hvg.hu Vállalkozás

Romokban a cégvilág

Lineárisan nőtt évről évre a cégek bedőlési aránya az elmúlt 5 évben, és mára szinte megduplázódott a 2008-as szinthez képest. A gazdasági helyzet javulásáról nem lehet beszélni, a növekvő fizetésképtelenség azonban kockázattudatosabb és óvatosabb cégvilágot teremtett, de ehhez a cégek egy részének a saját bőrén kellett megtapasztalnia a válság hatását.

hvg.hu Vállalkozás

Bedől egy iparág: Sorra szűnnek meg a szerencsejátékos cégek

Úgy fest, sikerrel jár a kormány hadjárata a szerencsejáték iparág ellen, döntése – amellyel gyakorlatilag felszámolta a játékautomaták üzemeltetését – után sorozatban zárnak be az iparág vállalatai, egymás után adják be a végelszámolási kérelmet a társaságok. A rendelet nemcsak több mint 35 milliárdos adóbevétel-kiesést jelent, de becslések szerint 40 ezer ember munkalehetősége is megszűnt.

hvg.hu Gazdaság

Egy évre beragadhat az OTP-s pénztártagok pénze

A következő év első napján indul az OTP Magánnyugdíjpénztár végelszámolása. A levélben értesített tagoknak 30 napja lesz nyilatkozni, melyik pénztárba lépnek át, de vagyonuk átutalására csak a végelszámolás lezártával kerülhet sor, ami a leghamarabb jövő év végén fog megtörténni. Érdemes még idén lépni az ügyben.

hvg.hu Vállalkozás

Tovább pusztul a cégvilág – itt újabb felszámolási rekord

Várhatóan 23 500 új felszámolási eljárással zárja 2012-t a magyar gazdaság – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Ez új rekord, és nagyjából megfelel az Opten év eleji várakozásainknak, miközben nyáron voltak olyan hónapok, amikor a 25-26 ezer felszámolás sem tűnt irreálisnak. A második félévben jelentősen csökkent a közzétett új fizetésképtelenségi eljárások száma, ám e mögött nem a gazdasági helyzet javulása, hanem a március óta hatályos új cégtörvény áll.

Vállalkozás

Továbbra is vágtat a cégvilág leépülése

Több, mint két éve, 2010 augusztusa óta nem szűnt meg annyi cég Magyarországon, mint idén októberben. A felszámolások és a végelszámolások száma a cégtörvény márciusban életbe lépett módosításai miatt csökken, de ez nem változtat azon, hogy a cégvilág még mindig a gazdasági pangást nyögi.

hvg.hu Vállalkozás

Opten: A magyar gazdaság egyre mélyebben csúszik a válságba

A harmadik negyedévben 5628 céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ezzel az éven belül felszámolás alá kerülő cégek száma megközelítette a 18 ezret. A végelszámolások csökkenést mutatnak, mert a kényszer-végelszámolást felváltotta a kényszertörlés.

hvg.hu Ingatlan

Továbbra is nagyon sötét az építőipar jövője

Augusztusban az ágazati adatokban nem volt tetten érhető az építőipar válsága, de ez nem jelenti a kilátások javulását. „Sokkal inkább a szezonális hatások és a megváltozott jogszabályok vezettek kedvezőbbnek tűnő eredményre, ám nem kétséges, hogy a közeljövőben egyre több cég szűnik meg az ágazatban” – értékelte a helyzetet az adatokat közzétevő Opten céginformatikai szolgáltató ügyvezetője.

hvg.hu Vállalkozás

Csak a nyár miatt kevesebb a cégfelszámolás

A tavaly augusztusinál néhánnyal kevesebb, pontosan 1307 cég jutott a felszámolás sorsára idén augusztusban. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint az adat – figyelembe véve a havi kilengéseket – illeszkedik a felszámolások növekedési trendjébe. A végelszámolások esése mögött csak eljárásjogi okok állnak.

Kovács Áron Itthon

Több százmilliót bukhat a II. kerület: Budapesten is bedől az SCD-birodalom

A balatoni érdekeltségek felszámolása után az Akadémia Park Kft. végelszámolásával megkezdődött az SCD-csoport budapesti egységeinek lebontása is. A néhány éve még nagy terveket szövő ingatlanfejlesztő végül csak egy fél beruházást fejezett be, a végelszámolásban az a kerületi önkormányzat is futhat a pénze után, amelynek segítsége nélkül nem szerezhette volna meg Buda egyik legértékesebb telkét.

hvg.hu Ingatlan

Eladó Esztergom presztízsháza

Döntő részben hitelből finanszírozott esztergomi és dorogi ingatlanügyleteket bonyolított a több mint másfél éve felszámolás alá vont Esztor Kft. A 10 éve alapított társaság mintegy 2 milliárd forinttal tartozik a beruházásokat hitelező bankoknak.

hvg.hu Vállalkozás

Kódolt az építőipar lepusztulása

Több mint 1200 céggel szemben indult felszámolás a második negyedévben Magyarországon, ilyesmire korábban sosem volt példa. A helyzet minden bizonnyal tovább romlik az év hátralevő részében, mivel rendkívüli ütemben emelkedik a kényszer eljárások száma az ágazatban, melyek rendszerint felszámolással végződnek. A napi sajtó attól hangos, hogy mennyire sérül az építőipari cégek elvégzett munkájának a birtok védelme.

hvg.hu Vállalkozás

Hullanak a cégek, mint a legyek

Az idei év első felében 30 százalékkal nőtt a felszámolás alá került cégek és 60 százalékkal a végelszámolás alá került cégek száma a múlt év azonos időszakához képest. Az új cégalapítások alakulását alapvetően a jogszabályváltozások tették hektikussá 2012 első hat hónapjában – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató féléves elemzéséből.

hvg.hu Vállalkozás

Még nincs vége az építőipar leépülésének

Tavaly havonta átlagosan 340 építőipari céggel szemben indult végelszámolás, az elmúlt három hónapban viszont már havonta 590 vállalkozás jutott erre a sorsra. „A felszámolásoknál még nem ilyen drámai a helyzet, de a végelszámolások 73 százalékos növekedése újabb problémákat vetít előre az ágazatban” – véli Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

hvg.hu Vállalkozás

Nem bírják a nyomást az élelmiszercégek

Az élelmiszeripari tevékenységgel foglalkozó cégek körében több mint harminc százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma az első negyedévben 2011 azonos időszakához képest, miközben országos átlagban az emelkedés „csak” 25 százalékos volt – derül ki a Coface Hungary Hitelbiztosító elemzéséből. Az ágazat állapota azért is fontos, mert nagyobb szerepet játszik a gazdaságban, mint ami a szektorbeli cégek számából és teljesítményéből adódna. Nem kizárt, hogy a megszűnő élelmiszeripari vállalkozások bevételei a feketegazdaságban jelennek meg.

hvg.hu Vállalkozás

Romokban a cégvilág: új felszámolási rekord született májusban

Negatív rekordot döntve idén már június első napjaiban átlépi a tízezres határt az éven belül közzétett felszámolások száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Tavaly július 7-én hirdették ki a tízezredik felszámolást, idén ez várhatóan kedden következik be. Májusban megdőlt a felszámolási rekord, és csúcson van a végelszámolási index is.

hvg.hu Vállalkozás

Befagyni látszik az építőipar

Áprilisban 372 építőipari vállalkozással szemben indult felszámolási, 514-gyel szemben pedig végelszámolási eljárás. A megelőző év azonos időszakához képest a növekedés a felszámolásoknál 30 százalékos, a végelszámolásoknál 16 százalékos. Márciushoz képest mindkét eljárástípusnál kismértékű csökkenés következett be, de az akkori adatok kiugróan magasak voltak.

hvg.hu Vállalkozás

Megindult a cégvilág tisztulása?

Áprilisban 1796 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. Ez tavaly október óta a legkedvezőbb havi adat, igaz a húsvét és az átcsoportosított munkanapok önmagukban is a csökkenés irányába hatottak. A végelszámolások száma azonban a visszafogottabb közzétételek ellenére is immár a harmadik egymást követő hónapban haladta meg a háromezret – ilyesmire pedig sohasem volt példa Magyarországon.

1 2 3 4 5 6 7 8
Négyes karambol történt az M3-ason

Négyes karambol történt az M3-ason

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

280 km/h-val tekert egy bringás - videó

280 km/h-val tekert egy bringás - videó

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Feloldotta a soproni lezárásokat a TEK

Feloldotta a soproni lezárásokat a TEK

"Mértéktelen gyűlöletfogyasztás" – Kiss Tibi visszaszólt Tusványos-ügyben Tiffán Zsoltnak

"Mértéktelen gyűlöletfogyasztás" – Kiss Tibi visszaszólt Tusványos-ügyben Tiffán Zsoltnak

Ezer ok miatt lehet aggódni azon, hogy belecsap-e a mennykő a világgazdaságba

Ezer ok miatt lehet aggódni azon, hogy belecsap-e a mennykő a világgazdaságba

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

A címlapról ajánljuk