leadásának elmulasztása, adófizetés elmaradása, vagy a cég fellelhetetlensége miatt kezdeményeztek.

hvg.hu Vállalkozás

Egyre gyorsabban tűnnek el a magyar vállalkozások

Már novemberben 30 ezer fölé emelkedett az éven belül megszűnő cégek száma Magyarországon, és ezzel megdőlt a 2010-es negatív rekord. A mostani cégtörlési hullám még a 2012-es felszámolási és végelszámolási dömping eredményeként dübörög végig a gazdaságon. Az Opten céginformációs szolgáltató szerint a kft.-k kötelező törzstőkeemelése jövőre új végelszámolás hullámot indíthat el.

hvg.hu Vállalkozás

Lassan elfogynak az építőipari vállalkozások

Minden korábbi rekordot megdöntött októberben a megszűnő cégek száma az építőiparban. A 655 törlés a közeljövőben aligha ismétlődik meg, de az új eljárások számának emelkedése azt mutatja, hogy az ágazatban tartósan megmarad a magas partneri kockázat. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltatónál úgy vélik, hogy a növekvő számú kényszertörlés miatt nem kell félni, hiszen a jelenség inkább az ágazat megtisztulását szolgálja.

hvg.hu Vállalkozás

Bergendyék bezárják a boltot

Bezárják közös kulturcégüket a Bergendy-testvérek, a bt. az utóbbi években már amúgy is nagyon takaréklángon működött, bevétele az elmúlt három év egyikében sem haladta meg a 2,5 millió forintot.

hvg.hu Vállalkozás

Újra csúcson a cégtörlések

Az utóbbi időben csökkenések indult, októberben mégis minden korábbi rekordot megdöntött a cégmegszűnések száma – adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. Az egy hónapon belül törölt cégek mennyisége eddig mindössze kétszer haladta meg háromezret, most viszont 4131 cég jutott erre a sorsra. Megugrott az új cégek alapítása is.

hvg.hu Vállalkozás

Vége a százmilliárdos dorogi napelemgyártó cégnek

A termelés leállt, október elseje óta a folyik a végelszámolás a Panasonic dorogi napelemgyárában, már csak a gyár áttelepítését intéző tevékenység folyik az üzemben. A volt dolgozók jelentős része már el tudott helyezkedni.

hvg.hu Vállalkozás

Kényszertörlések aprítják az építőipari cégeket

Normál szintre esett vissza a cégmegszűnések száma az építőiparban a harmadik negyedévben. A szeptemberrel záruló három hónapban 1283 céget törölt a cégbíróság – ez lényegesen kevesebb mint az előző negyedévi 1645, és nem haladja meg számottevően az évek óta megszokott szintet. Az adatokat közzétevő Opten szerint az építőiparban aligha javulnak tovább a cégstatisztikai mutatók.

hvg.hu Vállalkozás

Csúcsra futhat a cégtörlési hullám

Szerény ütemű csökkenésnek indult a megszűnő cégek száma az elmúlt hónapokban. Szeptember az augusztusi szabadságolások miatt kiugróan aktív hónap szokott lenni a cégbíróságokon, ezért a következő hónap még hozhat megugrást, de az Opten céginformációs szolgáltató szakemberei úgy vélik, hogy jövő év közepéig egy lassan apadó trend bontakozik ki. Ezzel párhuzamosan csökken az Opten Cégfluktuációs Indexe (Opten – CFI) is.

hvg.hu Vállalkozás

Kezd magához térni a cégvilág?

A Bisnode Bedőlési Index (BBI) értéke július végére 3,14 százalékra csökkent, holott 2012 végén még 4,07 százalék volt ez az érték. 2010-ben volt a jelenlegi körüli, azaz 3,2 százalékos cégbedőlési arány, azóta a tavalyi év végéig folyamatosan emelkedett, és csak 2012 novemberében kezdett csökkenni a fizetésképtelenségi eljárások, azaz a csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított aránya derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzéséből.

Vállalkozás

Mélyül az építőipar agóniája

Történetének második legsúlyosabb három hónapja áll az építőipar mögött, ha a cégstatisztikákra tekintünk. A vizsgált időszakban 1520 cég szűnt meg az ágazatban. Ennél gyászosabb csak 2012 utolsó negyedéve volt, amikor 1578 céget töröltek a cégbíróságok – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató jelentéséből. Az ágazati megrendelések értékének növekedése még nem érte el a kisebb vállalkozások szintjét.

MTI Gazdaság

Hullanak a magánnyugdíjpénztárak

A Pannónia Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágának végelszámolásáról döntött a kassza csütörtöki közgyűlése, a vezetés a lépést azzal indokolta, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a működést nem lehet tovább fenntartani – olvasható a Népszabadságban.

hvg.hu Vállalkozás

Naponta csaknem száz cég tűnik el

Az elmúlt három hónapban Magyarországon átlagosan 2919 vállalkozás szűnt meg havonta, ugyanez a mutató egy évvel ezelőtt még csak 2140 megszűnést mutatott. Ez 36,4 százalékos növekedés annak ellenére, hogy ezzel párhuzamosan a végelszámolások aránya az egyharmadára, a felszámolásoké pedig a felére csökkent – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

hvg.hu Vállalkozás

Tovább pusztítja a cégvilágot a válság

Februárban a rövid hónap ellenére 2529 cég szűnt meg Magyarországon. A 14,4 százalékos növekedés a megelőző év februárjához képest megerősíti az elmúlt hónapok erős növekedési trendjét. Ennél is rosszabb képet fest a cégvilágról az utolsó három hónapra visszatekintő megszűnési átlag, ami egy év alatt 26 százalékkal emelkedett.

hvg.hu Ingatlan

Rohamosan fogynak az építőipari cégek

Tartósan 50 százalék körüli növekedést mutat Magyarországon a megszűnő építőipari vállalkozások száma, amiben kétségkívül tetten érhető a válság tisztító hatása. A visszaeső cégalapítási kedv viszont azt támasztja alá, hogy a nyereséges működéshez a gazdasági körülmények még mindig nem adottak – még a felkészült vállalkozások számára sem.

hvg.hu Vállalkozás

Drámai tempóban fogynak a cégek

Januárban biztossá vált, hogy a cégtörlések rendkívül magas, 60 százalék körüli növekedése nem átmeneti jelenség, hanem trendszerű változás, amely egyaránt tükrözi a piac megtisztulását a nem működő cégektől és a válság működő cégekre gyakorolt káros hatását. Eközben csökken az új cégalapítások száma, ami az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint inkább kedvező jelenség.

hvg.hu Vállalkozás

A felügyelet lehúzta a rolót egy biztosítónál

A PSZÁF 2013. január 25-én kelt határozatában visszavonta az AIM Általános Biztosító Zrt. alapítási és tevékenységi engedélyeit, valamint 2013. január 28-ai kezdettel elrendelte az intézmény végelszámolását.

hvg.hu Vállalkozás

Soha nem látott ütemben pusztul az építőipar

Soha nem látott ütemben szűntek meg az építőipari vállalkozások 2012 utolsó negyedévében – adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. Egyetlen negyedév alatt 1677 építőipari cég megszűnését tették közzé a cégbíróságok, ami azt jelenti, hogy az ágazat cégeinek 2,3 százaléka zárt be három hónap alatt. Az ágazatban az új cégek alapítása is jelentősen elmarad a korábbi évektől.

1 2 3 4 5 6 7 8
Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

Öt autó ütközött az M5-ös autópályán

Öt autó ütközött az M5-ös autópályán

Lemondott az olasz miniszterelnök

Lemondott az olasz miniszterelnök

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba

Bejelentették a 25. James Bond-film címét

Bejelentették a 25. James Bond-film címét

Téves az a szemlélet, hogy a gyerekesek boldogok, a gyermektelenek pedig boldogtalanok

Téves az a szemlélet, hogy a gyerekesek boldogok, a gyermektelenek pedig boldogtalanok

Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Ez a fiatalember kiköpött David Bowie

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

Újabb különleges trélerkombinációt kaptak el a rendőrök

Újabb különleges trélerkombinációt kaptak el a rendőrök

Itt vannak a legjobban fizetett színészek, Dwayne Johnson megint kilőtt

Itt vannak a legjobban fizetett színészek, Dwayne Johnson megint kilőtt

A címlapról ajánljuk